2 dl förvällda kantareller
2 msk smör
lite nymalen peppar
Lägg svampen tinad (eller nyligen förvälld) i en stekpanna, tillsätt smöret och peppra lätt. Låt svampen eftersteka tills den får färg och "knastrar" i pannan. Ät den direkt på rostat bröd eller gör fyra smaskiga kantarellmackor.
4 skivor vitt bröd
1 sats smörfrästa kantareller
1 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
salt efter smak
2 msk finhackad persilja
Rosta brödskivorna och bred på tunt med smör. Strö vetemjölet över de smörstekta kantarellerna och rör runt så att de bryns lite. Rör ned grädden och låt sjuda 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela stuvningen på brödskivorna och strö över lite persilja. Servera genast.
1 sats smörstekta kantareller
4 skivor vittformbröd
4 tunna skivor rökt skinka
1, 5 dl turkisk eller grekisk yoghurt eller gräddfil
1 tsk potatismjöl
färsk timjan och/eller persilja (hackad förstås)
1 stor äggvita
Ugn: 250 grader
Lägg de rostade, lätt smörade brödskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg en skinkskiva på varje bröd och kantarellerna ovanpå.
Rör samman yoghurt, potatismjöl och kryddört. Smaka av med salt och peppar. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ned den i yoghurtblandningen.
Bred blandningen över svampen och ställ in plåten i ugnen. Gratinera 8-10 minuter tills mackorna fått fin färg.
1 liter smörstekt svamp
1 dl grekisk yoghurt
salt
Kör svampen i mixer eller med mixerstav tillsammans med yoghurten till en jämn kräm. Smaksätt med salt.
Den här krämen går fint att frysa i små förpackningar och ersätta den champinjonkräm som finns på burk. Den kan vara grunden till en varm smörgås så här: bröd - svampkräm-skinka- ost och vips in i ugnen 250 grader. Prova annars min goda fiskrätt.
400 gram färsk eller djupfryst fisk
1 dl svampkräm
1 burk svart kaviar
2 dl vispgrädde
2 tsk mjöl
Ugn: 225 grader
Lägg fisken (tinad) i en smord ganska trång form. Bred över svampkrämen och fördela kaviaren på den. Vispa grädden ganska hårt. Strö mjölet över kaviaren och bred till sist över grädden. Blir färdig i ugnen på cirka 20 minuter. Potatismos är gott till.
1 grillad kyckling (eller 5 hg kassler)
cirka 1 liter svamp
2 msk smör
2 dl långkornigt ris
½ liter tärningsbuljong
½ msk sojasås
1 dl grekisk yoghurt
1 dl matlagningsgrädde
riven ost
någon tesked persillade (krydda med salt, vitlök och persilja)
Ugn: 200 grader
Värm buljong och soja och koka riset däri cirka 20 minuter. Fräs svampen i smör och smaksätt med persillade eller med salt och vitlök. Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar. Väljer du kassler är det bara att skära den i "munsbitar".
Smörj en ugnsfast vid form - en pajform går bra. Lägg riset i botten, därefter kyckling/kassler och så svampen. Allra överst brer du på en blandning av yoghurt och grädde och så rikligt med riven ost ovanpå.
Värm det hela i ugn cirka 20 minuter - salladen till gör du under tiden.
1 påse fransk löksoppa
3 dl gräddfil eller yoghurt
2 msk tomatpuré
1 skvätt mjölk eller grädde
5 hg köttfärs (enbart nöt eller blandfärs)
1/5 l smörstekt svamp
riven ost
Ugn: 200 grader
Blanda allt utom svampen och osten. Lägg färsen i en smord form och gör en djup skåra som du lägger svampen i. Täck över svampen med färs. Strö osten över och grädda i ugnen cirka 40 minuter. Servera ur formen.
Kanske har du ett favoritrecept på köttfärslimpa. Använd det i så fall och lägg till svampen och osten. En annan variant är att skippa svampen i färsen och i stället göra en svampsås till köttfärslimpan. Varför inte trattkantarellsås?
1 liter färska trattkantareller eller 10-15 gram torkade
1 medelstor gul lök, finthackad
en klick smör
1 dl mjölk
1,5 dl crème fraiche
Blötlägg den torkade svampen någon halvtimme. Skär såväl den färska som den blötlagda (lätt urkramade) svampen i mindre bitar. Fräs svampen och lökhacket i smöret tills det mesta av vätskan kokat in. Tillsätt mjölk och crème fraiche (grädde eller yoghurt går också bra) och låt såsen koka upp under omrörning Finns det sky från köttfärslimpan kan du tillsätta den också. Smaka av med salt och peppar och kanske en sked messmör.
Den här såsen duger till nästan vad som helst. Låter du den bli ganska tjock så får du en stuvning som du kan lägga på tjocka falukorvskivor och strö lite ost över. Gratinera i 200 grader sisådär 20 minuter och bjud ett gott potatismos till!
Deg:
200 gram smör
4 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
100 gram bacon
250 gram nötfärs
2 dl förvällda kantareller
1 dl syltlök
1 dl chilisås
1/2 tsk svartpeppar
salt efter smak
Ostsås:
3 dl riven ost
2 ägg plus 2 äggulor
4 dl matlagningsgrädde
Hacka samman degen och tumma ut den i en ganska stor pajform, cirka 25 cm i diameter. Formen måste ha tämligen hög kant eftersom det är mycket fyllning som ska få plats. Ställ formen i kyl en stund och förgrädda den sedan i 15 minuter i 200 grader.
Klipp baconet i småbitar rakt ned i pannan och fräs ihop det med färsen. Hacka och blanda i kantarellerna. Låt det hela puttra en stund och fyll sedan på med syltlök och chilisås. Krydda och låt fyllningen svalna.
Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet och vispa ihop ostsåsen. Häll den över fyllningen och sätt in i ugnen. Öka samtidigt värmen till 225 grader och grädda cirka en halvtimme tills fyllningen stelnat och pajen fått en vacker gulbrun färg.
Färdig fryst smördeg cirka 500 gram eller 10 fyrkantiga plattor
½ liter färsk svamp
1 lök
2 msk smör
1 ½ dl kokt ris
1 hårdkokt ägg
salt, dill, peppar
2-3 msk grädde
Ugn: 250 grader
Fräs svamp och lök och blanda detta med det kokta riset. Hårdkoka ägget, hacka det och blanda i riset och smaksätt röran med salt, dill och peppar. Tillsätt grädde om fyllningen verkar torr.
Lägg fyrkanter (cirka 10 x 10 cm) av smördegen på bakpappersklädd plåt. Låt dem tina en stund och lägg på en rejäl klick fyllning på varje. Vik degen över fyllningen så att det blir en trekant. Förslut kanterna med en gaffel, pensla med ägg och grädda cirka 10 minuter.
Pirogerna är godast nygräddade och passar fint till en soppa.