Att sätta sig vid färdigdukat bord är en sällsynt, men mycket välkommen, lyx. Den är mig förunnad denna mörka januarikväll. När jag mätt och belåten reser mig från middagsbordet hemma hos Eva Gustavsson, Tomas Johansson och barnen Vilman och Anna Johansson i Linköping, kan jag göra det med gott samvete. Jag har fått en god middag med efterrätt till låg kostnad. Och då menar jag inte i kronor och ören, utan en som inte kostar för mycket av världens resurser.
Eva och Tomas funderar inte så ofta på varför de är vegetarianer. Det är de mer av ohejdad vana. Tomas slutade äta kött när han var 15 år gammal, mest för att han inte tyckte att kött var gott. Eva hittade vegetariska kokböcker på biblioteket när hon var 19 och tänkte att hon skulle pröva. Sedan dess äter de gott, men köttfritt och som grädde på moset resurssnålt.
Det faller sig naturligt för Eva och Tomas att leva så. Eva tror att det sitter i ryggmärgen på henne som ett arv från mormors mor som blev änka med fyra små barn. Hon lyckades klara både sig och barnen under ganska knappa omständigheter. Detta var i Småland vilket kanske också bidrar till att ett sparsamhet följt med det sociala arvet. Familjen släcker lampor i de rum de inte vistas, cyklar och går istället för att åka bil, odlar eget så mycket som möjligt och julklappar kan gärna bestå av presenter som till exempel besök i bowlinghallen.
Eva tror att andra kan tycka att familjen lever extremt, men så upplever de det förstås inte själva. Tvärtom är detta, får jag intrycket, en familj som vet vad njutning heter.
Eva berättar om glädjen att plocka färska bär och äta dem med glass. Eller att plocka späda nässlor och göra en god soppa, frossa i riktigt god mörk choklad eller att slippa tänka på priset när man handlar.
Eftersom de sällan köper halvfabrikat och basvarorna är billiga eller självodlade, kan de unna sig det ekologiskt odlade även om det är lite dyrare än alternativen, riktigt fina färskvaror och allt gott som de blir sugna på utan att matkontot växer dem över huvudet.
- Vi har inte räknat på länge, men jag tror vi gör av med ungefär lika mycket pengar på mat som andra familjer, säger Eva.
Eva plockar fram några diagram. Där framgår att Tomas biffar med sås, potatis och grönsaker belastar miljön med en tredjedel av växthusgaser mot vad motsvarande måltid med köttfärsbiff gör. Diagrammen har hon gjort med ett interaktivt program utarbetat i samarbete mellan Kungliga tekniska högskolan, Göteborgs universitet och företaget Energivision. Det kallas Menu Tool och räknar ut hur stora utsläpp av klimatpåverkande gaser en middag orsakar men också näringsinnehåll och energiåtgång från produktion till färdig måltid.
Diagrammen är spännande läsning. Tomas måltid innehåller mer kolhydrater, C-vitamin, järn och fibrer än vad som rekommenderas av Livsmedelsverket och lika mycket fett och energi men något mindre protein. På det hela taget en nyttig och näringsriktig måltid alltså.
Av diagrammen går också att utläsa att växthusodlade grönsaker som gurka och tomat kostar mer än tre gånger så stora utsläpp av växthusgaser som till exempel vitkål.
Det går alltså med ganska små medel att dra sitt strå till stacken när det gäller att minska miljöbelastningen genom val av livsmedel.
- Man behöver ju inte bli vegetarian, men man kanske kan ändra sina vanor lite grann. Äta lite mindre kött och välja grönsaker efter säsong lite oftare, tycker Eva.
Men barnen då. Vilman som går i sexårs och Anna i andra klass. Är de aldrig sugna på kött?
- Nej, aldrig svarar de spontant och unisont.
Anna berättar att hon aldrig i livet skulle vilja äta lamm till exempel. De är så söta och hennes favoritgosedjur är ett lamm.
5-6 pers
6 dl välkokta gröna linser (drygt 1,5 dl torra linser)
1 liten gul lök
1,5 dl solrosfrön
3 rejäla msk kall gröt
2 kokta potatisar, finrivna
1 liten morot, finriven
ev. ½ - 1 dl majskorn för utseende och struktur
salt, gärna örtsalt
svartpeppar, gärna nymalen
ca ½ dl ströbröd
olja till stekning
Om det inte finns någon gröt kvar sedan frukosten, koka lite gröt på t.ex. grahamsmjöl eller havregryn och vatten. Låt svalna. Låt linserna rinna av ordentligt i en sil. Rosta solrosfröna i torr stekpanna ca 5 minuter och låt dem stå en stund på eftervärmen. Finfördela fröna i mixer eller matberedare. Hacka löken fint och ge den ett uppkok utan lock i vatten som nätt och jämt täcker löken. Låt den stå på eftervärmen en stund och häll sedan av vattnet. Blanda alla ingredienser i en bunke till en fast smet. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev. mer ströbröd om det behövs. Smeten ska vara lika fast som de färdiga biffarna ska bli. Forma biffar och stek på båda sidor på medelstark värme tills de är gyllene och genomvarma, ca 10 min. Serveras med kokt potatis/klyftpotatis, sås och grönsaker. Passar även kalla på smörgås.
Biffar av det här slaget går att variera nästan i det oändliga. Istället för linser kan man ta kikärter eller vita, bruna, röda bönor som mosas eller körs i matberedare, moroten kan bytas mot palsternacka eller rotselleri, potatisen kan ersättas med kokt ris eller potatismos, majsen med gröna ärter. Titta efter vad som finns i kylskåpet helt enkelt. Det viktigaste att tänka på är att smeten måste vara ganska fast och att ha någon ingrediens som binder ihop biffarna t.ex. kall gröt eller skållat grovt mjöl.
4 pers
1 dl crème fraîche
5 dl vatten
2 ½ msk vetemjöl
1-2 dl djupfrysta gröna ärter
örtsalt
svartpeppar, gärna nymalen
muskotnöt, finriven
persilja
Koka upp vattnet. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och häll i det under omrörning och låt koka upp. Tillsätt crème fraîche och ärter. Låt koka 2-3 min. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och muskotnöt. Klipp över lite persilja vid serveringen.
Skala ca 3 potatisar per person. Skär dem i klyftor, salta lätt och lägg dem på en plåt smord med smör. Baka dem i ugnen ca 20 min i 200-225 grader tills de fått lite färg och blivit lite uppblåsta. Passa helst på att laga potatis på detta sätt när ugnen ändå ska värmas upp för något mer.
4 delar vitkål, hyvlad med osthyvel eller mycket fint skuren
1 del Tistelvinds surkål
Dressing (samma som till marinerade kikärter):
tre delar olivolja
en del äppelcidervinäger
örtsalt
vitlök efter behag
ev. örtkryddor
Ugnsbakade äpplen
6 personer
12 små äpplen eller 6 normalstora
½ dl mandel
½ dl russin
1 msk honung
kanel
Hacka mandeln grovt. Strö ut den och russinen i en ugnsfast form (behöver inte smörjas). Skala äpplena, halvera och ta ur kärnhusen. Lägg äppelhalvorna med den kupiga sidan uppåt i formen. Klicka över honungen och strö över kanel. Baka i ugnen tills äpplena börjar bubbla, ca 20 min.
Äpplena kan också bakas i järngryta med lock på en spisplatta på svag värme för att spara energi och skona klimatet. Strö då russin och mandel ovanpå/mellan istället för under.
4 personer
2-3 dl mild naturell yoghurt
1 knivsudd äkta vanilj eller ca ½ tsk vaniljsocker
1-2 leopardbananer, d.v.s. välmogna
1 msk honung
Använd gärna ekologisk mild yoghurt som är extra krämig och god. Mosa bananerna med gaffel tillsammans med honungen. Blanda allt. Servera genast innan bananen mörknar.
kikärter eller bönor
Dressing:
tre delar olivolja
en del äppelcidervinäger
örtsalt
vitlök efter behag
ev. örtkryddor
Kikärterna eller bönorna läggs i blöt över natt 10 - 18 timmar. De sväller till åtminstone tredubbel storlek. Koka dem lagom mjuka, gärna i tryckkokare. Häll dressingen över nykokta varma kikärter/bönor och servera till potatismos med någon grönsaksrätt och färska grönsaker.
Snabblagat alternativ till biffar, som t.ex. kan serveras dagen innan man gör biffar. Koka då rejält med kikärter och gör lite extra potatismos så går tillagningen av biffarna fortare och lättare dagen efter.
Snabblagat, energisnålt alternativ till Ugnsbakade äpplen:
1 mindre eller medelstort äpple per person
vispgrädde och/eller mild naturell yoghurt
kanel
(Äpplena kan bytas mot päron och då byts även kanelen mot ingefära, färsk riven eller torkad malen.)
rapadura till serveringen (torkad sockerrörssaft) alternativt flytande honung
Skär äpplena i halvor eller fjärdedelar. Ta bort kärnhuset. Riv äpplena på grova sidan av rivjärnet. Välj om skalet ska bli kvar eller rivas med genom att vinkla äppelbiten på olika sätt.
Blanda genast med grädde och/eller mild naturell yoghurt (beroende på vad som finns i skåpet och önskat fett- och energiinnehåll/smak) samt kanel efter behag så att allt äppelrivet blir väl blandat med grädden/yoghurten. Serveras genast. Var och en strör över lite rapadura på sin egen portion.
Mycket snabblagat: En person hinner laga till hela efterrätten medan övriga bordsgäster dukar av bordet och ställer fram efterrättsskålarna.