Tomater och morötter delar första plats på listan över de mest omtyckta grönsakerna i Sverige. Så här års är den bästa tomattiden om du vill vara klimatsmart, för nu är butikerna fulla av närodlade östgötska tomater. Kanske har du till och med odlat egna tomater på balkongen eller i trädgården?
När vintern väl är här är det klimatsmartare att äta närodlade morötter än växthusodlade eller importerade tomater. Så njut av tomaterna nu medan tid är.
Tomater smakar bäst om de får vara i rumstemperatur. En skål full med tomater är en vacker bänkdekoration i köket. Det är bra att ha tomaterna i egen skål, för de avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker. Det kan man ha nytta av, till exempel när man vill påskynda mognaden av avokado eller banan. Men etylengasen kan också skada. Inte bara för att citrusfrukter som ligger för nära tomater kan bli grönflammiga, utan också för att mognaden hos grannarna i fruktskålen kan gå för fort, man ska ju hinna äta upp dem innan de blir övermogna.
I dag vet man att tomater inte bara är en vattnig grönsak, utan innehåller massor av nyttigheter, som till exempel antioxidanter, ämnen som motverkar cancer och hjälper oss att hålla oss friska länge. En av antioxidanterna i tomaten är en karotenoid som heter lykopen. Den återfinns i människokroppens binjurar och mäns testiklar och prostata. Där verkar den göra god nytta, för i studier har man funnit att män som äter mycket tomat lider mindre av prostataproblem. Det är väl lätt att komma ihåg? Tomater ger lykopen som ger lyckopenis!
Lykopen har visat sig vara ganska okänsligt för värme. Man tror till och med att lykopen lättare tas upp av kroppen om tomaten varit upphettad. Så använd gärna tomat varm i matlagningen. Gör tomatsoppa, lägg tomatsås på pizzan och använd rikligt i köttfärssåsen. Till och med ketchup på pastan är nyttigare än bara pasta.
Så nu vet du, tomaten är inte bara en färgklick, den är hälsosam också. Här kommer några goda varianter av dem.
4 port
Flerdubbla gärna satsen och frys in. Perfekt att ta fram som grönsakstillbehör eller grundstomme i pastasås eller gryta. Använd de grönsaker du tycker mest om, se alternativen nedan som förslag. Tänk på att hårdare grönsaker behöver längre tillagning och mjuka kortare tid.
2 röda lökar
2 msk rapsolja
2 gula paprikor
4 tomater (eller 1 burk à 400 g hela tomater)
1 squash eller gurka (gurkan bör kärnas ur)
2 klyftor vitlök
1 tsk örtkrydda, t ex timjan, oregano eller basilika
1 buljongtärning, t ex grönsaks eller kyckling
1-2 krm sambal oelek eller 1 krm svartpeppar
2 msk vinäger
ev ½-1 dl vatten
ev salt
Skala och klyfta löken. Fräs klyftorna i rapsolja på medeltemperatur i en gryta. Skölj och kärna ur paprikorna och skär dem i stora bitar. Skölj, dela tomaterna och squashen/gurkan i stora bitar. Lägg bitarna i grytan. Rör ner pressad vitlök, örtkrydda, smulad buljongtärning, sambal oelek och vinäger. Tillsätt eventuellt lite vatten. Låt sjuda under lock ca 10 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt om det behövs.
4 port
En lättlagad tomatsås som passar både som sås till fisk och kött. Passar också som grund till köttfärssåsen eller som bas på pizzan. Flerdubbla gärna satsen och frys in.
2 gula lökar
1 msk rapsolja
ev 2 vitlöksklyftor
4-6 tomater eller 2 burkar krossade
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 nypa socker
ca ½ krm peppar
1 tsk oregano
ev salt
Skala och hacka löken. Fräs hacket i oljan i en gryta. Pressa i vitlök. Skölj och tärna tomaterna och lägg dem i grytan. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning, socker och peppar. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Rör ner oregano och smaka eventuellt av med salt.
4-6 port
En god salsa har bra balans mellan sött, surt och salt. Nedan är ett förslag, variera med de frukter och grönsaker du gillar och får tag på.
Dressing:
2 msk rapsolja
2 msk ljus vinäger, gärna balsam
½ tsk salt
½ krm peppar
Salsa:
1 rödlök
1 nektarin
½ galiamelon
½ ask gula cocktailtomater
½ ask röda cocktailtomater
Blanda ingredienserna till dressingen i en skål. Skala och hacka rödlöken. Rör ner rödlökshacket i dressingen. Skölj och kärna ur nektarinerna. Kärna ur melonen. Skär nektarin- och melonköttet i tärningar. Skölj och dela tomaterna i halvor. Blanda ner i skålen. Låt gärna stå en stund innan servering. Gott till både kycklingklubbor, färsbiffar och korv.
4-6 port
Tomater till vardag och tomater till fest. Här är ett recept som är läckert på buffébordet!
1 brietårta
4 tomater
1 rödlök
6 stora blad färsk basilika
1 msk balsamvinäger
1½ msk rapsolja
½ tsk salt
1 krm peppar
Sätt ugnen på 200°C. Lägg brietårtan i en ugnssäker form. Skiva tomaterna och finhacka löken, strimla basilikan. Blanda med vinäger, olja, salt och peppar. Fördela tomatblandningen över brietårtan.
Värm i ugnen i ca 10 minuter. Osten ska bli mjuk och krämig ända in i mitten.
Dela tomaterna i klyftor. Gröp ur saften, så torkar de fortare. Lägg klyftorna på en plåt. Ringla över lite olja, strö över lite socker och salt. Torka tomaterna i ugnen i 120°C. Vänd dem efter 30 minuter och sänk värmen till 100°C. Låt stå 1 timme, men under uppsikt, så att de inte bränns.
Grönsaksdisken är full av andra närproducerade färska grönsaker så här års: broccoli, blomkål i olika varianter, morötter, rödbetor, gulbetor och så vidare. Vad är väl godare än att koka dem och servera med goda tillbehör, varför inte getostkräm med cashewnötter?
4-6 port
150 g getost
1 dl cashewnötter
3 dl yoghurt, t ex turkisk
1-2 vitlöksklyftor
ev färska örter, t ex oregano, persilja
salt, peppar
Mixa osten med nötter, yoghurt och vitlök och färska örter i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Lägg krämen i en serveringsskål och låt stå kallt till servering.
TIPS! Använd gärna fetaost istället för getost. Tål du inte nötter är krämen god utan.
Att koka grönsaker precis lagom mjuka kräver viss noggrannhet. Använd äggklockan, så är det lättare att lyckas. Beräkna 200-300 g grönsaker per portion. Så här gör man:
Koka upp saltat vatten, 1 tsk salt per liter vatten. Lägg därefter i rengjorda och ansade grönsaker och sjud (precis under kokpunkten) dem följande tider:
Sort Hel Delad
Blomkål 10-15 minuter Ca 5 minuter
Färsk broccoli 10-15 minuter Ca 5 minuter
Morötter (oskalade) 10-15 minuter 5-10 minuter
Rödbetor, späda (oskalade) 15-20 minuter
Majskolvar (öka saltmängden till 2 tsk salt per liter vatten) 5-10 minuter
Kronärtskocka, medelstor 20-30 minuter
TIPS! Koka rotfrukterna var för sig, så behåller de sin färg. Skala rotfrukterna efter kokning. Det görs lätt med bara händerna.