Tomaten - en hälsosam färgklick

Slösa med sensommarens röda guld! De nyttiga tomaterna kan bli så många goda saker - som salsa, sallad och sås.

Soltorkade tomater

Soltorkade tomater

Foto:

Mat & dryck2009-04-20 23:15

Tomater och morötter delar första plats på listan över de mest omtyckta grönsakerna i Sverige. Så här års är den bästa tomattiden om du vill vara klimatsmart, för nu är butikerna fulla av närodlade östgötska tomater. Kanske har du till och med odlat egna tomater på balkongen eller i trädgården?

När vintern väl är här är det klimatsmartare att äta närodlade morötter än växthusodlade eller importerade tomater. Så njut av tomaterna nu medan tid är.

Förvaring

Tomater smakar bäst om de får vara i rumstemperatur. En skål full med tomater är en vacker bänkdekoration i köket. Det är bra att ha tomaterna i egen skål, för de avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker. Det kan man ha nytta av, till exempel när man vill påskynda mognaden av avokado eller banan. Men etylengasen kan också skada. Inte bara för att citrusfrukter som ligger för nära tomater kan bli grönflammiga, utan också för att mognaden hos grannarna i fruktskålen kan gå för fort, man ska ju hinna äta upp dem innan de blir övermogna.

Bra för prostatan

I dag vet man att tomater inte bara är en vattnig grönsak, utan innehåller massor av nyttigheter, som till exempel antioxidanter, ämnen som motverkar cancer och hjälper oss att hålla oss friska länge. En av antioxidanterna i tomaten är en karotenoid som heter lykopen. Den återfinns i människokroppens binjurar och mäns testiklar och prostata. Där verkar den göra god nytta, för i studier har man funnit att män som äter mycket tomat lider mindre av prostataproblem. Det är väl lätt att komma ihåg? Tomater ger lykopen som ger lyckopenis!

Ketchup nyttigt!

Lykopen har visat sig vara ganska okänsligt för värme. Man tror till och med att lykopen lättare tas upp av kroppen om tomaten varit upphettad. Så använd gärna tomat varm i matlagningen. Gör tomatsoppa, lägg tomatsås på pizzan och använd rikligt i köttfärssåsen. Till och med ketchup på pastan är nyttigare än bara pasta.

Så nu vet du, tomaten är inte bara en färgklick, den är hälsosam också. Här kommer några goda varianter av dem.

RECEPT
Ratatouille - fransk grönsaksröra

4 port

Flerdubbla gärna satsen och frys in. Perfekt att ta fram som grönsakstillbehör eller grundstomme i pastasås eller gryta. Använd de grönsaker du tycker mest om, se alternativen nedan som förslag. Tänk på att hårdare grönsaker behöver längre tillagning och mjuka kortare tid.

2 röda lökar

2 msk rapsolja

2 gula paprikor

4 tomater (eller 1 burk à 400 g hela tomater)

1 squash eller gurka (gurkan bör kärnas ur)

2 klyftor vitlök

1 tsk örtkrydda, t ex timjan, oregano eller basilika

1 buljongtärning, t ex grönsaks eller kyckling

1-2 krm sambal oelek eller 1 krm svartpeppar

2 msk vinäger

ev ½-1 dl vatten

ev salt

Skala och klyfta löken. Fräs klyftorna i rapsolja på medeltemperatur i en gryta. Skölj och kärna ur paprikorna och skär dem i stora bitar. Skölj, dela tomaterna och squashen/gurkan i stora bitar. Lägg bitarna i grytan. Rör ner pressad vitlök, örtkrydda, smulad buljongtärning, sambal oelek och vinäger. Tillsätt eventuellt lite vatten. Låt sjuda under lock ca 10 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt om det behövs.

Tomatsås

4 port

En lättlagad tomatsås som passar både som sås till fisk och kött. Passar också som grund till köttfärssåsen eller som bas på pizzan. Flerdubbla gärna satsen och frys in.

2 gula lökar

1 msk rapsolja

ev 2 vitlöksklyftor

4-6 tomater eller 2 burkar krossade

2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning

1 nypa socker

ca ½ krm peppar

1 tsk oregano

ev salt

Skala och hacka löken. Fräs hacket i oljan i en gryta. Pressa i vitlök. Skölj och tärna tomaterna och lägg dem i grytan. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning, socker och peppar. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Rör ner oregano och smaka eventuellt av med salt.

Fruktig tomatsalsa

4-6 port

En god salsa har bra balans mellan sött, surt och salt. Nedan är ett förslag, variera med de frukter och grönsaker du gillar och får tag på.

Dressing:

2 msk rapsolja

2 msk ljus vinäger, gärna balsam

½ tsk salt

½ krm peppar

Salsa:

1 rödlök

1 nektarin

½ galiamelon

½ ask gula cocktailtomater

½ ask röda cocktailtomater

Blanda ingredienserna till dressingen i en skål. Skala och hacka rödlöken. Rör ner rödlökshacket i dressingen. Skölj och kärna ur nektarinerna. Kärna ur melonen. Skär nektarin- och melonköttet i tärningar. Skölj och dela tomaterna i halvor. Blanda ner i skålen. Låt gärna stå en stund innan servering. Gott till både kycklingklubbor, färsbiffar och korv.

Varm brie med tomatsallad

4-6 port

Tomater till vardag och tomater till fest. Här är ett recept som är läckert på buffébordet!

1 brietårta

4 tomater

1 rödlök

6 stora blad färsk basilika

1 msk balsamvinäger

1½ msk rapsolja

½ tsk salt

1 krm peppar

Sätt ugnen på 200°C. Lägg brietårtan i en ugnssäker form. Skiva tomaterna och finhacka löken, strimla basilikan. Blanda med vinäger, olja, salt och peppar. Fördela tomatblandningen över brietårtan.

Värm i ugnen i ca 10 minuter. Osten ska bli mjuk och krämig ända in i mitten.

Soltorkade tomater

Dela tomaterna i klyftor. Gröp ur saften, så torkar de fortare. Lägg klyftorna på en plåt. Ringla över lite olja, strö över lite socker och salt. Torka tomaterna i ugnen i 120°C. Vänd dem efter 30 minuter och sänk värmen till 100°C. Låt stå 1 timme, men under uppsikt, så att de inte bränns.

Andra grönsaker också!

Grönsaksdisken är full av andra närproducerade färska grönsaker så här års: broccoli, blomkål i olika varianter, morötter, rödbetor, gulbetor och så vidare. Vad är väl godare än att koka dem och servera med goda tillbehör, varför inte getostkräm med cashewnötter?

Getostkräm med cashewnötter

4-6 port

150 g getost

1 dl cashewnötter

3 dl yoghurt, t ex turkisk

1-2 vitlöksklyftor

ev färska örter, t ex oregano, persilja

salt, peppar

Mixa osten med nötter, yoghurt och vitlök och färska örter i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Lägg krämen i en serveringsskål och låt stå kallt till servering.

TIPS! Använd gärna fetaost istället för getost. Tål du inte nötter är krämen god utan.

Koka grönsaker

Att koka grönsaker precis lagom mjuka kräver viss noggrannhet. Använd äggklockan, så är det lättare att lyckas. Beräkna 200-300 g grönsaker per portion. Så här gör man:

Koka upp saltat vatten, 1 tsk salt per liter vatten. Lägg därefter i rengjorda och ansade grönsaker och sjud (precis under kokpunkten) dem följande tider:

Sort Hel Delad

Blomkål 10-15 minuter Ca 5 minuter

Färsk broccoli 10-15 minuter Ca 5 minuter

Morötter (oskalade) 10-15 minuter 5-10 minuter

Rödbetor, späda (oskalade) 15-20 minuter

Majskolvar (öka saltmängden till 2 tsk salt per liter vatten) 5-10 minuter

Kronärtskocka, medelstor 20-30 minuter

TIPS! Koka rotfrukterna var för sig, så behåller de sin färg. Skala rotfrukterna efter kokning. Det görs lätt med bara händerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!