Torsk - fisken som kom tillbaka

Torsken har gjort en riktig klassresa från trista block och panetter till gourmetstatus. Jodå, torsken är på väg tillbaka och så länge vi håller ett vakande öga på varifrån fisken kommer kan vi med gott samvete njuta av denna fantastiska matfisk.

Friterad fisk är kanske inte så vanlig hemma. Är man bara försiktig blir det frasigt och smakfullt, gärna med tomatsås och ris till.

Friterad fisk är kanske inte så vanlig hemma. Är man bara försiktig blir det frasigt och smakfullt, gärna med tomatsås och ris till.

Foto:

Mat & dryck2011-10-20 10:15

Förr var torsken en utpräglad vardagsfisk och behandlades därefter. Frysta block var vanliga och många brydde sig inte ens om att tina fisken innan den åkte i en kastrull eller panna. Så tog torsken nästan slut och som vardagsfisk måste den ersättas med någon billig och helst helt vit fisk. Där kom hoki- och kapkummel in i bilden. Enda kruxet var att de fiskades på andra sidan jorden. Är torsken MSC eller KRAV-märkt är den hämtad från uthålliga fiskebestånd eller ekologisk produktion.

Gott med skaldjur

Vad kan man då göra av torsk? Praktiskt taget allt som har vit fisk som grund. I klassikern fiskgryta à la Bohuslän är den kokt med skaldjur och svamp på, supergott och milt i smaken. Valet av skaldjur är en både en smak- och kostnadsfråga, några räkor och blåmusslor med skal ger kanske mest för pengarna gällande såväl smak som utseende.

Vill man sätta ordentlig fart på smaklökarna kan torsken lättpaneras och serveras med stekt hackad lök, äpple, gröna bönor och curry. Är man beredd att slösa med smör blir den här rätten rena explosionen i smak, doft och färg.

Historisk rätt

Känner man för att laga något där man kan känna mathistoriens vingslag kanske en friterad torskfilé med tomatsås kan vara något? Anrättningen kallas à la Orly och lär ha funnits med på tallrikarna när den franska storflygplatsen Orly strax söder om Paris invigdes 1932. Då var det filéer av sjötunga innanför det frasiga skalet, i dag tar vi torsk i stället.

Kokt torsk med skaldjur och svamp

För 4 personer

600 g torskfilé

100 g skalade räkor

200 g musslor med skal

1 liter vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 tärning fiskbuljong

1/2 gul lök

salt och krossad vitpeppar

Till såsen:

3 dl fiskspad

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse

Att äta till:

100 g champinjoner

smör

salt och peppar

citron

dill

1. Koka upp vatten smaksatt med vinäger, fiskbuljong, hackad gul lök, salt och krossad vitpeppar. Sjud blandningen i 2 minuter.

2. Lägg torsken i en kastrull. Sila över det smaksatta spadet och sjud fisken i 2-3 minuter. Ta upp fisken och håll den varm. Sila spadet igen. Spara 3 dl till såsen, resten används till musselkoket.

3. Koka upp 3 dl spad med 2 dl grädde. Red av med majsstärkelse och sjud såsen i 5 minuter. Salta och peppra.

4. Skölj musslorna. Ta bort döda exemplar. Koka musslorna 5 minuter under lock i det sista av spadet. Sortera bort musslor som inte öppnat sig.

5. Skiva och stek svampen hastigt i smör. Lägg upp fisken, slå sås över och toppa med skalade räkor, musslor och svamp. Garnera med dill och citron.

Torsk med äpple, lök och curry

För 4 personer

600 g torskfilé

salt och vitpeppar

2 msk vetemjöl

1 ägg

2 dl ströbröd

smör och rapsolja till stekning

Att äta till:

2 syrliga äpplen

1 stor gul lök

1-1 1/2 msk het curry

100 g haricots verts

ris

citron

sallad

1. Dela fisken i portionsbitar som saltas och peppras lätt. Vänd bitarna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd.

2. Skala och hacka den gula löken. Stick ut kärnhusen från äpplena och skär fruktköttet i knappt centimetertjocka skivor.

3. Stek fisken i lika delar smör och rapsolja cirka 2 minuter per sida. Ta upp fisken och lägg i mer smör.

4. Lägg i bitar av lök och äpple samt haricots verts. Krydda med curry och stek blandningen under omrörning ungefär 2 minuter.

5. Fördela lök- och äppleblandningen på tallrikar. Lägg fisken över och skeda till sist smör från pannan över allt. Serveras med ris och citron. Några spänstiga salladsblad smakar alltid gott till.

Friterad torsk med tomatsås

För 4 personer

500 g torskfilé

2 msk vetemjöl

salt och vitpeppar

Till frityrsmeten:

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl ljust öl

1 msk olja

Till friteringen:

1 liter friteringsolja

Till såsen:

1 gul lök

3 msk tomatpuré

1 msk smör

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1/2 msk socker

Att äta till:

1 knippe persilja

ris

citron

ärtor

1. Smörfräs hackad lök. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning och vatten. Låt koka upp och red av med majsstärkelse. Sjud såsen i 5 minuter. Sila och smaka av med salt, peppar och socker.

2. Separera äggen. Vispa äggvitorna till fast skum. Blanda äggulor, vetemjöl, öl och 1 msk olja till slät smet. Vänd ner äggvitorna. Värm upp oljan under uppsikt.

3. Skär fisken i strimlor med 2-3 cm bredd. Salta och peppra. Vänd bitarna i vetemjöl, sedan i frityrsmet och släpp försiktigt ner bitarna i 180 gradig olja och stek dem i cirka 2 minuter eller tills de fått fin färg.

4. Fritera persiljan hastigt. Lägg upp tomatsås, ris och ärtor med fisk, persilja och citron över.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!