Tre glazer i en

Glaze är ett låneord som kockar gärna svänger sig med. I praktiken handlar det om en söt, välkryddad "lack" som får köttet, eller vad man nu grillar, att blänka fint och smaken att öka.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 20:44

Här har man en sista chans att sätta personlig prägel på det grillade eftersom smaken verkligen når ända fram till tallriken. En grund och tre smaksättningar öppnar möjligheter för personlig smaksättning.

Grundglaze

4 personer

1 dl chilisås på tomatbas

2 msk socker

1 msk mild vinäger

1 dl vatten

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 tsk mald ingefära

Koka upp allt i kastrull. Sänk värmen och sjud grundglazen sakta i 5 minuter. Grundglazen kan användas som den är eller smaksättas med någon av nedanstående smakblandningar.

Mild glaze

1 sats grundglaze

1 dl vatten

1 krm svartpeppar

1/2 msk maizena + lika mycket vatten

Tunna ur den heta grundglazen med vatten och smaksätt med svartpeppar. Red med maizena löst i vatten till simmig konsistens.

Söt glaze

1 sats grundglaze

4 msk honung

1-2 vitlöksklyftor

2 krm svartpeppar

Blanda grundglazen med honung, pressad vitlök och svartpeppar. Eftersom glazen inte tunnas behöver den heller inte redas av.

Stark glaze

1 sats grundglaze

2 vitlöksklyftor

1 chili

1 msk whisky, konjak eller madeira

Blanda grundglazen med pressad vitlök och finhackad chili. Avsluta med sprit eller starkvin. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!