Tre soppor med vårvärme

Soppa kan man koka på det mesta. Här lagar vi tre varianter – på fågel, fisk och kött. Alla gör de succé i soppskålen.

Lax- och räksoppa är en mild och gräddig soppa med härliga smaknyanser av grönsaker, örter, fisk och grädde. 
Foto: Dan Strandqvist

Lax- och räksoppa är en mild och gräddig soppa med härliga smaknyanser av grönsaker, örter, fisk och grädde. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2013-04-04 08:35

Vill man inte äta animaliskt går det lika bra med bara råvaror från växtriket.

Vi svenskar är lite svårflörtade när det gäller soppor. Med undantag för torsdagens ärtsoppa tycks vi inte veta så mycket om hur vi får till dem. Låt oss ändra på det.

En typ av soppa som på kort tid dock fått fotfäste här är den thailändskt inspirerade kycklingsoppan med kokosmjölk.

Blommig smak

Vårt växande intresse för asiatisk matkultur har gjort att det nu är lätt att hitta fisksås, citrongräs och andra typiska ingredienser till thailändsk matlagning.

De fisksoppor som är vanligast i Sverige har annars sina rötter i köken kring Medelhavet. Ett par sorters fisk och skaldjur, saffran, fänkål och en vitlöksstinn aioli har blivit norm. Här går vi en annan väg och lagar en mild lax- och räksoppa som är nästan fri från kryddor. I stället satsar vi på grädde och milda grönsaker.

Med lamm

Vårens godaste köttsoppa kokas på lammkött och rotsaker. Principen är att man tar vad man har. Morot, lök och palsternacka är grunden, sedan kan man bygga på lite som man tycker med andra rotsaker.

Asiatisk kycklingsoppa

För 4 personer

400 g benfritt kycklingkött

1 liter vatten

2 tärningar hönsbuljong

1 burk kokosmjölk, 400 g

100 g färska champinjoner100 g purjolök

100 g fint strimlad morot

1 msk fint riven, färsk ingefära

1 msk fint rivet limeskal

1 finhackat citrongräs

1 tsk thailändsk chilipasta

1 msk fisksås

1 tsk torkad koriander

1 msk majsstärkelse + 1 ½ msk vatten

Att äta till: thaibasilika

1. Strimla champinjoner, purjolök och skalad morot. Skär kycklingköttet i mindre bitar, lägg dem i en rymlig kastrull och tillsätt 1 liter vatten samt två tärningar hönsbuljong. Koka upp och sjud kött och grönsaker i 4–5 minuter.

2. Tillsätt kokosmjölk, fint riven inge-fära, fint rivet limeskal, stött och hackat citrongräs, chilipasta, fisksås och koriander. Koka upp och red något med majsstärkelse löst i vatten. Sjud soppan 3–4 minuter till. Smaka av om sälta och styrka är som tänkt, tillsätt mer fisksås annars (fungerar som salt) samt chilipasta.

3. Lägg upp soppan i portionsskålar och garnera med thaibasilika.

Lax- och räksoppa

För 4 personer

500 g skinn- och benfri lax

100 g broccoli

100 g färska champinjoner

1 morot

1 liten gul lök

4–5 kvistar färsk timjan

1 liter vatten

3 dl matlagningsgrädde

2 tärningar fiskbuljong

1 tsk salt

vitpeppar

1 msk majsstärkelse + 2 msk vattenAtt äta till:

100 g skalade räkor

timjan

4 skivor rostat vitt bröd

1. Skär laxen i bitar med ett par centimeters sida. Skär broccolin i små buketter, skiva svampen, skala och strimla moroten ganska tunt, skala och hacka den gula löken, hacka timjankvistarna fint.

2. Koka upp vatten med fiskbuljongtärningar, timjan och salt. Lägg i lax och grönsaker. Låt allt koka upp, sänk värmen och sjud soppan i 5 minuter.

3. Slå i grädde, koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sänk värmen och sjud soppan i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Rosta vitt bröd och skär det i tärningar.

4. Lägg upp soppan i djupa tallrikar. Toppa varje portion med räkor och extra timjan. Bjud brödtärningarna till.

Lamm- och rotsakssoppa

För 4 personer

600 g benfritt lammkött

12 dl vatten

1 gul lök

100 g palsternacka

50 g persiljerot

1 bit purjolök

1 morot

3–4 kvistar färsk timjan

1 vitlöksklyfta

2 ½ msk konc. lamm eller kalvfond

salt och pepparAtt äta till:

100 g smör

2 vitlöksklyftor

skivat bröd

persilja

1. Putsa köttet grovt och lägg det i en kastrull. Slå på vatten så det täcker och koka upp. Efter 2–3 minuter hälls vattnet ut. Köttet spolas av och kastrullen sköljs ur. Blanchera kallas det och innebär att man får en klarare buljong till soppan.

2. Börja om igen. Lägg köttet i kastrullen och slå på vatten. Tillsätt en hackad gul lök och en nypa salt. Sjud köttet cirka 20 minuter.

3. Under tiden skalas och tärnas palsternacka, persiljerot och morot. Skär purjolöken i mindre bitar. Lägg allt i grytan tillsammans med färsk timjan och en riven vitlöksklyfta. Slå i koncentrerad lamm- eller kalvfond. Sjud soppan i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Garnera soppan med persilja och servera med vitlöksbröd. Blanda smör och riven vitlök, bred ut blandningen på skivat matbröd och rosta skivorna i 225 graders ugn till dess de fått fin färg. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!