Häromveckan publicerade jag några recept som innehöll torkade tranbär. Har sällan blivit så mailbombad. Alla vill ha tranbär, ingen kan hitta dem.
Med tanke på att det är tranbärssäsong just nu är det en smula sorgligt att utbudet ska vara så påvert. Och lägger man därtill läkarnas rön och hälsofolkets predikningar är det ännu sorgligare.
Tranbär har till exempel utsetts till Årets läkemedelsväxt i Finland, där det syrliga mörkröda bäret är betydligt vanligare. Förr, på den tiden bäret gick under namnet tränjon, visste svenska folket konsten att bota sina krämpor med tranbär - alltifrån inälvsmask till feber.
Betydligt mer modern forskning har bevisat att regelbunden konsumtion av tranbärssaft skyddar mot urinvägsinfektion och kan minska besvären vid lindrigare anfall. Syran i bären gör urinen sur och får bakterierna att vantrivas. Dessutom är tranbär laddade med antioxidanter och en hel del C-vitamin som motverkar infektioner.
På senare tid har tranbären fått ett uppsving mycket tack vare att tranbärssaft blivit en otroligt populär ingrediens i drinkar, oftast under det engelska namnet cranberry. Och det är amerikanarna vi har att tacka för tranbärstrenden.
Det är inte alla som har förmånen att få ge sig ut frostnupna morgnar och leta svenska tranbär i tuvorna på närmsta myr. Men de röda rubinerna finns där. Och det är nu de ska plockas, precis i kanten mellan höst och vinter. Vissa av bären övervintrar och kan även plockas på våren. De är då betydligt sötare och saftigare än de härligt friska och tanninsträva höstbären.
Färska tranbär av amerikansk sort (säljs i påsar av märket Ocean Spray) finns att köpa i större livsmedelsbutiker. De används ungefär som lingon och innehåller precis som sin mindre kusin bensoesyra, vilket fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och ger bären mycket lång hållbarhet. De är lätta att frysa in, men passar även till exempel att koka sylt eller göra likör på. De har också fördelen att de är helt sockerfria.
Torkade tranbär är tydligtvis tyvärr svårare att få fatt på. Det tyska märket Seeberger har dem i sitt sortiment som importeras till vissa svenska butiker. Tjata på din handlare. Hälsokostbutiker kan också ha, men de är oftast dyrare.
Tranbär är å andra sidan värda både besvär, tjat och pengar. De röda små godingarna ger ett syrligt och supernyttigt tillskott till bakverk, sallader, gröt, bröd och müsli. Man kan förstås torka färska bär alldeles själv. Om man nu har turen att bo vid en myr.
8 stycken, 30 minuter
Mycket mumsiga. Här kan man använda färska tranbär som är lite lättare att hitta.
2 dl färska (eller frysta) tranbär
4 dl vetemjöl (alt. hälften graham för nyttigare scones)
2 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 1/2 msk råsocker + lite extra
75 g kylskåpskallt smör
1 apelsin
1/2 dl mjölk
cirka 2 msk grädde
Blanda mjöl, bakpulver, salt och 1 1/2 msk råsocker. Skär smöret i kuber och finfördela i mjölblandningen till en grynig massa. Riv i skalet av apelsinen.
Hacka tranbären grovt och blanda i. Pressa apelsinen och blanda med mjölken. Tillsätt blandningen och arbeta ihop alltsammans till en deg.
Dela degen i två halvor och forma två rundlar ett par centimeter tjocka. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skär ett kors genom rundlarna och nagga med gaffel. Pensla med grädde och strö över lite extra råsocker.
Grädda i 225 grader i 12-15 minuter eller tills de fått fin färg. Bryt i åtta delar och servera med smör, ost och ett gott te.
8-10 portioner, 4 dygn
Suverän gravad lax med äkta nordiska smaker.
1 dl färska tranbär (kan ersättas med lingon)
1 kg färsk lax (fryses i två dygn)
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk enbär
4 msk socker
2 msk salt
1-2 msk gin
1 knippa dill
Lägg laxen i frysen i två dygn och låt tina åtminstone till hälften.
Stöt svartpepparkorn och enbär i en mortel. Blanda med socker och salt. Gnid in blandningen runtom laxen.
Strö över tranbären, som kan vara hela eller delade och skvätt över gin. Hacka dillen och strö över.
Lägg laxen i plastpåse eller på ett fat och täck med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur i två-tre timmar eller tills sockret börjar lösas upp. Ställ sedan in i kylen och låt stå i minst två dygn. Vänd efter halva tiden.
Häll bort eventuell vätska och skär sedan upp i tunna skivor. Dekorera med tranbär och dill vid serveringen.
1 glas, 5 minuter
Den klassiska och ultimata tranbärsdrinken som slog igenom stort med tv-serien "Sex and the City".
ett par färska tranbär (kan uteslutas)
4 cl tranbärssaft
4 cl vodka (gärna citron-)
2 cl cointreau
pressad lime eller citron
is
Mät upp alla ingredienserna utom is. Blanda i en shaker eller en vanlig burk med lock. Tillsätt isbitar och skaka. Smaka om det behövs mer lime eller citron.
Sila upp drinken i ett kylt martiniglas så att inte isbitarna följer med. Dekorera med tranbär.
2-4 portioner, 25 minuter
Favorit i repris. Den här salladen är så fantastisk att vi tar den en gång till.
1 dl torkade tranbär
1 1/2 dl pumpafrön
1 tsk olivolja
havssalt
2 msk pressad apelsinsaft
1 msk äppelcidervinäger
rivet skal av en apelsin
2 msk pumpakärneolja (kan ersättas med annan god olja)
nymalen svartpeppar
1 äpple
1 påse blandade salladsblad
180 g chèvre eller annan mjuk getost
Värm ugnen till 175 grader. Blanda pumpafrön, olivolja och lite havssalt i en skål. Sprid sedan ut på en långpanna och rosta i ugnen i 8-10 minuter eller tills fröna sväller upp och fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Blanda apelsinsaft, äppelcidervinäger, rivet apelsinskal och lite salt i en mugg. Tillsätt pumpakärneolja under omrörning. Peppra och smaka av.
Kärna ur och skär äpplet i klyftor som skivas tunt. Häll i en salladsskål tillsammans med tranbären. Slå över dressingen och blanda väl.
Strö över de rostade pumpafröna. Skär bort eventuella kanter på getosten och smula sedan över resten. Servera med lite nybakat bröd.