Trendanalytikerna är för en gångs skull fullständigt eniga. Det är det nordiska, och framför allt det svenska, som gäller i kökssvängen just nu. Och mest inne av allt är norrländska, rena smaker av skog och natur.En kär, kärv gammal vän kvalar därmed lätt in i sammanhanget - enbär. De blåvioletta bären har hängt med i tusentals år, både som medicinalväxt, krydda och konserveringsmedel.
Dess smak är oemotståndligt bångstyrig: bitter, bitig och burdus, men har samtidigt en förfinad sötma som kan få fjong på den tröttaste älgskånk.Enbär får oss att associera till djupa skogar, svunna tider, vilda djur, jakt och fiske. Det smakar Norrland, kåda och fjällbäck. Det är Norden på sitt allra bästa humör.
Även trendiga matlagare gillar enbär. Det här är ett recept ur mästerkocken Marcus Samuelssons kokbok "Aquavit c/o New York" (Wahlströms förlag). Han beskriver sin soppa som "en utmärkt vederkvickare en kall vinterkväll". Han serverar den med en klick hemgjord äppelsylt i varje tallrik.
Äppelsoppa med enbär
6-8 portioner, 60 minuter
1 msk enbär
2 kardemummakapslar
2 kryddpepparkorn
5 cm kanelstång
2 kvistar färsk dragon
2 msk olivolja
2 äpplen, skalade, urkärnade och tärnade
1 schalottenlök, finhackad
7 1/2 cm färsk ingefära
1 l hönsbuljong
5 dl vispgrädde
pressad saft från 2 äpplen eller 2 1/2 dl äppelcider eller äppeljuice
4 msk calvados
4 msk äppelcidervinäger
4 msk rött portvin eller madeira
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör ett kryddknyte genom att lägga enbär, kardemumma, kryddpeppar, kanel och dragon på en bit bomullstyg. Vik ihop och knyt om med hushållssnöre.
Hetta upp oljan i en stor kastrull på drygt medelstark värme. Lägg i äpplen, schalottenlök och ingefära. Fräs i 2-3 minuter tills löken börjar mjukna. Häll i buljong, grädde och äppelsaft. Rör om, lägg i kryddpaketet och värm nästan till kokpunkten. Sänk värmen och sjud i 30-40 minuter eller tills vätskemängden reducerats till hälften.Lyft upp kryddpaketet och mixa soppan. Koka upp på nytt, rör ner calvados, äppelcidervinäger och portvin. Värm tills soppan sjuder. Smaka av med salt och peppar och lyfta av kastrullen från värmen.
Fördela soppan i tallrikar och servera.
Fler recept finns att få i Corren på lördag.