Triss i pajer

Må vara att paj inte är världens nyttigaste mat, men vem bryr sig när det härligt frasiga pajskalet ger vika vid första tuggan.

Lax och skaldjur trivs i pajer med tunt, frasigt skal. Foto: Dan Strandqvist

Lax och skaldjur trivs i pajer med tunt, frasigt skal. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Mat & dryck2011-12-29 14:48

Så låt oss njuta så här mellan julhelg och januarivardag med tre sorters drömlika pajer av helt olika slag.

Förr var formar gjorda av metall utan behandlad yta, det vill säga rena rama klistret. Om de inte smordes omsorgsfullt fick man finna sig i en minst sagt hoplappad sockerkaka eller paj. Men det var då det. I dag är formarna specialbehandlade så att allt lossnar bara man petar på det.

Men, det gäller att vara rädd om ytan och inte använda en vass kniv eller ens metallredskap.

Det låter enkelt, men när pajen ligger på sin lösa botten är det lätt att göra bort sig. Varning, varning!

Skaldjur

Paj kan vara en vickningrätt, en rätt att ta med på knytis eller kanske en av flera på en buffé. Den matigaste här innehåller räkor, några havskräftor och en bit kallrökt lax. Kryddningen inskränker sig till dill och persilja. Salt behövs aldrig i paj, i synnerhet inte den som innehåller rökt mat av något slag. Allt rökt är hårt saltat, och osten likaså.

För att hålla fetthalten nere kan man ersätta en del av osten med naturell keso, vilket känns helt rätt så här efter jul.

Ostig paj

Ostpajen är tänkt som ett alternativ till ostbrickan efter maten. Grunden är smakrik ost, och som extra bonus trycker man ner drygt 100 gram grönmögelost i fyllningen innan pajen åker in i ugnen. Gillar man ost är det en fullpoängare.

Till sist en paj med citronsmak till dessert eller kaffe. Citronsmaken kommer både från färskrivet citronskal och härligt syrlig lemon curd som finns att köpa i de flesta butiker. Citronpajen kan bakas ut i låg pajform eller som här, i en muffinsform med plats för tolv bakverk. Annorlunda och definitivt något dina gäster kommer att minnas.

Lax- och skaldjurspaj

För 6-8 personer

Bakas ut i hög pajform med löstagbar kant, ca 25 cm diameter

Till degen:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

150 g kallrökt lax

150 g skalade skaldjur, exempelvis räkor och/eller havskräftor

5 ägg

2 dl grädde

250 g keso

3 1/2 dl riven ost

3 msk hackad dill

3 msk hackad persilja

1. Kör samman degen i matberedare. Mät upp smöret och dela det i bitar. Tillsätt mjöl och kör några sekunder med kniven monterad. Avsluta med vatten så degen går ihop. Ställ degen kallt en stund före utbakning.

2. Hacka skinn- och benfri kallrökt lax och skalade räkor eller havskräftor grovt. Blanda hacket i en skål med ägg, grädde, keso och riven ost. Avsluta med dill och persilja. Så här års kan man fuska med frysta örter.

3. Kavla ut degen och klä en rak pajform med löstagbar kant. Häll fyllningen i pajen och sätt in allt i 225 graders ugn. Efter 30 minuter sänks värmen till 200 grader och pajen får grädda ytterligare 15-20 minuter. Färdig paj ska vara "gungig" men inte lös och rinnig. Låt pajen vila en stund innan den skärs upp.

Paj med tre sorters ost

För 6-8 personer

Bakas ut i hög pajform med löstagbar kant, ca 25 cm diameter

Till degen:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

4 ägg

150 g riven lagrad ost

150 g riven ost

250 g keso

2 dl grädde

125 g grönmögelost

1. Kör samman degen i matberedare med kniven monterad. Först smör och mjöl som hackas samman, sedan kallt vatten som får degen att gå ihop. Låt degen stå svalt en stund innan utbakning.

2. Blanda fyllningen i en skål. Vispa upp äggen med riven lagrad ost och lika mycket riven normalstark ost. Tillsätt keso och grädde.

3. Kavla ut degen och klä en pajform med hög, löstagbar kant. Häll ut fyllningen i pajskalet och tryck ner bitar av grönmögelost i fyllningen.

4. Sätt in och grädda pajen i 225 graders ugn. Efter 30 minuter sänks värmen till 200 grader och pajen får grädda ytterligare cirka 15-20 minuter.

Låt den färdiggräddade pajen vila en stund innan den skärs upp. Nygräddad paj är alltid lös, men den sätter sig efter 15-20 minuter.

Citronpaj

12 portionspajer eller 1 stor för 6-8 personer.

Bakas ut i låg pajform eller muffinsform med 12 "platser".

Till degen:

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

3 ägg

2 dl grädde

1/2 burk lemon curd, ca 150 g

det rivna skalet från 1 citron

1. Hacka samman degen i matberedare. Smör, vetemjöl och socker först till dess det är en grynig massa. Tillsätt kallt vatten så degen går ihop. Låt degen vila kallt en stund innan utbakning.

2. Blanda fyllningen i en bunke. Tvätta citronen noga och riv bort det yttersta, gula skalet. Blanda med ägg, grädde och lemon curd.

3. Kavla ut degen och klä en låg pajform alternativt muffinsform i plåt med plats för 12 portionspajer. Oavsett om muffinsformen är behandlad eller inte bör den smöras lätt för att inte minipajerna ska fastna och gå sönder.

4. Fyll pajskalet eller pajskalen med fyllning. Grädda pajen/pajerna på låg fals i 225 graders ugn i 25 minuter. Citronpaj kan med fördel garneras med citronmeliss sedan pajen svalnat något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!