4 personer
2 gurkor
5 dl naturell yoghurt, ca 10 % fetthalt
5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
saften från 1/2 citron
2 msk färsk, hackad mynta
salt
1. Fet yoghurt behöver inte vasslas av, men om man vill ha en riktigt tjock tsatziki slår man yoghurten i kaffefilter och låter den rinna av. Använd inte samma filtertratt som till kaffebryggning, då kan yoghurten få lätt kaffesmak.
2. Riv gurkan grovt. Egentligen ska gurkan skalas före rivning, men nog ser resultatet trevligare ut med lite grönt inslag. Lägg strimlorna på en bricka och strö över salt. Lägg därefter gurkstrimlorna i trådsil och låt dem rinna av.
3. Blanda yoghurt, gurkstrimlor, pressad vitlök, hackad mynta, citronsaft och olivolja. Smaka av om det eventuellt behövs mer salt. Tsatzikin kyls ordentligt före servering. Bjud gärna baguettebröd som rostas lätt i kanten på grillen som tillbehör.