Corren har provat dem alla, liksom en del från beställningssortimentet. Testerna hittar du i länkarna här intill.
Om du inte vill göra egen förstås. Det finns många stolta hobbyglöggister i vårt avlånga land. Olikt proffsen, delar de gärna med sig av sina erfarenheter.
Ta för dig och njut! Hemgjord glögg är trevligt pyssel kulna november- och decemberkvällar.
De flesta glöggar blir bättre om de görs en vecka innan de skall konsumeras. Doften blir större och smaken djupnar.
Nedan presenteras några favoritrecept, varsamt reviderade med hjälp av läsekretsen, dessutom några vi funnit på nätet.
3 dl rom
2 flaskor (1,5 l) fruktigt rödvin
2,5 dl vatten
2 dl farinsocker
5 kanelstänger
20 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor
2 bitar pomeransskal
2 bitar ingefära
2 dl skållade mandlar
2 dl russin
Värm vattnet och lös upp farinsockret.
Lägg i kryddorna och låt sjuda i 12-16 min. Låt svalna en stund. Häll på rom och låt dra över natten.
Sila bort kryddorna och lägg dit mandel och russin, Sjud upp hastigt, ställs sedan att dra minst fyra dygn.
1 flaska brännvin (renat eller special)
20 cl billig cognac
1 ljus starköl (33 cl)
3 katrinplommon
2 fikon
15 cl russin med kärnor
10-15 cl sötmandel
1 bit kanel
1 pomeransskal
1 nejlika
4 kardemummakärnor
strösocker efter smak (cirka 1 dl)
2 msk socker att bryna
Häll nejlika, kardemumma, fikon, katrinplommon, kanel, pomeransskal, mandel och russin i en kastrull och häll över så mycket pilsner att den täcker kryddorna.
Värm under lock och ständig tillsyn till dess att ölen nästan helt kokats in. Ta av kastrullen från plattan och häll över brännvinet.
Häll i sockret, lite i taget och smaka av.
Parallellt: värm upp brännvinet under tättslutande lock (får INTE koka!). Värm en stekpanna och lägg ner två, tre msk socker som skakas ut. Bryn till dess ytterkanterna får fin färg och börjar stelna.
Häll i det brynta, men ej brända, sockret tillsammans med cognacen. Värm upp igen med locket på.
Tänd en tändsticka, bränn av och sätt på locket efter någon sekund.
Ta av kastrullen från plattan. Låt stå några dagar med locket på. Sila. Katrinplommon, fikon, russin och nötter tas tillvara och serveras tillsammans med den varma glöggen.
Kraftig svart vinbärssaft (drickfärdig, cirka 75 cl)
1-1,5 msk Apotekets glöggtinktur eller annat flytande glöggextrakt
Blanda. Drick efter några dagar.
1 flaska rödvin
1 flaska moscatell (sött vitt vin)
2,5 dl söt vit vermouth
1 msk angostura
100 g russin
rivet skal av 2 apelsiner
1 tsk kardemumma
5 nejlikor
1 syltad ingefära
en halv kanelstång
1 dl brännvin
2 dl socker
100 g skållad mandel
Häll rödvin, moscatell, vermouth och angostura i en stor kastrull och värm långsamt.
Tillsätt russin, apelsinskal, kardemumma, nejlikor finhackad ingefära och kanelstång.
När drycken är varm tillsättes brännvin, socker och mandel.
Låt dra en timme. Sila bort kryddorna. Värm upp och servera.
En kastrull rymmande 4 liter
1/4 liter socker
10 pepparnejlikor
5 kardemummor
20 cl flaska cognac
20 cl flaska rödvin
Halvflaska sherry
1 flaska portvin, exempelvis Red port
Blanda alla ingredienserna, värm upp och njut.