FRÅGA:
Hej,
vi hittade i går ett stort bestånd av violgubbe söder om Linköping. Tyvärr var många angripna av mask i nedre delen. Är det för sent att plocka dem i slutet av augusti? Har förvällt "topparna" som gick att använda. Har du förslag på hur de bäst tillagas? Stekning eller stuvning?
PS. Lämnade kvar bestånd för sporbildning och förhoppning att hitta flera nästa år.
/Suzanne
SVAR:
Hej Suzanne!
Trevligt att hitta violgubbe! Det var ett sällsynt fynd, åtminstone i Östergötland. Bortsett från att just ditt fynd dök upp på Linköpings svampklubbs svampinformation i dag har jag bara sett den en gång tidigare och det var i Uppland där den inte är lika sällsynt som här.
Det var bra att du lämnade kvar av svampen så att den kan sprida sig. Ofta rekommenderar man ju att inte plocka så här sällsynta svampar, men om det är gott om den tycker jag att man kan ta lite för att få smaka på den.
Svampen som man plockar är ju bara en fruktkropp, lite grann som äpplena på ett äppelträd, så påverkan på själva svampen som lever i marken är förmodligen liten.
Violgubben kallas också klubblik trumpetsvamp och är besläktad med kantarellen, som den ju med sina violetta ådror på undersidan också liknar något. Violgubben upptar fyra sidor i Olle Persson och Bo Mossbergs bok "Kantareller" och där citeras den svenske ursvampfadern Elias Fries som skriver: "Arten tillreds och används på samma sätt som Chantarellen."
De fruktkroppar jag såg idag var fina och fräscha så de går säkert bra att använda efter rensning. Om svampen är av god kvalitet och smakar bra kan det knappast vara för sent att plocka den i slutet av augusti. Och jag tycker du kan använda ditt favoritrecept på kantareller. Smaklig måltid!
Hälsningar
Magnus Källberg