Förr var det där med våfflor mer ett projekt än rationell matlagning. Våffeljärnet måste smöras mellan laggarna och arbetet präglades av os och stress för att våfflorna skulle mjukna innan de hamnade på tallriken.
Bättre järnModerna våffeljärn är betydligt lättare att hantera. Med ytbehandling som gör att man kan skippa extra fett och med signaler som visar när laggen är klara kan alla lyckas med våffelgräddningen. Men att våffeljärnen inte används mer än de gör är en gåta. Våfflor kan man äta året runt och skulle man till äventyrs tröttna på våfflor kan järnet användas som klämgrill för varma mackor.
Frasigt, tack!Traditionella våfflor som bjuds med sylt och vispad grädde ska vara frasiga. Det förutsätter att man gräddar dem i sista stund. Gott för alla som äter, men trist för den som gräddar eftersom frasvåfflor inte klarar det där med framförhållning. Gör man våfflor med färsk jäst i smeten är problemet ur världen. Receptet på osötade frasvåfflor ger våfflor som håller sig frasiga i flera timmar. Med havregryn i smeten blir de extra lätta och läckra. Receptet innehåller grönsaksbuljong i pulverform, som ger fin smak och lätt sälta. Det passar bra när de serveras med grönsaker, kött eller fisk. Plockar man bort grönsaksbuljongen och ersätter den med en matsked strösocker får man perfekta, och inte alltför feta, frasvåfflor att äta med sylt och grädde.
Annan kryddningVåfflor kan smaksättas på många sätt. Socker är inte enda kryddan i sammanhanget, prova gärna med hackade örter, kakao eller saffran för att få våfflor som sticker ut. De kan även ersätta bröd som tillbehör till en soppa eller en sallad. Gärna med saffran eller örter - låt fantasin få spela fritt.
Örtkryddade våfflor med kallrökt lax och grönsaker
För 4 personer
Till våfflorna:
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl standardmjölk
1 ägg
1 krm vegetarisk grönsaksbuljong i pulverform
2 msk finhackad dill
50 g smör
Att äta till:
150 g kallrökt lax i tunna skivor
4-8 primörmorötter
4 små selleriskott
4 gröna sparrisar
blandade blad
1 citron
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk finhackad dill
salt och peppar
1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, ägget, grönsaksbuljong, hackad dill och smöret. Rör samman.
2. Små primörmorötter sköljs och skalas vid behov. Morötter och sparris sjuds någon minut i saltat vatten. Blanda crème fraiche med majonnäs och hackad dill. Salta och peppra lätt.
3. Grädda våfflorna och låt de svalna i ett lager på galler.
4. Beräkna en fin våffla per person. Toppa dem med blandade blad, skivad kallrökt lax, lättkokt sparris och primörmorot, selleriskott, örtsås, dill och citronklyfta.
Osötade frasvåfflor med rostbiff
För 4 personer
Till våfflorna:
2 dl standardmjölk
knappt 10 g jäst (ca 1/5 paket)
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 krm vegetarisk grönsaksbuljong i pulverform
50 g smör
Att äta till:
8 skivor rostbiff
1 liten rödlök
1 avokado
4 fefferoni
blandade blad
4 msk kryddig tacosås
1. Värm mjölken till fingervarm temperatur. Smula jästen i en skål och lös upp den i hälften av den fingervarma mjölken. Arbeta i vetemjöl och ställ smeten att jäsa i 30 minuter.
2. Smält smöret och låg det svalna. Blanda ner smöret i smeten tillsammans med grönsaksbuljongpulver och havregryn. Grädda våfflorna och låt de svalna i ett lager på galler.
3. Toppa våfflorna med blandade blad, rostbiff, rödlök skuren i klyftor, avokado skuren i klyftor utan kärna och skal samt kryddig tacosås. Toppa med fefferoni.
Våfflor med jäst kan gräddas i förväg eftersom de behåller sin frasighet ganska länge förutsatt att de läggs på galler och inte travas på varandra.
Chokladvåfflor med nötter och exotisk frukt
För 4 personer
Till våfflorna:
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 tsk vanillinsocker
1 msk strösocker
2 1/2 dl standardmjölk
1 ägg
50 g smör
Att äta till:
2 dl vispgrädde
100 g makadamianötter
50 g mörk choklad
2-3 msk florsocker
1 nektarin
citronmeliss
1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, kakao, vanillin- och strösocker, ägg och smör. Rör samman.
2. Vispa grädden, Krossa makadamianötterna grovt och skär nektarinen i kärnfria klyftor.
3. Grädda våfflor och låt de svalan i ett lager på galler. Dela våfflorna i hjärtan eller bitar. Lägg upp dem på tallrikar och riv över mörk choklad. Fördel nötkrosset runt och sikta över florsocker. Sprita eller klicka vispad grädde vid sidan och toppa med toppskott från citronmeliss.
Att tänka på
Recepten på våfflor är anpassade för de tillbehör som anges. Vill man äta våfflor på traditionellt sätt, med enbart sylt eller bär och grädde, bör recepten dubbleras. (TT Spektra)
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se