Det finns egentligen ingen riktig orsak till att vi äter våfflor på Marie bebådelsedag den 25 mars. Den enda orsaken man kan hitta är faktiskt ett hörfel.
Så här antas det hänga ihop: Marie bebådelsedag kallades förr allmänt för "vårfrudagen" i norra och mellersta Sverige. I den södra landsändan, som i många avseenden fick sin språkliga påverkan från Danmark, kallades dagen "fruedag". Vårfrudagen kunde med en smula fantasi kopplas till våffeldagen. Sant eller inte lär man väl aldrig få reda på. För resonemanget talar det faktum att man länge stod frågande till våffelätandet just den dagen i Skåne, eftersom den språkliga likheten inte fanns mellan fruedag och våffeldag.
Själva traditionen att äta våfflor har åtskilliga år på nacken. Redan i doktor Hagdals klassiska kokbok från slutet av 1800-talet ges recept på något man då kallade sockervåfflor. Av receptet att döma är det vad vi här kallar äggvåfflor även om måttenheterna i den gamla kokboken var ort och tum.
Det finns många recept på våffelsmet. Den enklast tänkbara är vanlig pannkakssmet som gräddas i våffeljärn i stället för i pannkakslagg. Resultatet blir gott, men särskilt frasiga blir de inte. Doktor Hagdahls äggvåfflor är ett strå vassare och bäst av alla är de riktiga frasvåfflorna. De senare bör man kanske inte äta för många av, då den huvudsakliga ingrediensen är vispad grädde.
Alla våfflor behöver inte vara söta. Inte behöver de dyka upp som dessert eller godsak heller. Den här tiden på året är det kul att överraska med våfflor till förrätt, eller kanske till och med som lätträtt efter en arbetsvecka.
Spenatvåfflor är i praktiken en något förfinad pannkakssmet som smaksätts med hackad spenat. På samma sätt kan man göra örtkryddade förrättsvåfflor som båda serveras ungefär som toast med hackad lök, crème fraiche och räkor alternativt rom av något slag.
Smeten som används när man gör ryska blinier kan också gräddas i våffeljärn. Blinier ska göras på bovetemjöl som här blandas med vetemjöl. Vill man ha helt glutenfria våfflor tar man enbart bovetemjöl. Våffelblinier serveras på samma sätt som övriga förrättsvåfflor, det vill säga med lök, syrad grädde och rom.
Till sist, orkar man inte blanda våffelsmet kan man grädda köpt smördeg i våffeljärn. Kavla ut plattorna så de täcker våffeljärnet och grädda i osmort våffeljärn till dess degen fått vacker färg och konsistensen är fast och frasig. Servera gärna smördegsvåfflorna med strimlad kallrökt lax, en mix på majonnäs och crème fraiche smaksatt med pepparrot, grön sparris och blandad grönsallad. Gott och vårlikt, precis som vi vill ha det nu.
Dan Strandqvist/TT Spektra
Recept:
4 personer
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
100 g hackad, fryst spenat
3 ägg
2 msk smör
salt och vitpeppar
Till servering:
1 hackad gul eller röd lök
2 dl crème fraiche
röd och/eller svart stenbitsrom alt. löjrom
blandad sallad
Gör så här:
Vispa samman mjöl och mjölk till klumpfri smet. Tina spenaten i sil så onödigt vatten rinner av.
Smält smöret. Vispa äggen och rör ner dem i smeten. Tillsätt spenat, salt, vitpeppar och nästan allt smör.
Smöra varmt våffeljärn och grädda gröna spenatvåfflor. Lägg de färdiga våfflorna sida vid sida på galler i väntan på servering. Travar man dem blir de mjuka och trista. Våfflorna kan vara kalla eller ljumna vid serveringen.
Hacka löken. Lägg upp våfflorna på tallrikar och fördela crème fraiche, hackad lök och rom vid sidan. Garnera med blandade salladsblad och servera.
Ca 10 laggar
3 ägg
1 dl grönsaksbuljong
1 kryddmått salt
1 kryddmått lökpulver
3 dl vetemjöl
125 g smält smör eller margarin
2 dl gräddmjölk
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad, färsk timjan
Till serveringen:
150 g skalade räkor
1 citron
2 dl gräddfil eller crème fraiche
Gör så här:
Vispa ägg, grönsaksbuljong, salt, lökpulver och mjöl till en jämn smet.
Smält smör eller margarin i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa i gräddmjölken och avsluta med finhackade örtkryddor.
Grädda våfflor och lägg dem sedan bredvid varandra på ett galler. Detta gör att de inte blir alltför mjuka. Våfflorna serveras med räkor, citron och lite gräddfil eller crème fraiche.
Ca 8 laggar
2 ägg
3 dl mjölk, 3 %
1/4 paket jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 msk smält smör
Till serveringen:
1 dl gräddfil + 1 dl crème fraiche
100 g löjrom
1 hackad röd lök
Grön sparris, sallad, tomat, gurka och groddar
Gör så här:
Separera äggen. Värm mjölken till fingertemperatur, cirka 37 grader. Lös jästen i mjölken. Blanda bovete- och vetemjöl och sikta blandningen i mjölken. Tillsätt äggulorna och blanda väl. Ställ smeten att jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 30 minuter.
Smält smöret och vispa äggvitorna till hårt skum. När smöret svalnat blandas det med smeten. Tillsätt salt. Avsluta med att vända ner de vispade äggvitorna.
Grädda våfflor i medelvarmt järn. Lägg dem en och en så de inte mjuknar.
Blanda gräddfil och crème fraiche. Bjud grädden till, liksom löjrom, hackad röd lök och resten av grönsakerna.
Ca 10 laggar
3 ägg
1 dl vatten
2 tsk strösocker
1 kryddmått salt
3 dl vetemjöl
125 g smält smör
2 dl gräddmjölk
Gör så här:
Vispa samman ägg, vatten, strösocker, salt och mjöl till en jämn smet.
Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i gräddmjölken.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med fett och slå lite smet i mitten på laggen. Grädda och lägg upp de färdiga våfflorna på galler, sida vid sida, för att de inte ska bli alltför mjuka.
Våfflorna bjuds med vispad grädde, sylt och, i mån av tillgång, lite färska bär.
Ca 8 laggar
2 msk smör
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
3 dl vispad grädde
Gör så här:
Smält smör och låt det svalna helt. Blanda mjöl och vatten till jämn smet. Blir det klumpar måste smeten silas.
Vispa grädden hårt.
Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet varför den måste vändas ned i mjölsmeten, inte vispas på vanligt sätt.
Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna på samma sätt som i receptet ovan. Sylt och grädde är bästa tillbehören när våfflorna väl kommer på bordet. (TT Spektra)
Från Hembakningsrådet kommer det här receptet på våfflan som behåller sin frasighet även när den kallnat! Det går fint att byta ut smöret mot 1 1/2 dl flytande smör- och rapsolja.
8 våfflor
4 dl rumsvarm mjölk
25 g jäst
3 ½ dl Ljust och milt fullkornsvetemjöl eller kärnvetemjöl
½ tsk salt
150 g smör
Gör så här:
1. Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen.
2. Rör ner mjöl och salt och vispa till en slät smet.
3. Låt smeten svälla i ca 30 minuter.
4. Värm våffeljärnet. Låt smöret smälta och blanda sedan ner det i våffelsmeten.
5. Smörj våffeljärnet (räcker inför den första våfflan) och häll ca 1 dl smet i järnet åt gången och grädda 1 ½ - 2 minuter per våffla.
6. Servera med vispgrädde och sylt. Eller som förrätt med salta tillbehör, t ex crème fraiche, finhackad rödlök och löjrom.