Du hittar recepten i spalten till höger!
Förr var våfflor något man åt med sylt och grädde. Helst kring Jungfru Marie bebådelsedag som av någon anledning kommit att bli stora våffeldagen.
Men det är med våfflor som med pannkaka. De funkar både som förrätt, varmrätt och dessert, allt beroende på tillbehör och smaksättning. Här kör vi hårt med våffeljärnet och gräddar allt från enkla vardagsvåfflor till örtkryddade förrättsvåfflor. De senare blir grönprickiga, lätt salta underlag för spännande röror. Skagenröra, rökt kött och pepparrotsröra, lax av olika slag eller varför inte blandade skaldjur, crème fraiche och finhackad rödlök.
Variera mera
Endast fantasin sätter gränser för hur en förrättsvåffla kan se ut. Och skulle man inte orka med att vispa våffelsmet kan man alltid grädda varma snittar i våffeljärnet. Fullkornsfralla, brieost, skinka och örter ger suveräna snittar på några minuter. Goda att stoppa i munnen som de är eller som tillbehör till sallad eller soppa.
Funnits länge
Våffeljärnet har en lång historia. Dagens elektriska och teflonbelagda järn gör våffelgräddandet till en barnlek. Längre tillbaka gjorde våffeljärnen verkligen rätt för sitt namn och var från början dubbla järn mellan vilka våfflorna gräddades först över öppen eld, senare genom att ta bort ringar ur järnspisen och placera våffeljärnet i hålet. Gamla tiders våffeljärn påminde om rånjärn och hade långa handtag med vilka man kunde vända det varma järnet för att få våfflan, eller rånet, jämnt gräddat. Att det krävde fingertoppskänsla och träning är uppenbart.
Önsketänkande
Traditionen att äta våfflor just till Marie bebådelsedag antas komma ur en missuppfattning. Marie bebådelsedag kallades förr allmänt för "vårfrudagen" i norra och mellersta Sverige. I landets södra del, som ofta fick sin språkliga påverkan från Danmark, kom dagen att kallas "frue dag". Så när nordsvenskans vårfrudag dök upp i södra Sverige tyckte man, med lite fantasi eller rent önsketänkande, att det lät som våffeldag och så åkte våffeljärnen fram.
Helt vanliga våfflor
10 laggar
3 ägg
1 dl vatten
2 tsk strösocker
1 kryddmått salt
3 dl vetemjöl
125 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
Att äta till:
vispad grädde
sylt eller färska/frysta bär
1. Vispa samman ägg, vatten, strösocker, salt och mjöl till en jämn smet.
2. Smält smör i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i mjölk och grädde.
3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med fett och slå lite smet i mitten på laggen. Grädda och lägg upp de färdiga våfflorna på galler, sida vid sida, för att de inte ska bli alltför mjuka.
Våfflorna bjuds med vispad grädde, sylt och, i mån av tillgång, färska bär.
Gammeldags frasvåfflor utan ägg
Ca 8 laggar
2 msk smör
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
3 dl vispad grädde
Att äta till:
vispad grädde
sylt eller färska/frysta bär
1. Smält smör eller margarin och låt det svalna helt. Blanda mjöl och vatten till jämn smet.
2. Vispa grädden hårt.
3. Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet varför den måste vändas ned med sked och handkraft i mjölsmeten, inte vispas på vanligt sätt, i synnerhet inte med maskin.
4. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna i lätt smörat våffeljärn. Färska bär eller sylt och grädde är bästa tillbehören när våfflorna väl kommer på bordet.
Saffransvåfflor
Ca 8-10 laggar
3 dl vetemjöl
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 krm salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/2 dl vatten
50 g smör
3 dl grädde
Att äta till:
sylt, gärna blåbärssylt
färska frukter
vispad grädde
1. Blanda vetemjöl, saffran, salt och bakpulver i skål.
2. Vispa grädden hårt. Smält smöret och låt det svalna till fingertemperatur.
3. Knäck ned ett ägg i mjölblandningen och tillsätt smält smör och kallt vatten. Rör allt till en jämn smet. Avsluta med att vända i den vispade grädden.
4. Sätt in smeten 20 minuter i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan gräddningen.
5. Hetta upp våffeljärnet, pensla med lite fett och grädda våfflorna. Serveras med vispad grädde och blåbärssylt.
Örtagårdsvåfflor med skaldjur
Ca 10 laggar
3 ägg
1 dl grönsaksbuljong från pulver eller tärning
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
3 dl vetemjöl
125 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad, färsk timjan
Till serveringen:
150 g skalade räkor
4 havskräftor (om man vill)
4-8 stekta eller panngrillade pilgrimsmusslor
1-2 msk olivolja
2 dl gräddfil eller crème fraiche
1 finhackad rödlök
1 citron
dill
1. Vispa ägg, grönsaksbuljong, salt, vitpeppar och mjöl till en jämn smet.
2. Smält smör i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas i smeten. Vispa i mjölken och grädde. Avsluta med finhackade örtkryddor.
3. Grädda våfflor som läggs på galler, sida vid sida, för att inte bli alltför mjuka.
4. Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja och stek alternativt panngrilla dem i varmt järn en minut på vardera sidan.
Lägg upp våfflorna på tallrikar och garnera med räkor, havskräftor och pilgrimsmusslor. Klicka gräddfil alternativt crème fraiche vid sidan om skaldjuren och fortsätt med finhackad rödlök, citron och örter.
Varma våffelsnittar
För 4 personer
8 skivor fullkornsfranska
4 skivor god skinka
100 g brieost
färsk timjan
1. Lägg tunna skivor brieost och skinka på fyra av brödskivorna. Hacka färsk timjan fint och strö över fyllningen. Lägg på resterande bröd.
2. Värm våffeljärn eller smörgåsgrill. Grädda bröden 2-3 minuter. Håll de gräddade bröden varma i 100-gradig ugn.
3. När alla bröd är klara delas de diagonalt och serveras med groddar, färska örter och sallad till te eller som tillbehör till soppa eller sallad. (TT Spektra)