Våfflor på tre sätt

Barnbarnen vill helst ha glass och kanske jordgubbar till sina. Deras morfar föredrar mycket vispad grädde och hallonsylt. Själv har jag snöat in på grekisk yoghurt som jag blandar med lika delar lingonsylt. Det handlar om våfflor förstås och på söndag är det dags igen för Vårfrudagen som blivit Våffeldagen i Sverige.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 15:23

Det vimlar av våffelrecept . Man kan göra smeten med ägg eller utan, man kan använda olika mjölsorter, ja till och med potatis och man kan lyxa med vispad grädde och vichyvatten. Det finns också våffelmix att köpa för bland andra glutenallergiker.

Vanligtvis blir väl våfflorna till efterrätt, men de kan lika bra bli till en festlig förrätt eller varför inte vickning.

Tre väl beprövade våffelrecept får du här plus några tips på tillbehör.

Frasigast

3 ¼ dl vetemjöl

20 gram jäst (knappt ett halvt paket)

150 gram smör eller margarin

4 dl mjölk (lättmjölk går bra)

¼ tsk salt

Blanda mjöl och mjölk till en smet . Smula jästen och rör om så att den smälter. Tillsätt salt och låt smeten stå i rumstemperatur i en timme. Smält smöret, låt det svalna och blanda det i smeten.

Här behövs förstås inget fett i våffeljärnet. Det blir cirka 8 laggar av satsen. Våfflorna blir otroligt frasiga och förblir så även när de kallnat. Det här är mitt favoritrecept.

Billigast

3 kokta medelstora pressade potatisar

5 dl vetemjöl

3,3 dl mjölk

1 msk flytande margarin

1 tsk bakpulver

2 dl iskallt vatten

Rör ihop den kalla pressade potatisen med mjölken och nästan allt mjölet. Låt massan stå minst ett par timmar. Rör därpå ner smöret och bakpulvret som blandats med det mjöl som sparats. Precis innan gräddningen börjar tillsätter man det iskalla vattnet. Oftast räcker det med att smörja den första laggen.

Gräddningen tar lite längre tid än för vanliga våfflor och de mjuknar ganska fort. Godast är de alldeles nygräddade.

Trendigast

100 gram smör el. margarin

4 dl dinkelmjöl fullkorn

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

5 dl mjölk

2 ägg

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör ned resten av mjölken, äggen och smöret . Grädda våfflorna och lägg dem på galler. Dinkelmjölet gör att de blir ganska mörka i färgen. Det går förstås utmärkt att använda vanligt vetemjöl i smeten. Då kan man göra våfflorna nyttigare genom att tillsätta en näve linfrön. Hursomhelt är de godast nygräddade.

Serveringstips

Hackad röd lök, fint hackad ansjovis och grekisk yoghurt gör våfflan snapsvänlig. Ansjovisälskaren får några extra fiskar på toppen.

Min favorit

Lika delar lingonsylt och grekisk yoghurt.

Vårlig vickning

Mixa våffelsmeten med fryst, hackad spenat alternativt nässlor (kanske nyplockade förvällda?) Då blir våfflan vackert vårgrön och en läcker bädd för rosa räkor och en klick remouladsås. Laxrosor med pepparrotsgrädde blir lika snyggt.

Lyxig förrätt.

Några våffelhjärtan med crème fraiche och en rejäl klick löjrom duger väl bra som förrätt!

Barnbarnsfavoriten.

Vaniljglass som smälter på varm våffla, gärna med aningen sockrade jordgubbar.

Morfarsfavoriten.

Massor av vispgrädde och en klick hallonsylt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!