Hur ser det ut hemma hos dig? Är ni en barnfamilj med många kvällsaktiviteter? Då har ni kanske högre krav på snabbhet än den som rår sig själv. Och har ni riktigt små barn då har ni nog högst krav på snabbhet. När hungern slår till hos små barn ska maten vara färdig på direkten, vilket förstås är en omöjlighet om man inte har något färdiglagat. Men det kan man ha med lite planering.
Ett gammalt beprövat tips är att laga dubbel sats och frys in. Ta fram det färdiglagade till de mest stressiga dagarna. Köttfärssås, fiskgratäng, kycklinggryta och soppa är exempel på mat som passar bra att frysa in. Men det kräver gott minne, för man ska ju komma ihåg att ställa maten i kylskåpet kvällen innan så att den är tinad när den ska användas...
4 port
Korv gillar de flesta barn. Här kommer en grytvariant. Vissa barn blir misstänksamma när maten är hopblandad i grytor. Men den här är bra, för här syns väl vad som är i.
400 g falukorv
4 morötter
8 potatisar
4 dl vatten
1 kött eller kycklingbuljongtärning
1 msk senap
1 krm grovmalen svartpeppar
1 purjolök
persilja
Skala och skiva morötterna och potatis. Koka upp vatten, smulad buljongtärning, senap och svartpeppar. Lägg i morötter och potatis. Koka under lock i ca 10 min. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Lägg purjon i grytan och rör om. Skär korven i skivor, dela varje skiva i fyra delar. Lägg korven överst i grytan och koka ytterligare 5 min. Strö över rikligt med klippt persilja.
4 port
1 morot
1 dm purjolök
1 tsk curry
1 msk matfett, gärna flytande
6 dl fiskbuljong (1 tärning + 6 dl vatten)
6 potatisar
1 msk tomatpuré
ev ½ pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ krm peppar
400 g laxfilé
1 röd paprika
¾ dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 msk dill eller persilja
Skala moroten och skär den i slantar. Skölj och skär purjolöken i ringar. Fräs morot, lök och curry i matfett i en kastrull. Lägg i buljongtärningen och häll över vattnet och låt koka upp. Skala potatisen och skär den i fyra delar. Lägg ner potatisen i buljongen. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt och peppar. Koka under lock i 10 min. Skär fisken i bitar. Lägg ner fiskbitarna och koka ytterligare 5 min. Kärna ur paprikan och skär den i bitar och tillsätt den. Blanda grädde och vetemjöl och häll ner redningen i grytan. Låt koka i ytterligare 3 min. Strö dill eller persilja över. Servera i djupa tallrikar med grovt bröd.
4 port
Pannkakor och plättar gillar barnen. Men hur bra är de ur mättnads- och näringssynpunkt? Genom att blanda i potatis och morötter blir de både färgrikare, matigare och nyttigare.
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
4 dl mjölk
3 ägg
4 kokta potatisar
4 morötter
½ dl hackad persilja
matfett att steka i, gärna flytande
Sås:
2 dl gräddfil
½ dl rårörd lingonsylt
Blanda mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa till en slät smet. Vispa i äggen och resten av mjölken. Grovriv potatis och skala och finriv morötter och rör ner i smeten. Blanda ner persiljan. Grädda smeten i matfett i en plättpanna eller stekpanna. Blanda gräddfil och lingonsylt. Servera plättarna med såsen till.
4 port
Här är en snabb och lättlagad rätt som kan bli en vardagsfavorit.
Sås:
2 ½ dl vatten
½ hönsbuljongtärning
2 msk farinsocker
2 msk rapsolja
1 msk vinäger
1 msk fransk senap
2-3 msk soja
3 kycklingfiléer i strimlor (ca 350 g)
½ finstrimlad purjolök
1 påse wokgrönsaker (ca 500 g)
Redning:
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
Blanda alla ingredienserna till såsen i en vid gryta eller traktörpanna. Låt såsen koka upp och rör ner kyckling, purjolöksstrimlor och wokgrönsaker. Låt koka upp och koka under lock i ca 7 min. Skaka ihop redningen i en redningsbägare och häll den i en tunn stråle ner i grytan under omrörning. Låt alltsammans koka upp. Ta grytan från värmen. Servera med kokt pressad potatis, ris eller nudlar.
OBS! Potatismjölet tål bara ett uppkok!!
Här kommer tips på grönsaker som är bra att göra större satser av för att ha färdiga till fler måltider. Det låter präktigt, men sparar mycket tid!
1 kg vitkål
1 stor morot
Dressing:
1 dl svensk rapsolja
½ dl vinäger
½ dl vatten
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
Strimla vitkålen fint i matberedare. Koka upp ingredienserna till dressingen. Blanda ihop vitkål och dressing. Skala och grovriv moroten - blanda ner den i salladen. Låt gärna stå övertäckt ett par timmar innan den serveras.
TIPS! Pizzasalladen håller flera dagar i kylskåp.
4 port
200 g morot
150 g kålrot
100 g palsternacka
100 g rödbeta
Marinad:
½ dl konc äppeljuice
1 msk pressad citron
1 msk olja, gärna raps
svartpeppar
ev salt
Skala och strimla rotfrukterna. Håll rotfrukterna åtskilda. Koka upp lättsaltat vatten. Koka strimlorna, en färg i taget, 1-2 minuter beroende på tjocklek. Börja med den ljusaste och avsluta med rödbetstrimlorna, så att strimlorna behåller sin egen färg. Lägg upp färgerna" på ett serveringsfat. Rör ihop marinaden och häll över strimlorna. Om du har bråttom kan rotfrukterna grovrivas i matberedare.
Efterrätter unnar vi oss sällan. Ett gott och nyttigt sätt att avrunda middagen är med kräm. Hemmagjord kräm är inte jämförbar med köpt på tetra. Här finns bärens nyttiga innehåll kvar och snabb att göra är den också.
4 port
½ l färska eller 200 g djupfrysta bär, t ex hallon, jordgubbar, blåbär...
2 dl saft, gärna röd
4 dl vatten
3 msk potatismjöl
Lägg färska eller otinade frysta bär i en skål. Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull. Rör om med jämna tag mot botten tills det kokar upp. Häll omedelbart krämen över bären. Serveras avsvalnad med mjölk.
4 port
2 apelsiner
2 blodapelsiner
2 clementiner eller satsumas
1 kiwi
½-1 dl blandade nötter och/eller torkad frukt
Sås:
2 dl matyoghurt
1 tsk kardemumma
1 msk florsocker
Skär bort skalen på frukterna med kniv och skiva dem tunt. Fördela skivorna på ett uppläggningsfat. Strö över nötter och/eller torkad frukt. Blanda yoghurt med kardemumma och florsocker.
Hur planerar du din mat? Tänker du först att du ska ha kött, fisk eller fågel? Eller tänker du att idag ska vi ha wokade rotfrukter och till det tar vi fisk? Nej, tänkte väl det.
I vår matkultur är vi vana att först planera den minsta delen i tallriksmodellen, det vill säga kött, fisk, ägg, linser och bönor. Därefter bestämmer vi oss för om vi ska ha potatis, pasta eller ris som tillbehör. Till sist, om vi kommer ihåg, tänker vi på grönsakerna. Ibland, när inspirationen tryter, skär vi pliktskyldigast till några gurkskivor och kanske några tomatklyftor. Och i värsta fall blir det inga grönsaker alls... Känner du igen dig?
Visste du att för att behålla vikten och hälsan bör vi äta 500 g frukt och grönt om dagen? Helst ska vi fördela intaget av frukt och grönt till alla måltider, då mår kroppen bäst. Det är i frukterna och grönsakerna som många av de härliga vitaminerna, antioxidanterna och mineralämnena finns. De hjälper immunförsvaret att hålla förkylningar och influensor bort. Så investera i dig själv genom att äta enligt tallriksmodellen. Njut av mer frukt och grönt både på tallriken och som mellanmål.