Det är som om man går på tomgång de där sista vintermånaderna. Mentalt, fysiskt, ekonomiskt och inspirationsmässigt. Inte minst i köket. Man är trött på grytor, trött på biffar, trött på pastakok och trött på hämtmat. Allt känns uttjatat, stentrist och vitaminfattigt.
Det är då Moder Natur ryter till. Med prunkande primörer, spirande groddar och klorofyllstinna blad får hon fart på livslusten igen. Efter en själslig fönsterputsning är man redo att ta sig an kastrullerna med nya krafter.
För inspiration är den absolut viktigaste kryddan. Den behöver några solglimtar och lite extra grönt för att vakna. Och först nu kan man äntligen börja drömma om närodlade små potatisknölar från grannens åker, mjälla blomkålshuvud stora som småbarnsnävar och jordiga rädisor direkt från trädgårdslandet.
Än dröjer det förstås innan den färska sensationellt goda vitkålen skördas på våra svenska fält, men till att börja med är det fullt tillåtet att njuta av importerade primörer och sukta efter "the real deal". Tysk sparris är inte det sämsta, och jag skäms inte ett dugg för att sätta cypriotisk färskpotatis på bordet. Alla medel är tillåtna för att bota vintertristessen.
En gjuten klassiker att ta till om man tycker att våren är alltför sölig av sig är förstås nässelsoppan. I de gråmurrigaste av rabatter kan man hitta förvånansvärt fina späda pygméer till mörkgröna skott. De är de allra bästa. Plocka påsarna fulla, skölj noga, förväll och mixa. Nässelsoppa är som att äta våren med sked.
I dag tipsar vi om andra recept på rätter som tinar upp vintertrötta själar och får fart på vårkänslorna. Frossa i primörer med milda, finstämda smaker och gläds åt det som komma skall.
Det blir en sommar i år också. Det står i min kalender.
4 portioner, 30 minuter
Vårigare måltid får man leta efter. Utländsk färskpotatis duger i väntan på originalet.
6 ägg
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
2 msk hackade färska örter, t ex basilika, körvel, gräslök
salt
nymalen svartpeppar
1 bunt färsk grön sparris
50 g färsk vitkål (kan ersättas med spenat eller savoykål)
1 gul lök
5-6 kokta färskpotatisar (utländsk går bra)
2 tomater
olivolja
1 dl färskriven parmesan
Knäck äggen i en bunke. Pressa i vitlök och tillsätt paprikapulver och örter. Smaksätt med salt och peppar. Vispa ihop och låt stå en stund.
Bryt av ändarna på sparrisen och dela resten i två delar. Strimla vitkålen. Ångkoka först kålen (hoppa över om du använder spenat) i en liten bottenskyla vatten i en kastrull i ett par minuter och tillsätt sparrisen mot slutet. Båda ska mjukna men ändå ha kvar spänsten. Låt rinna av ordentligt.
Skala och skiva löken tunt. Tärna eller halvera potatisen. Tärna tomaterna. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna. Stek löken genomskinlig och mjuk utan att den får färg. Tillsätt potatisen och stek ytterligare i tre minuter. Rör sedan ner kål och sparris och fräs hastigt. Slå på äggsmeten och stek försiktigt tills undersidan fått fin färg.
Strö över parmesan. Ställ in stekpannan i ugnen (täck känsliga handtag med aluminiumfolie) under grillelementet på 250 grader tills ytan blir fin, det tar bara någon minut.
Skär upp i tårtbitar och servera med en rejäl grönsallad.
4 portioner, 6 timmar
Vårigare än så här blir det bara inte! Underbart fräscha och milda smaker samsas med den lite salta kycklingen.
1/2 dl salt
1 l vatten
några kvistar färsk timjan
4 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
valfri mängd färska primörer, t ex morötter, sockerärter, knipplök, sparris, rädisor
2 tsk maizena
2 dl crème fraiche
färska örter, t ex basilika, körvel, gräslök, persilja
Koka upp salt och vatten tillsammans med timjan och tre skalade vitlöksklyftor skurna i bitar. Låt svalna. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem ligga och rimmas i fem timmar. Ta upp och torka av.
Koka upp buljongen i en traktörpanna eller liknande, lägg i kycklingen och låt filéerna sjuda tills de är genomkokta, det tar bara 5-6 minuter. Beräkna samtidigt ungefär hur lång koktid de olika grönsakerna har och lägg i dem därefter.
Sila sedan buljongen i en annan kastrull. Blanda ut maizena med lite kallt vatten och häll ner i buljongen som får koka upp på nytt.
Skala och hacka den sista vitlöksklyftan och mixa tillsammans med crème fraiche och färska örter. Häll ner i buljongen, rör om ordentligt och låt alltihop bli varmt.
Skiva kycklingfiléerna diagonalt, lägg ner i buljongen tillsammans med grönsakerna. Servera i djupa tallrikar med ett gott surdegsbröd till.
4 portioner, 30 minuter
Färsk vitkål är en fantastisk primör. Först kommer den importerade sedan den svenska. Kan även ersättas med savoykål, spetskål, mangold eller spenat.
cirka 1 kg färsk vitkål (kan ersättas med savoykål eller spetskål)
1 paket bacon
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 1/2 torrt vitt vin
färsk timjan
salt
nymalen svartpeppar
Strimla vitkålen och baconet. Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna och stek baconet ett par minuter tills det fått färg. Tillsätt gul lök och stek ytterligare ett par minuter.
Slå på vinet och låt koka ihop någon minut. Tillsätt sedan kål, vitlök, timjan, salt och peppar. Koka kålen under lock tills den blir lagom mjuk utan att bli slafsig, fem minuter för pinfärsk vårkål, lite längre för annan kål. Använder du färsk spenat eller mangold räcker en minut.
Servera varmt tillsammans med pasta, fisk eller en köttbit.
4 portioner, 20 minuter
Fenomenal glädjeinjektion via växtriket. Heja våren!
4 potatisar
1 litet rotsellerihuvud
1 liten purjolök
1 l grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
1 ask/påse rucola
1/2 kruka färsk basilika
3 msk olivolja
gourmetsalt
nymalen svartpeppar
färskriven parmesan
Skala potatisen och rotselleri och skär i bitar. Skölj och strimla purjon. Koka alltsammans i buljong och vin i cirka tio minuter.
Skölj rucola och häll i soppan tillsammans med basilikablad och olivolja. Kör med stavmixer direkt i kastrullen tills soppan är ganska slät. Späd med mer vatten om den blir för tjock.
Värm soppan och smaka av med gourmetsalt och nymalen svartpeppar. Servera med färskriven parmesan och gott bröd.