Varm choklad för lyxiga stunder

Frosta av själen med en kopp varm choklad.Lyxmys för kalla vinterdagar och magisk medicin mot stress och tårar.Varm choklad hjälper mot det mesta.

Ingefära och choklad är en match made in heaven. Bild: Mia Gahne

Ingefära och choklad är en match made in heaven. Bild: Mia Gahne

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-21 15:24

Ibland måste man faktiskt få ägna sig åt avancerad, helhjärtad och fullkomlig egoism. Putsa, bädda in och stoppa om sitt sargade ego med en bomullskokong av fluffig omsorg och egenkärlek.

Då är det läge att ta till choklad. Gärna i flytande form.

En kopp varm choklad plåstrar om och lindrar, tinar upp och frostar av, skänker trygghet, lugn och mys i magen.

Alla borde bjuda sig själva på varm choklad då och då. För att raffinera det hela ytterligare kan man blanda till riktiga lyxversioner för en stund med guldkant. Ta gärna till favoritkryddorna för en kakaodoftande dejt med favoritfåtöljen.

Det finns olika knep och tekniker att ta till, men en bra regel är att om du gillar chokladen i fast form lär du gilla den ännu bättre i kopp. Tänk bara på att choklad ska smälta väldigt sakta. Enligt konstens alla regler ska det hela ske i vattenbad eller mikro, men tar man det varsamt går det bra på andra sätt.

Kakao är naturligtvis en enklare variant. Vill man unna sig lite extra finess köper man snofsiga märkessorter med extra mycket smak, men annars funkar vanlig så länge man håller igen på sockret. En kopp choklad ska smaka choklad och inte O'boy.

Standardmjölk och en skvätt grädde är absolut att rekommendera. Man har trots allt inte chokladkalas varje dag precis.

När man ändå är igång med osundheterna kan man gott spetsa härligheten med några droppar rom eller konjak. Det är förstås frivilligt förfall, men kan ge en riktig skjuts på chokladsmaken. Några större mängder behövs faktiskt inte.

Det är med flit som jag angivit recepten härintill för en eller två personer. Fler än så bör man inte vara när man ska jaga vargen ur vintern med hjälp av värmande chokladmys. Det blir bäst så. (TT Spektra)

Chipotlechoklad med kanel

1 kopp, 5 minuter

Chipotle är rökt chili. En tuff smak som gör sig kanonbra till mörk choklad.

1/2 krm chipotlepaste (finns i tacohyllan)

2 tsk kakao

1 tsk strösocker

1 1/2 dl vispgrädde

3 dl mjölk

1 kanelstång

chilipulver

Blanda chipotlepaste, kakao och socker i en kopp. Späd med 2-3 msk grädde och rör om till en jämn smet.

Vispa resten av grädden.

Värm mjölken långsamt på svag värme tillsammans med kanelstången. Späd ut chokladröran i koppen med mjölken under omrörning.

Toppa med vispad grädde, strö lite chilipulver över.

Kardemummachoklad med apelsin och rom

2 koppar, 10 minuter

En riktig vuxenchoklad med lyxiga smaker.

1/2 tsk hela kardemummakärnor

50 g mörk choklad (70 %)

1 msk mörk rom

5 dl mjölk

1 dl grädde + eventuellt 1 dl vispad

skalet av 1/2 tvättad apelsin

eventuellt 1 tsk flytande honung

Stöt kardemummakärnorna i mortel. Hacka chokladen. Häll choklad, kardemumma, rom och rivet apelsinskal i en kastrull tillsammans med 1 dl vispgrädde. Sätt på svag värme och rör om tills chokladen smält. Ställ åt sidan.

Värm mjölken och häll i under omrörning. Smaka av med honung om du vill ha mer sötma. Sila och häll upp i koppar. Toppa eventuellt med en klick grädde och extra rivet apelsinskal.

Varm mintchoklad med vanilj och marshmallows

1 kopp, 10 minuter

Mysmums för barn och vuxna.

1/2 vaniljstång

50 g mintchoklad eller After Eight

3 dl mjölk

2-3 marshmallows

Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med udden på en vass kniv. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk. Värm på svag värme.

Hacka chokladen och häll över mjölken under omrörning tills all choklad löst sig. Värm sedan alltsammans försiktigt på svag värme.

Häll upp i kopp och klipp över marshmallowsbitar.

Varm choklad med syltad ingefära

1 kopp, 10 minuter

Suverän smakkombination för oss ingefärsfrälsta.

1 syltad ingefärsknöl + lite extra (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

2 tsk av lagen från burken

2 tsk kakao

3 dl mjölk

1/2 dl vispad grädde

Finhacka ingefäran. Lägg i en kastrull tillsammans med lagen, mjölk och kakao. Värm sakta under vispning. Smaka av och slå upp i glas eller kopp. Toppa med vispad grädde och lite extra strimlad ingefära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!