Vem skulle inte vilja fly vinterkylan för en strand i värmen? Men, nu är det inte alla förunnat att kunna lämna vardagen bara för att kung Bore fått för sig att lägga hela fäderneslandet i frysen. Vill man ge drömmarna näring samtidigt som magen får sitt kan en skål med het soppa vara ett steg i rätt riktning.
När man skriver om mat blir det ofta de egna favoriterna som lyfts fram. Mat som man verkligen tycker om och gärna dukar fram till släkt och vänner på besök. I mitt hus blir det gärna en rykande het soppa med asiatisk kryddning. Den passar nästan alltid bra, antingen det är efter promenad i kylan eller som inledning på en middag med fler rätter.
Piffa upp buljongenSoppan ska vara lätt och helst klar, det vill säga gjord på buljong utan grädde eller andra mejerivaror. Och det finaste av allt, soppan går att koka med mycket enkla råvaror. Den blir förstås en kompromiss, men är alternativet att köpa soppan på burk eller i pulverpåse är det här definitivt ett bättre val. Grunden är en buljong, helt vegetarisk eller på hönsbuljongtärning eller kycklingfond. Söta buljongen med socker och ge den syra med vanlig vit vinäger. Smaka av med salt om du inte råkar ha fisksås hemma. Här har du en bra grund för asiatiska soppor antingen du sedan stoppar i fisk, skaldjur, kyckling eller bara grönsaker. Tänk på att allt som läggs i soppan helst ska vara skuret i bitar som kan ätas med sked. Vill du ha större bitar eller nudlar i soppan kan du duka med sked och gaffel för att underlätta ett anständigt bordsskick. Det asiatiska sättet att äta soppor av det här slaget är med pinnar och med skålen förd till munnen. Praktiskt om än inte riktigt gångbart vid alla västerländska matbord.
Asiatisk laxsoppa med nudlar och chili
För 4 personer
Till soppgrunden:
1 liter vatten
2 msk konc. kycklingfond
2 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker eller farin
1 1/2 msk fisksås (eller 1/2 tsk salt)
1 chilifrukt
Att lägga i:
300 g laxfilé
250 g torkade äggnudlar
1 röd paprika
50 g gröna bönor
2 salladslökar
5-6 champinjoner
rapsolja
1. Förbered lax och grönsaker. Skär laxen i bitar med en dryg centimeters sida. Strimla paprika och salladslök. Skiva champinjonerna.
2. Snabbstek, eller woka, fisk och grönsaker från punkt 1 med en matsked rapsolja i het panna. Ta upp och ställ till sidan.
3. Koka upp vatten, kycklingfond, vinäger, socker eller farin och fisksås till soppgrunden. Klyv chilifrukten. Ta bort frön och fäste. Strimla resten fint och lägg i soppan. När soppan kokar läggs äggnudlarna i och allt får sjuda 2-3 minuter.
4. Lägg i den förstekta fisken och grönsakerna. Låt allt sjuda ytterligare någon minut. Smaka av och servera soppan rykande varm i portionsskålar.
Kycklingsoppa med ingefära och vitlök
För 4 personer
Samma soppgrund som till laxsoppan med nudlar och chili
Att lägga i:
200 g kycklingkött
2 salladslökar
1 morot
5-6 champinjoner
2 msk riven, färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
3 msk mycket finstötta jordnötter
1. Koka upp soppgrunden. Skala och strimla moroten, skiva champinjoner, strimla salladslök och skär kycklingköttet i små bitar. Skala och riv ingefära, finhacka vitlök och stöt jordnötter.
2. När soppgrunden kokar tillsätts övriga ingredienser och allt får sjuda sakta i 4-5 minuter. Serveras riktigt het i portionsskålar.
Lax- och skaldjurssoppa med kokos och lime
För 4 personer
Till soppgrunden:
400 g kokosmjölk
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk sambal oelek
1 1/2 msk fisksås (eller 1/2 tsk salt)
Att lägga i:
200 g laxfilé
100 g musslor i vatten
100 g skalade räkor
2 salladslökar
2 limefrukter
1. Koka upp kokosmjölk, vatten och vinäger. Smaksätt med buljongtärning, sambal oelek och fisksås alternativt salt.
2. Skär laxen i drygt centimeterstora bitar. Strimla salladslökarna. Tvätta och riv det yttersta gröna skalet från en limefrukt. Dela och pressa ut saften ur den rivna frukten och dela den andra i klyftor.
3. Lägg lax och salladslök i soppan. Tillsätt limeskal och limesaft. Låt allt sjuda någon minut. Tillsätt räkor och musslor och dra kastrullen från spisen. Låt allt dra i 2 minuter.
4. Fiska upp fisk och skaldjur med hålslev och lägg i högar i 4 portionsskålar. Slå försiktigt soppan runt om. Toppa med limeklyftor och eventuellt någon färsk örtkrydda.
Thailändsk fisksoppa
För 4 personer
400 g fiskfilé, hoki, kapkummel eller sej
300 g wokgrönsaker
1 citrongräs
1 limefrukt
1 msk färskriven ingefära
1 msk röd currypasta
1 msk fisksås
1 msk konc. kycklingfond
1 liter vatten
1 dl thailändsk chilisås (sweet chili)
färsk koriander
rapsolja
1. Skär fisken i bitar med 3 centimeters sida. Stöt citrongräset innan det hackas mycket fint. Tvätta och riv det yttersta skalet från limefrukten. Skala och riv ingefäran.
2. Sätt en rymlig kastrull på spisen, hetta upp och slå i rapsolja. Vänd ner wokgrönsaker, citrongräshack, limeskal, ingefära, currypasta, fisksås och kycklingfond. Vänd runt och tillsätt vatten samt pressa saften ur limefrukten.
3. Koka upp, lägg i fisken och sjud soppan 2-3 minuter. Avsluta med thailändsk chilisås och låt soppan dra några minuter innan den serveras med färsk koriander som garnityr.
Vegetarisk ärtsoppa
För 4 personer
500 torra, gula ärter
1 3/4 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 gul lök
2 morötter
1 zucchini
1 purjolök
1 lagerblad
timjan eller mejram
salt
Att äta till:
4-6 skivor formfranska
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1. Blötlägg ärterna i kallt vatten över natten eller åtminstone 10-12 timmar. Med snabbärter kan man hoppa över det momentet.
2. Koka upp ärterna i nytt vatten. Lägg i skalad och hackad gul lök, skalad och tärnad morot och grönsaksbuljong. Sjud soppan till dess ärterna börjar mjukna, eller cirka 1 timme (fortare med snabbärter).
3. Rör ner tärnad zucchini, strimlad purjolök, hackad timjan eller mejram och smaka av med salt. Sjud några minuter till. Rosta tärnad formfranska med olja och vitlök i 225 graders ugn. Servera brödtärningarna separat i skål.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se