Vill man värma sig med soppa och inte har en egen kock hemma i köket är det snabba recept som gäller. Fisksoppa med fänkål och saffran är den mest lyxiga bland sopporna. Tankarna far iväg till Medelhavsköken och soppan kan likaväl inleda en riktig helgmiddag som bjudas som kvällsmat mitt i veckan.
Att koka en fisksoppa när kyla och hunger sliter i kroppen kan tyckas vara något av överkurs. Men, fisk är nästan alltid snabb mat i köket och detta är inget undantag. Med normal händighet med kniv och kastrull är soppan klar att äta efter drygt tio minuter.
TisdagssoppaGrönsakssoppa med kött eller köttsoppa med grönsaker. Definitionen är en smaksak men här ingår både grönsaker och kött i en härlig vintersoppa. Det tar inte lång tid att skära ner lite rotsaker, men skulle tiden vara en riktig bristvara kan mat ta genvägen via en påse frysta rotfrukter. Vill man gå ett steg extra kan soppan byggas på med kokta korngryn. Då blir det lite av gammelvärldens tisdagssoppa som för övrigt lär vara en av få soppor som härstamma från Sverige.
GräddigtChampinjonsoppan är fyllig och helt vegetarisk. Svamp, vitlök och persilja hjälps åt att fylla smakrummet och som i alla svampsoppor ingår en gräddig grund som gör soppan till en riktig middagssoppa. Låter man svampen ånga ur med olja och finhackad gul lök en stund innan själva soppan kokas har man vunnit både smak- och stilpoäng.
En riktigt god fisksoppa
För 4 personer
400 g torskfilé av fisk från säkra bestånd
1 msk olivolja
2 dl fint strimlad färsk fänkål
2 dl fint strimlad purjolök
1 dl runt skivad morot
1/2 dl fint hackad gul lök
1 kuvert saffran, 0,5 g
2 tärningar fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin alt. 1 msk mild vitvinsvinäger och vatten upp till 2 dl
1 liter vatten
salt
cayennepeppar (ytterst lite)
1. Ta eventuellt bort de yttersta lite hårda lagret på fänkålen. Dela i två delar och skär bort den grova rotdelen. Resten hackas fint.
2. Snitta och skölj purjolöken noga innan den strimlas fint. Skala och skär moroten i riktigt tunna skivor. Är moroten grov bör den delas först. Avslutningsvis skalas och finhackas gul lök.
3. Fräs grönsakerna med olja och saffran i en kastrull. Tillsätt vin eller vinäger och vatten. Koka upp och smula ner fiskbuljongtärningarna.
4. Skär fisken i bitar med 2 centimeters sida. Lägg bitarna i soppan och sjud allt sakta i 3 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Grönsakssoppa med rökt sidfläsk
För 4 personer
(Rotsakerna kan ersättas av en påse frysta rotfrukter, ca 500 g)
400 g rökt sidfläsk
1 msk rapsolja
2 dl tärnad kålrot
2 dl tärnad rotselleri
2 dl skivad morot
1 dl tärnad palsternacka
1 dl strimlad purjolök
12 dl vatten
2 tärningar kött-, kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk hackad bladpersilja
2-3 kvistar färsk timjan
salt och peppar
Om man vill:
1 dl klippta korngryn
3 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
1. Skär bort eventuell svål från fläsket innan det strimlas. Skala och skär ner rotsakerna.
2. Fräs fläskbitarna med olja i en rymlig kastrull. Vänd ner rotsakerna. Efter någon minut tillsätts vatten och buljongtärningar.
3. Koka upp och sänk värmen. Krydda med hackad persilja och timjan. Sjud soppan i 15-20 minuter. Kontrollera att rotsakerna är mjuka. Salta och peppra.
4. Om man vill komplettera med korngryn kokas de för sig under lock i vatten smaksatt med grönsaksbuljong i 20 minuter. Sila av vätskan och rör ner grynen under punkt 3.
Champinjonsoppa med persilja och vitlök
För 4 personer
400 g färska champinjoner
1/2 dl finhackad gul lök
1 msk smör
1 msk rapsolja
4 dl grädde, gärna mager
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1-2 vitlöksklyftor (om man vill)
1 dl finhackad bladpersilja
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
salt och vitpeppar
1. Skölj svampen hastigt och ruska av den i durkslag. Skiva sedan svampen ganska grovt. Skala och finhacka den gula löken. Fräs svamp och lök med smör och rapsolja i vid panna eller kastrull. Medelvärme och flera vändningar är vad som gäller. Låt den sedan efterdra på avstängd platta några minuter.
2. Koka upp grädde och vatten smaksatt med grönsaksbuljong, pressad eller riven vitlök (om man vill - soppan blir god även utan vitlök) och hackad bladpersilja. Vänd ner svampen och sänk värmen. Låt soppan sjuda i 5 minuter.
3. Red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud seden soppan ytterligare 5 minuter. Smaka till sist av med salt och vitpeppar. (TT Spektra)