4 personer
800 g laxfilé med skinnet kvar
1 msk rapsolja
1 msk havssalt
2 tsk torkad rosépeppar
1 påse gult senapsfrö, 35 g
1 msk rapsolja (tillsätts efter rökningen)
Till rökningen:
3-4 torra enkvistar med barr
1. Putsa laxfilén fri från ben och hinnor men låt skinnet sitta kvar. Ta även bort de små benen mitt i filén. Det går lättast med en liten tång.
2. Blanda olja och salt och gnid in köttsidan på fisken. Strö gult senapsfrö och rosépeppar på köttsidan.
3. Tänd grillen och se till att en fin glödbädd bildas. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på gallret. Lägg några enkvistar i glöden och lyft gallret med fisken på plats.
4. Lägg på lock. Se till att bottenventilen är helt öppen och lockventilen öppen till drygt hälften. Rök laxen cirka 30 minuter. Lägg in några små kvistar på gallret bredvid fisken och lägg genast på locket.
5. Fortsätt att röka laxen ytterligare 20 minuter. Kontrollera med jämna mellanrum att glöden inte slocknat och att värmen inte är för stark så laxen blir bränd.
Arbetar man med alspån blötläggs det och placeras i dubbla aluminiumformar mitt i glödbädden.
6. Lyft fisken från grillen och ringla över rapsolja. Låt fisken svalna något innan den delas i portioner och serveras med kall sås, blandad sallad och kokt färskpotatis.