De säljs billigt och de är lättåtkomliga. Hos unga människor har de blivit populära. Men det är just unga människor som inte ska dricka för mycket av energidrycker och de ska framför allt inte göra det i samband med fysisk aktivitet som gör dem törstiga. Det finns forskning som pekar mot att det kan vara hälsovådligt att svettas och dricka energidrycker samtidigt.
Livsmedelsverket har sedan flera år tillbaka rekommenderat att dessa drycker inte lämpar sig som törstsläckare eller som vätskeersättning i samband med fysisk ansträngning. Dessutom ska de inte kombineras med alkohol.
Anledningen är att de innehåller koffein och många innehåller ämnet taurin. Båda ämnen är vätskedrivande och tillsammans med att man sportar och svettas kan effekten bli att man blir uttorkad. Men det finns också misstankar om att kombinationen kan rubba hjärtrytmen.
Hur energidrycker och de ämnen som finns däri samverkar med alkohol vet man inte tillräckligt mycket om. För ett par år sedan larmades om eventuella samband mellan flera oförklarliga dödsfall där konsumtion av energidrycker i kombination med alkohol var en gemensam nämnare.
Trots detta har man ännu inte kunnat vetenskapligt belägga att energidrycker är skadliga. Men som Mats Öström, docent i rättsmedicin vid Umeå universitet säger till P1.
- Det finns å andra sidan inte heller bevisat att de är säkra.
Tommy Svensson som vigt de senaste åtta till nio åren för att uppmärksamma människor på hur mycket tillsatser det finns i vår mat och vad de kan göra med vår kropp varnar för energidrycker. Han är övertygad om att hög konsumtion av energidrycker också påverkar oss mentalt.
- Överskott av taurin, och många energidrycker innehåller mer än tio gånger så mycket som vi normalt får i oss på en dag, har visat sig kunna påverka produktionen av en viktig signalsubstans. Det gör att man lättare blir aggressiv, orolig, får minskad koncentrationsförmåga och inte kan tänka klart, säger han.
I Lördag/Söndag kan du läsa mer om vilka livsmedel han ifrågasätter.
Energidrycker har de den senaste tiden åter kommit i rampljuset. Sveriges radio har haft en serie inslag om hur de blir allt populärare bland barn och ungdomar som använder dem för att hålla sig pigga. De innehåller relativt mycket koffein och tillsammans med de receptfria tabletterna som numera säljs på apoteket har de blivit lättillgängliga verktyg för att hålla sig vaken framför datorn eller pigg i skolan.
Koffein är ett ämne som de flesta av oss i måttliga mängder tål bra, men som också kan vara giftigt i för höga doser. Barn och ungdomar förmodas vara känsligare än vuxna för överdosering. Det kan vara svårt att överdosera koffein genom att dricka energidrycker, man behöver få i sig drygt 15 burkar. Livsmedelsverket har däremot uttryckt oro för koffeintabletterna som är lättare att överdosera.
I Norge, Danmark och i Frankrike är energidrycker förbjudna.