Sangiovese är inte bara Italiens viktigaste druva, dess kloner, struktur och utbredning är ungefär lika komplicerat som den italienska byråkratin.
Huvudsakligen ger sangiovese floder av hyggligt drickbara viner i Chianti, men också i området kring Umbriens turisttäta småbyar.
Sämst trivs druvan på de stora slätterna i Emilia-Romagna. Just därför, eller snarare trots det, är sangiovese en av distriktets viktigaste druvsorter . . .
Sangiovese är inte en druva, utan egentligen två: sangiovese grosso och sangiovese piccolo. Vilken som är vilken i vingården, brukar inte ens ägaren veta. Utom möjligen Biondi-Santi i toskanska Montalcino. Under många år har generation efter generation Biondi-Santi valt ut de bästa klonerna av grosso och dresserat den till att ge begränsade mängder koncentrerad must, som efter pressning och jäsning med skalen är nästan blåsvart.
Oj, vilket vin -- efter minst tio--femton års lagring. Fast sådan är inte den vanliga Chiantin, som nog de flesta förknippar med druvan sangiovese. Oftast är Chianti en blandning av många druvsorter, däribland några gröna.
Dessvärre. Seriösa odlare drabbas lätt av minnesförlust när det är dags att tillsätta de gröna och glömmer helt enkelt bort dem. Tack och lov.
Vinet måste innehålla mellan 75 och 90 procent sangiovese. För att ytterligare understryka sangiovesedruvans bräcklighet är det i Chianti tillåtet att tillsätta upp till cirka tio procent andra druvor. Vilket oftast stavas cabernet sauvignon. Först då brukar det bli fart på vinet.
I några deldistrikt är det dessutom helt lagligt att tillsätta upp till 15 procent must eller vin som hämtats från andra delar av landet, oftast då södern. Man tar sig för pannan.
2003 Monterosso sangiovese (22981) är för 49 kronor ett bra köp. Vilket även gäller 2003 Avanti (2494) och 2003 Goria sangiovese (32433). Båda kostar 65 kronor. Samtliga är bussigt bäriga och drickvänliga.
Betydligt bättre karaktär, kraft och kryddighet har 2003 Leonardo (6915) och 2002 Terreno Chianti classico (2373). Båda kommer från Chianti och kostar 69 respektive 92 kronor.
Kommer du över en flaska av rea- vinet 2000 La Carliana från Vino Nobile di Montepulciano (32263), så tveka inte! Kostar visserligen 139 kronor, men värt varje extra krona. Stramt, rent och med mycket bra karaktär.