Köttfärsbiffar är praktisk snabbmat. Men en klick fransk senap, timjan och en skvätt koncentrerad kalv- eller viltfond i färsen hoppar smaken upp åtskilliga pinnhål.
Såsen spetsas på viltvis med gelé, färsk timjan, rosmarin och stötta enbär som tillsammans ger fin smak inte långt från de såser som kokas på älg- eller rådjursbuljong.
Färsbiff med viltsåsför 4 personer
500 g köttfärs
4 msk ströbröd
3 msk vatten eller rödvin
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 msk koncentrerad kalv- eller viltfond
1 1/2 msk fransk matlagningssenap
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
salt och vitpeppar
Till såsen:
3 dl vatten
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kalv eller viltfond
5 kvistar färsk timjan
1/2 tsk rosmarin
5-6 grovt krossade enbär
2 msk rödvinbärsgelé
1 1/2 msk maizena
2 msk vatten
ev. lite sojakulör
1. Blanda färsen med ströbröd, vin eller vatten, ägg och pressad vitlök. Arbeta till smidig konsistens och tillsätt fond, senap och kryddor. Salta och peppra försiktigt.
2. Forma färsen till åtta biffar som steks med smör eller margarin i medelvarm panna.
3. Koka upp vatten, grädde och fond i kastrull. Tillsätt färsk timjan, rosmarin, grovt krossade enbär och rödvinsgelé. Blanda maizena och vatten och red såsen till lätt simmig konsistens. Sjud 5 minuter, sila och smaka av med salt och vitpeppar. Om man vill ha mörkare sås kan den färgas med sojakulör. (TT Spektra)