500 g viltfärs, t ex älg
400 g färsk blandad svamp (eller cirka 1 1/2 dl torkad)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
6 enbär
1 tsk torkad rosmarin
2 dl svampbuljong (finns på tärning)
1/2 dl rött vin
2 msk soja
2 dl grädde
2 lagerblad
1 tsk vinbärsgelé
400 g tagliatelle eller papardelle-pasta
bladpersilja till dekoration
Sätt på pastavatten och lägg eventuell torkad svamp i blöt.
Skala lök och vitlök och finhacka. Putsa färsk svamp och skär ibitar. Lägg blötlagd urkramad svamp eller färsk svamp i en stekpannaoch låt puttra tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och vitlök.Fräs någon minut, salta och peppra.
Häll i en liten skvätt olja, hetta upp och bryn färsen tills den fårfärg. Vänd ner löken och låt den bli glansig och mjuk. Tillsättkrossade enbär och rosmarin. Fräs någon minut.
Slå på svampbuljong, vin och soja och eventuellt en skvätt avblötläggningsvattnet från svampen. Låt koka ihop samtidigt som dulägger i pastan i sin kastrull. Tillsätt grädden och puttra i cirka femminuter till lagom konsistens. Smaka av med lite gelé, salt och peppar.
Servera såsen i djupa tallrikar ovanpå nykokt pasta och strö lite grovhackad bladpersilja överst.