Viltfärssås med svamp

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 13:27
4 portioner, 40 minuter

500 g viltfärs, t ex älg

400 g färsk blandad svamp (eller cirka 1 1/2 dl torkad)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

salt

nymalen svartpeppar

olivolja

6 enbär

1 tsk torkad rosmarin

2 dl svampbuljong (finns på tärning)

1/2 dl rött vin

2 msk soja

2 dl grädde

2 lagerblad

1 tsk vinbärsgelé

400 g tagliatelle eller papardelle-pasta

bladpersilja till dekoration

Sätt på pastavatten och lägg eventuell torkad svamp i blöt.

Skala lök och vitlök och finhacka. Putsa färsk svamp och skär ibitar. Lägg blötlagd urkramad svamp eller färsk svamp i en stekpannaoch låt puttra tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och vitlök.Fräs någon minut, salta och peppra.

Häll i en liten skvätt olja, hetta upp och bryn färsen tills den fårfärg. Vänd ner löken och låt den bli glansig och mjuk. Tillsättkrossade enbär och rosmarin. Fräs någon minut.

Slå på svampbuljong, vin och soja och eventuellt en skvätt avblötläggningsvattnet från svampen. Låt koka ihop samtidigt som dulägger i pastan i sin kastrull. Tillsätt grädden och puttra i cirka femminuter till lagom konsistens. Smaka av med lite gelé, salt och peppar.

Servera såsen i djupa tallrikar ovanpå nykokt pasta och strö lite grovhackad bladpersilja överst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!