Vinälskarens verktyg

Det är varken korkat eller skruvat att ha polygrip eller stadig nötknäppare bland helst flera olika korkskruvar. Dagens förslutningsmetoder av vin är så olika att du behöver en liten verktygslåda för att klara alla.

Foto:

Mat & dryck2008-11-13 13:31

Det finns nog inget mer frustrerande än att se gästerna tindra med ögonen och samtidigt deras tomma glas. Medan du brottas med den motsträviga skumpa-korken som aldrig vill släppa taget om flaskmynningen.

Enkel lösning: ha en stadig och bred nötknäppare till hands. Låter dig lätt öppna även långlagrad skumpas tuffa korkar. Kostnad: max 100-lappen. Kan även användas till nötter.

Allt fler viner, även med prislappar på 300 eller 400 kronor, säljs numera med skruvkork. Förr var skruvkorken till för lågprisvin av, hygglig kvalitet.

Numera är det nästan tvärt om. Skruvkorkarna används även på riktiga lagringsviner. Och klarar jobbet galant. Det finns dock ett aber. För handsvaga eller funktionshindrade kan de vara rena maran att öppna.

Enkel lösning: En polygrip klarar även trilskandes skruvkorkar. Bergis. Kostar allt från några tior till ett par 100- lappar. Bra till nästan allt i hemmaverkstaden.

Men för (vin)nostalgikern gäller kork. Inget annat. Och den öppnas enklast med korkskuvar belagda med teflon. Då behövs nästan ingen kraft för att få upp korkuschlingen. Det finns många att välja mellan.

Från Screwpull med hävstång och utbytbar spiral för mellan 800 och 1 900 kronor till kyparkorkskruvar. För från några tior och upp till någon tusenlapp för handsmidda Laguiole med ädelträinläggning och tjusigt läderfodral.

Varning: Många korkar är numera av plast. De nöter av skruvens teflon på några dussin flaskor. Sophinken nästa för typ Screwpull.

Lösning: till plastkork ska man använda kyparkorkskruvar med skruv av stål men utan teflonbeläggning, målad eller ej.

Systembolagets Pulltaps för 95 kronor är ett bra alternativ, men det finns många olika sorter.

Pris? Från några tjugor.

Claes-G Palander

palander@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!