2½ kg älgstek
2 msk margarin eller smör
salt och peppar
Marinad:
8 dl rödvin
4 dl olja
5 msk tomatketchup
5 kryddpepparkorn
5 krossade enbär
2 skivade gula lökar
2 msk soja
Sås:
5 dl steksky
5 msk vetemjöl
lite grädde
2--3 dl crème fraiche
salt, vitpeppar
vinbärsgelé
Lägg steken i en plastpåse stor nog att rymma både stek och marinad.Kontrollera att påsen är tät eller lägg den i en bunke. Blandamarinaden och häll den i påsen tillsammans med steken. Knyt till ochställ kallt i 1½ dygn.
Tag upp köttet och torka av det. (Spara marinaden!) Bryn steken välrunt om i en gryta. Salta. Skumma oljan av marinaden och späd stekenundan för undan medan den steker under tättslutande lock. Steken ärklar efter 2½--3 timmar eller när stektermometern visar på 70 grader.
Sila av stekskyn och red den med mjölet utrört i lite vatten. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé.
Servera med kokt potatis, lingonsylt, gelé och någon varm grönsak, till exempel broccoli.