Vinmarinerad älgstek

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 13:27
10 pers


2½ kg älgstek
2 msk margarin eller smör
salt och peppar

Marinad:

8 dl rödvin
4 dl olja
5 msk tomatketchup
5 kryddpepparkorn
5 krossade enbär
2 skivade gula lökar
2 msk soja

Sås:

5 dl steksky
5 msk vetemjöl
lite grädde
2--3 dl crème fraiche
salt, vitpeppar
vinbärsgelé

Lägg steken i en plastpåse stor nog att rymma både stek och marinad.Kontrollera att påsen är tät eller lägg den i en bunke. Blandamarinaden och häll den i påsen tillsammans med steken. Knyt till ochställ kallt i 1½ dygn.

Tag upp köttet och torka av det. (Spara marinaden!) Bryn steken välrunt om i en gryta. Salta. Skumma oljan av marinaden och späd stekenundan för undan medan den steker under tättslutande lock. Steken ärklar efter 2½--3 timmar eller när stektermometern visar på 70 grader.

Sila av stekskyn och red den med mjölet utrört i lite vatten. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé.

Servera med kokt potatis, lingonsylt, gelé och någon varm grönsak, till exempel broccoli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!