Juligt
Kvikkjokk Vildmarksbrännvin, Sverige
Varunummer: 9
Pris: 182 kronor/50 cl
Läckert juligt röd färg, som inte hämtats i kemins värld utan ur den norrländska faunan. Rund inledning men lite norrländskt kärvt slut. Tionde landskapssnapsen, ekomärkt.
Passar till: det mesta på julbordet inklusive de helt nödvändiga veggierätterna. Lutfisken undantaget. Bör inte serveras för kall, eftersom mycket av smaken då försvinner.
Vitt
2001 Filet grüner veltliner, Österrike
Varunummer: 2954
Pris: 67 kronor
Österrike tillhör numera lilleputtnationerna på monopolet. Varför, är svårt att förstå när detta provas. Tydlig druvkaraktär (grüner veltliner), god mandelton på slutet.
Passar till: allt mellan fisk och skaldjur. Prova det också till lättare fläsk- och korvrätter. Som stroganof på falukorv med makaroner när du behöver omväxling till all julmat.
Rött
2002 Palazzo sangiovese merlot, Umbrien
Varunummer: 2378
Pris: 64 kronor
Kraftiga stilpoäng för den lite egenartade smaken, främst sprungen ur sangiovesedruvan. Betydligt busigare i doften än sina släktingar från Chianti. Tacka merlotdruvan för det.
Passar till: pasta förstås, men kommer bättre till sin rätt om läcker saltimbocca (betyder ungefär hoppa in i munnen...) serveras. Mört kalvinnanlår och lufttorkad skinka huvudingredienser.
Helgrött
2000 Villa Antinori, Toscana
Varunummer: 2300
Pris: 139 kronor
Toscanavinerna, främst Chianti, har betydligt högre priser än gott rykte. Den gode markisen (Antinori) visar att det inte behöver vara så. Kanonbra nu, ännu bättre om två år.
Passar till: oxpytt lyx, typ. Byt bara ut resterna mot tärnad oxfilé (gärna fryst) och servera med råstekt potatis, stekt lök och dito ägg. Som kan bytas ut mot rå äggula.