Vintips

Ska du äta gåslever i helgen? Inte? Hänginte läpp för det. Visserligen tyckerClaes-G Palander att det vita ViñaTarapaca passar bra med gåslever, mendet går säkert att skölja ner annat käkmed det också.

Mat & dryck2004-03-11 11:08

Vitt

2003 Viña Tarapaca sauvignon blanc, Chile
Varunummer: 6675
Pris: 65 kronor

Ett av fjolårets utropstecken (årgång 2002) bekräftar husets vilja att ge mycket smak för pengarna. Dock inget för blyga violer.
(Över)tydlig sauvignon blanc när den är som bäst.Passar till: ank- eller gåslever med (inte på!) smörstekt vitt bröd. Lyxlir till förrätt när du vill skämma bort nära och kära. Liksom dig själv. Inget för kolesteroljägaren.

Rött

2002 Finca Flichman shiraz reserva, Mendoza
Varunummer: 6528
Pris: 72 kronor

Syrah (shiraz), trivs ofta bäst i sydöstfranska Rhônedalens stekheta sluttningar. Denna uppstickare från Mendoza i Argentina är ett kanonalternativ med frukt och kraft.
Passar till: tagliatelle, gärna Milanese. Parmaskinka, färska champinjoner, oliver och olivolja samt passerade tomater får samsas med gul tagliatelle och färsk parmesan.

Helgrött

2001 Eremo, Langhe
Varunummer: 42361
Pris: 89 kronor

Langhe är en tämligen ung ursprungsbeteckning i distriktet Piemonte i nordvästra Italien. Vinerna görs i en modern stil. Frukt blandas med stor karaktär. Stramt, men gott.
Passar till: pizza. Lätt bränd och riktigt tunn, förstås. Gärna en Margherita (basilika, mozzarella, olivolja och solmogna tomater). Pinfärskt. Liksom molnet av oregano.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!