Vintipset vecka 18

Friskt bersåvin på låda kanske kan varapå sin plats nu när man börjar viljasitta i bersån - en liten stundåtminstone. Förutom detta tipsarPalander om ett vitt lyxvin som sätterguldkant på fiskbullarna.

Mat & dryck2004-04-29 12:12

Vitt i låda

Forster Mariengarten riesling, Pfalz 300 cl -- halvtorrt
Varunummer: 5844
Pris: 199 kronor (49,75/75 cl)

Ursvenskt stajlat i gult och blått, men tyskt bersåvin ut i fingerspetsarna. Mycket bättre än de flesta blå flaskkonkurrenter. Friskt trots den lilla, men märkbara, sötman.
Passar till: gravad lax eller pinfärsk sushi. Helst ska du förstås kunna se på när sushin görs. Snacka om fingerfärdighet parat med skönhetskänsla! Lika bra som bersåvin utan mat.

Lyxvitt

2002 Chablis le Beaunois, Bourgogne
Varunummer: 5637
Pris: 109 kronor

Inte lika ståligt och mineraligt som många av sina konkurrenter, men snyggt gjort och med viss kraft. Har lånat drag av Côte d'Or, utan att anamma de hiskeliga priserna.
Passar till: kanon till gäddqueneller, fiskbullar på vardagssvenska. Himmelsk hummersås (på burk) och ris därtill, och du har lämnat vardagen. Kom ihåg att återvända!

Rött

2003 Lindemans bin 50 shiraz, South Eastern Australia
Varunummer: 6374
Pris: 70 kronor

Mer dunder från down under. Utvecklad doft, mäktig men balanserad smak. Bra tuggmotstånd. Råkar du få någon putell över, glöm då bort dem till nästa sommar. Snyggt jobb till vettigt pris.
Passar till: pappa Ps grillade nötbaconburgare med ädelosttoppning och rikligt med sallad, lök och tomat. Linda bacon runt sidan på nötburgaren. Grilla. Lägg på ädelosten när det återstår två minuter. Servera med de fräscha tillbehören. Gudomligt gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!