Vintipset

Ungerskt vin till torsk, portugisiskttill baconlindade viltfärsbiffar ochitalienskt till nöt- eller älginnanlår.Alla veckans viner får du för under 70kronor flaskan.

Mat & dryck2003-10-16 13:00

Vitt

2001 Chapel Hill barrique chardonnay, Ungern
Varunummer: 3724
Pris: 69 kronor

Ungern är mästare på bra och billiga vita vardagsviner. Med detta har man nästan tagit klivit in i finsalongerna. Bra frisk ton, tilltalande (riktigt) trä och en strimma citrus.Passar till: svensk torsk, och då gärna fångad i Östersjön. Nyttigt, gott och, framför allt, tillåten lyx. Serveras lättkokt med kokt potatis, äggsås och klippt persilja.

Rött

2001 Manta Preta touriga nacional tinta roriz, Portugal
Varunummer: 2646
Pris: 63 kronor

Touriga nacional är portvinsdruvan framför andra men ger också väldoftande och kraftfulla röda viner. Tinta roriz är synonym för tempranillo. Stor upplevelse för relativt liten peng.Passar till: Sylvias underbart goda baconlindade viltjärpar, som de presenterades i förra veckans Lördags. Har du slängt tidningen? Här har du länken: Kryddiga viltbiffar med baconskivor

Rött

2001 Selvarossa Salice Salentino, Italien
Varunummer: 32228
Pris: 69 kronor

Fruktdrivet, men kryddigt kraftfullt i en mjukt mogen och bärig stil utan vassa kanter. Bör serveras runt femton grader (upplevs kallt!), annars kan det kännas lite klumpigt.Passar till: femöring på älginnanlår, en svårfångad delikatess för andra än jägare. Nöt duger lika bra, bara den täcker tallriken. Stekt potatis, lök och stekt ägg därtill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!