Det hände sig i midsomras att ingen i familjen hade orkat bry sig. I elfte timmen körde vi in på Statoil för att tanka. Och döm om min förvåning när jag halv sex på kvällen lyckades skrapa ihop hela midsommarmaten -- på Statoil. Det blev hur bra som helst, utan minsta jobb.
Varför inte göra en repris till jul? Fotograf-Monika och jag har alltså gjort ett experiment. För alla lata läsares räkning har vi shoppat på oss en alldaglig kasse färdigmat i första bästa närbutik (det är långt till Statoil utan bil...).
Sedan har vi kryddat, piffat, hottat upp och skrämt livet ur de ganska menlösa färdigprodukterna. På en timme lyckades vi skapa ett synnerligen välsmakande julbord. De rätta tillbehören får man förstås se till att ha hemma -- men sånt går ju att förbereda, och vissa grejer bör man som mat-intresserade medborgare helt enkelt alltid vara beväpnad med.
Skönheten i det hela är alltså minsta möjliga ansträngning, inga tidsödande långkok, inga astronomiska summor och framför allt - lagom mycket mat.
År efter år går man där och lastar varuvagnen full inför julen och nästan skäms när det är dags att betala. Innerst inne vet vi att hälften av matberget kommer att hamna i soptunnan.
Och det är förstås inte kul, men man måste ju ha fyra sorters sill, och så vört-brödet, och osten, och kanske något ljust bröd, och två -- nej, tre sorters senap, och lite lammfiol vore väl gott, och det är ju alltid någon som kräver lutfisk, skinkan kan bara inte vara utan och så en annan sorts köttbullar till barnen...
Inget ont om vällagade julbord och långsamma middagar. Det är en fin tradition och kan vara väldigt, väldigt gott. Men det är ju inte alla som hinner eller ens vill. Och det finns ju de som ätit sju julbord med jobb, styrelser och konferenser under den senaste månaden -- och börjar bli mätta nu. Och det finns faktiskt alldeles riktiga människor som inte tycker att det är så himla viktigt.
Härav experimentjulbordet som lagas på en timme. Passar även ensamhushåll -- bara en sån sak! Testa rubbet om du har lust och ont om tid. Eller sno en del och lura till dig en genväg i julstöket. Heja!
Färdigköpt rödbetssallad är ingen rolig historia. Hotta upp den med wasabi eller pepparrot så blir det en helt annan grej.
200 g färdig rödbets- eller sillsallad
cirka 1 tsk wasabi eller 2 tsk riven pepparrot på tub
1 näve valnötter
1/2 knippa persilja
nymalen svartpeppar
eventuellt lite salt
Blanda rödbetssalladen med wasabi eller pepparrot på tub. Var försiktig -- mängden beror på hur starkt du pallar med.
Hacka valnötterna grovt och blanda i, men lägg lite åt sidan.
Hacka persiljan fint och blanda i, men spara lite till dekoration.
Smaka av salladen med peppar och kanske lite salt. Lägg upp i en fin skål, dekorera med nötter och persilja.
2 personer, 5 minuter
Det är faktiskt löjligt lätt att få stuns på färdig senapssill. Och blir den tillräckligt god räcker det med en sorts sill.
1 liten burk senapssill
1 knippa dill
1 1/2 msk dijonsenap
nymalen svartpeppar
Töm sillburken i en bunke. Hacka dillen fint, spara lite till dekoration. Blanda dill och sill med senap. Smaka av med generöst med svartpeppar.
Lägg upp på ett vackert fat och dekorera med dillen.
Servera till knäckebröd och ost.
33 cl, 5 minuter
Unna dig dock lyxen av en hemgjord snaps. Den här är julig, vacker, snabb och supergod.
33 cl Renat eller Brännvin Special
1 brev saffran
1/2 tsk flytande honung
Häll upp lite brännvin i ett glas. Häll i saffran och honung och blanda väl tills det löst upp sig. Häll tillbaka alltsammans i flaskan genom ett melittafilter. Sätt på korken och skaka.
Färdigt!
2 personer, 10 minuter
Till och med färdigköpta köttbullar går att skrämma upp. Variera hettan efter smak.
1 litet paket färdiga köttbullar
1 tsk hel eller malen spiskummin
1 tsk hel eller malen kryddpeppar
1/2 tsk bruna senapsfrön
1 lagerblad
6 hela nejlikor eller 1/2 tsk malda
4 kardemummakapslar eller 1/2 tsk malen
1/2 tsk malen ingefära
eventuellt 1/2 - 1 tsk chiliflakes
2 msk smör
Stöt kryddorna i mortel tills de blir hyfsat finfördelade. Hetta upp smör i en stekpanna och låt kryddorna fräsa i en minut. Häll i köttbullarna och låt dem bli genomstekta. Servera med långkål eller rödbetssallad.
2 personer, 15 minuter
Långkål är mitt enda måste på julbordet. Den här varianten är både snabb och läcker.
500 g fryst hackad grönkål
2 msk smör
2 msk kalvfond på flaska
1 dl vispgrädde
1 - 1 1/2 msk Pernod
nymalen svartpeppar
eventuellt gourmetsalt
Hetta upp smöret i en kastrull och fräs sedan grönkålen ett par minuter. Sätt på lock, sänk värmen och låt kålen tina helt och hållet. Tillsätt sedan kalvfond, Pernod och grädde. Låt koka ihop i ungefär fem minuter utan lock och smaka av med svartpeppar och kanske lite gourmetsalt.
Servera till köttbullarna eller några skivor färdigköpt skinka.
2 personer, 15 minuter
Färdig risgrynsgröt blir en bra dessert med en kul sås och de sista pepparkakorna.
1 paket färdigköpt risgrynsgröt
275 g frusna hallon
2 msk florsocker
1 kanelstång
6 pepparkakor
Värm gröten försiktigt på svag värme under lock. Låt samtidigt hallonen smälta i en annan kastrull under lock tillsammans med florsocker och kanelstång. Ta av locket när hallonen tinat, sänk värmen och koka i fem minuter. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Låt koka ihop några minuter till en simmig konsistens.
Fördela gröten i två djupa tallrikar. Ringla över såsen och smula över pepparkakorna lite grovt.
Servera genast.