Det är lite stressigt nu. Bär här, kantareller där och så ska man dessutom hinna rensa, bereda och inte minst njuta av allt som naturen bjuder. Mitt tips är att plocka, rensa och frysa så mycket man kan för att under sensommar eller tidig höst sylta och safta till vinterns behov.
Samtidigt måste bärplocket belönas. Det kan ske i form av en härlig blåbärstårta med riktig vaniljkräm eller varför inte en lyxig lingonparfait på årets första mogna lingon. Bjud parfaiten med kall ingefärssås, ett tillbehör så gott att tallriken nästan lyfter från bordet. Parfait och ingefärssås låter kanske som ett gesällprov från restaurangskolan men i det här fallet handlar det om fullträffar som alla klarar av.
Årets sommar har varit rik på regn. Det har medfört att skogsmarken aldrig hunnit torkat ut och att det hela tiden har funnits vatten till bärbuskarna. Blåbär finns det på sina ställen hur mycket som helst av och lingonen är på väg, även om de ligger någon vecka efter i mognad.
Må vara att skördearbetet störs av miljoner mygg som stortrivs i den fuktiga skogen, men man får myggskydda sig så gott det går utan att insektsmedlet sätter smak på bären.
På med gummistövlar och myggsäkra kläder och bärga hem en bärskatt som räcker hela vintern. Råvaran är både färsk och helt gratis.
Lingonparfait med kyld ingefärssås
För 4 personer
4 äggulor
1 ½ dl florsocker
1 vaniljstång
3 dl grädde
100 g rensade lingon
Till ingefärssåsen:
1 dl grädde
50 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära
1. Snitta och skrapa ut det svarta innehållet i vaniljstången. Blanda med äggulor och florsocker som sedan vispas kraftigt över mycket låg värme. Smeten ska bli fluffig och drygt fingervarm, cirka 50 grader.
2. Ta kastrullen från värmen men fortsätt att vispa tills temperaturen sjunkit till cirka 20 grader. Ett kallt vattenbad gör att det går ganska snabbt.
3. Vispa grädden och vänd ned den tillsammans med lingonen.
4. Klä en rak sockerkaksform eller liknande med plastfilm. Häll i smeten och frys in.
5. Ingefärssåsen görs i en kastrull på spisen. Blanda grädde, smör, strösocker och sirap. Värm under omrörning så att allt smälter samman. Tillsätt vaniljsocker och mald ingefära. Kyl såsen före servering. Såsen håller sig flera dagar i kylskåp.
Blåbärstårta med vaniljkräm
10-12 bitar
Till tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
Till vaniljkrämen:
1 dl standardmjölk
2 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 tsk vetemjöl
1 äggula
25 g smör
Till smaksättning:
½ liter blåbär + ev blåbärssylt
4 dl vispad grädde
1. Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver. Rör försiktigt ned blandningen i den pösiga äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form med raka kanter. Grädda av i cirka 30 minuter i en 175 graders ugn. När tårtbottnen släpper från kanterna är den färdiggräddad. Stjälp upp och låt den kallna.
2. Vispa samman vaniljkrämen. Blanda samtliga ingredienser i en rostfri kastrull. Värm utan att koka och rör hela tiden tills att det blir en ganska tjock kräm. Låt krämen svalna.
3. Dela den kalla tårtbottnen i tre delar. På första delen läggs lätt mosade blåbär, eventuellt blandade med lite blåbärssylt och på den andra vaniljkräm.
Vispa grädden ganska hårt. Täck tårtans kanter och ovansida med ett tunt lager grädde. Dekorera ovansidan med blåbär och dekorspritsa grädde runt och på kanterna. Kyl tårtan före servering.
Lättfixade drottningbakelser
Cirka 10 stycken
Till rulltårtan:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Till fyllningen:
1 ½ dl god hallonsylt
Att äta till:
3 dl vispad grädde
hallon och blåbär
1. Knäck äggen i en vispvänlig skål. Tillsätt sockret och vispa blandningen till en fluffig smet. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i smeten.
2. Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. Slå ut smeten på pappret och bred ut till en rektangel. Grädda mitt i en 250 graders ugn i cirka 5 minuter.
3. Strö en tesked socker över kakan. Lägg ett nytt bakplåtspapper över kakan och på det en ugnsplåt. Vänd hela paketet. Ta bort långpannan och dra försiktigt loss det första bakplåtspappret. Om det inte vill släppa kan man pensla lätt med kallt vatten och sedan lossa pappret försiktigt.
4. Bred ut hallonsylt över den ännu varma kakan och rulla ihop den med det kvarvarande bakplåtspappret som lyft- och rullhjälp. Låt kakan svalna innan den läggs i plastpåse eller tät burk.
5. Vispa grädden fast. Skär rulltårtan i 2 centimeter tjocka skivor. Lägg en rejäl gräddklick på rulltårtsskivorna och toppa med hallon och blåbär.