Den goda vinterpastan

Pasta äter vi året runt, men rätterna skiljer sig åt beroende på säsong. Den kalla årstiden är det mustiga pastarätter som gäller.

Pasta finns i alla upptänkliga former. Pasta med hålrum och skrymslen passar bäst till rätter med sås.
Foto: Dan Strandqvist

Pasta finns i alla upptänkliga former. Pasta med hålrum och skrymslen passar bäst till rätter med sås. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

MAT2013-01-10 06:30

Gärna med ostgratinerade rotsaker, starka kryddor eller smakrik köttfärssås.

Den gemensamma nämnaren för vinterns pastarätter är att de ska serveras med sås. Såsen gör att maten mättar mer och inte minst håller sig varm till sista tuggan. Sommarpastor kan göras lättare, med olika tillbehör som bara strös över, till synes helt utan planering. Men de får vänta några månader.

Koktips

För att lyckas med pastan, oavsett tid på året, gäller det att koka den på rätt sätt. Kolla på förpackningen och följ den angivna koktiden, möjligen kan du nöja dig med en halv minut kortare eftersom pastan efterkokar något sedan den tippats upp i durkslag.

Pasta tillreds alltid i stor kastrull. Se till att vattnet är saltat och kokar ordentligt innan pastan tillsätts. Olja i vattnet gör ingen nytta. Däremot ska den färdiga pastan rinna av, tippas tillbaka till kastrullen, få en skvätt god olja och kryddas med ett par varv på svartpepparkvarnen.

Synliga tillbehör

Sättet att lägga upp pasta skiljer sig beroende på var man befinner sig. Italienska kockar gillar att blanda ihop allt till ett smakfullt sammelsurium redan i köket. På svenska krogar lägger man ofta upp pastan så att tillbehören exponeras tydligt. Pasta i botten, gärna i stora djupa tallrikar, därefter sås. Det dyraste eller mest uppskattade tillbehöret läggs överst, tillsammans med färska örtkryddor. Den uppläggningen säljer, vare sig man lever på att laga mat eller vill ge sin familj och vänner det bästa i pastaväg.

Pastagratäng med rotsaker i ostsås

För 4 personer

350 g torkad penne

4 liter vatten

2 msk salt

1 msk olivolja

Till gratängen:

2-3 morötter

1 liten kålrot

1/2 rotselleri

1-2 palsternackor

Till ostsåsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

1 dl grädde

2 dl riven ost

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk hackad färsk timjan

salt och vitpeppar

Att äta till:

mer färsk timjan

blandade salladsblad

1. Skala och skär rotsakerna i bitar med ett par centimeters sida. Lägg bitarna i en kastrull, slå på vatten, salta lätt och koka bitarna i 10 minuter. Slå upp i durkslag och låt rinna av.

2. Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan. Koka pastan den tid som tillverkaren anger, alternativt minus en halv minut. Tippa upp pastan i durkslag och låt den rinna av. Slå tillbaka pastan i kastrullen och blanda den med en matsked olivolja.

3. Fräs samman smör och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp till slät sås. Vänd ner riven ost, en tärning grönsaksbuljong och hackad timjan.

4. Sjud såsen några minuter innan pasta och rotsaker tillsätts. Smaka av med salt och vitpeppar. Slå ut blandningen i ugnsfast form och grädda av mitt i 175 graders ugn i 30 minuter eller till dess gratängen stannat och fått fin färg.

Servera med färsk timjan och blandade blad.

Pasta med lax, lime och chili i kokossås

För 4 personer

400 g pasta

4 liter vatten

2 msk salt

1 msk rapsolja

1 krm svartpeppar

Till såsen:

1 burk kokosmjölk, ca 400 g

2 dl vatten

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk mycket finhackad chili

1 krm rivet skal av lime

saften från 1 färsk lime

Att äta till:

500 g skinn- och benfri laxfilé

rapsolja till stekning

salt och vitpeppar

limefrukt

färsk koriander

lättkokt färsk broccoli

1. Koka upp kokosmjölk och vatten i en kastrull. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Smaksätt med mycket finhackad chili, rivet skal från väl tvättad limefrukt samt saften från en limefrukt. Smaka av med salt.

2. Koka pastan i saltat vatten. Låt den rinna av i durkslag. Slå tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt rapsolja och svartpeppar. Ansa och skär ner broccolin i buketter.

3. Skär laxfilén i 2-3 centimeter stora bitar. Stek bitarna lätt i enbart rapsolja till dess att de får färg och är nästan genomstekta. Salta och peppra fiskbitarna lätt. Ge broccolibuketterna ett snabbt uppkok i saltat vatten. Tips! Återanvänd det varma pastavattnet till broccolin.

4. Lägg upp pastan i djupa tallrikar eller portionsskålar. Toppa med kokossås och stekta laxbitar. Garnera med lättkokt broccoli, färsk koriander och lime.

Pasta i italienska färger

För 4 personer

350 g pastaskruvar, gärna fusilli

4 liter vatten

2 msk salt

1 msk olivolja

1 krm svartpeppar

Till köttfärssåsen:

500 g nötfärs

1 gul lök

1 morot

1-2 vitlöksklyftor

500 g passerade tomater

1 msk konc. kalvfond

1 tsk torkad oregano

2 msk rapsolja

salt och svartpeppar

Till ost- och basilikasåsen:

2 dl mager grädde

2 dl vatten

1 dl färskriven parmesanost

2 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten

1 msk basilikapesto

1 msk färsk, hackad basilika

Att äta till:

färskriven parmesanost

färska örter och salladsblad

1. Skala och finhacka lök och morot. Hetta upp en stekgryta och bryn köttfärsen med rapsolja under omrörning. Vänd ner lök- och morotshack, riven vitlök och passerade tomater. Koka upp och smaksätt med kalvfond och oregano. Sjud pastasåsen i 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

2. Koka upp grädde och vatten i en egen kastrull. Vänd i färskriven parmesanost och red av med majsstärkelse löst i vatten. Smaka av med basilikapesto och sjud såsen i 5 minuter. Avsluta med finhackad, färsk basilika, salt och peppar.

3. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Låt den färdigkokta pastan rinna av i durkslag. Tippa tillbaka den i pastakastrullen och smaka av med olivolja och svartpeppar. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Toppa med köttfärssås och överst lite ost- och basilikasås. Garnera med färska basilikablad, parmesanost och blandade salladsblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!