Det vilar alltid en förväntan över nyårskvällen. Ett slags pirr sprider sig i kroppen när det gamla året läggs till handlingarna och ett nytt år föds. Den här menyn gör ingen besviken.
Börja med att överraska med grillat till förrätt. Nu ska vi inte kånka ut grillen i snön för att få till några grillade pilgrimsmusslor. Här får vi nöja oss med en räfflad grillpanna inne på spisen. Det handlar ju trots allt bara om att få några dekorativa ränder på musslorna innan de träs upp på spett. Den del av jobbet gör man i god tid så man slipper göra grillmomentet i bästa festblåsan eller tjusigaste kostymen.
Oxfilé på nyårsbordet låter kanske inte som någon direkt överraskning. Men att bjuda köttet på ett ångande varmt blad savojkål kanske inte är det vanligaste. Kålen är mild och en riktig delikatess. Köttet kan förberedas genom helstekning men det blir bäst om man steker det precis innan. Om man inte skär köttet i för tjocka skivor går det snabbt. Den osiga delen av stekningen, då själva ytan bildas, kan man göra långt i förväg och sedan köra köttet till önskad stekgrad i ugn när det ska serveras. Till köttet bjuds en mustig madeirasås som man kan koka dagen innan om man vill. Garneringen kan vara allt från en klick smör, lätt kryddat med vitlök och citron, till en bit hummer eller båda delarna.
Nu har vi antagligen kommit in på sena nyårskvällen. Att då börja med en avancerad dessert känns kanske inte så lockande. Tipset är en skål med massor av spännande frukter, kanske i kombination med en liten kaka. Om man vill kan frukten bjudas som sallad i smaksatt sockerlag. Frukt är dessutom nyttigt och att avsluta det gamla året och inleda det nya med färsk frukt känns rätt i flera avseenden. Gott nytt år!
Grillade pilgrimsmusslor med basilikapesto och ostpinnarFör 4 personer
12 pilgrimsmusslor
1 msk rapsolja
2 msk basilikapesto
1 msk olivolja
flingsalt
Till ostpinnarna:
2 plattor fryst smördeg
1 ägg
1 dl färskriven parmesanost
Att äta till:
blandade blad
riktigt små tomater
2-3 msk rostade pinjenötter
1. Tina smördegen och skär den i 2 centimeter breda remsor. Pensla dem med uppvispat ägg och klappa fast färskriven parmesanost på dem. Vrid remsorna likt korkskruvar och lägg dem på en plåt. Värm ugnen till 225 grader. Grädda ostpinnarna i drygt 5 minuter eller till dess de fått fin färg och frasig konsistens.
2. Frysta pilgrimsmusslor måste vara helt tinade innan grillning. Torka först av musslorna med hushållspapper och vänd dem sedan i rapsolja. Grilla i en het grillpanna, inte mer än 20-25 sekunder per sida så att de bara får snygga ränder.
3. Förbered salladsblad och halverade minitomater på tallrikar. Rosta pinjenötterna i en torr panna till dess de fått lite färg.
4. Trä upp musslorna tre och tre på spett. Rör ihop basilikapesto av basilika och olivolja. Pensla musselspetten med blandningen och lite flingsalt och sätt in dem i en 225 graders ugn i en knapp minut.
Lägg spetten på salladsbädden, strö över pinjenötter och servera med ostpinnar som tillbehör.
Oxfilé med madeirasås, hummer och vitlökssmörFör 4 personer
600 g oxfilé, helst från mittbiten
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
Till såsen:
3 dl vatten
2 dl madeira
1 1/2 msk konc. kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Till vitlökssmöret:
75 g smör
1 tsk färskpressad citronsaft
1/2 vitlöksklyfta
Att äta till:
1 liten hummer
4 stora blad savojkål
broccolibuketter
800 g potatis, i klyftor
100 g haricots verts
1/2 silverlök
1 tsk torkad, flisad chili
1-2 msk rapsolja
bladpersilja
1. Koka upp vatten och madeira i en kastrull. Tillsätt koncentrerad kalvfond och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 10 minuter. Smaka av med kinesisk soja, salt och peppar. Såsen kan förberedas men vänta med majsredningen till serveringstillfället och sjud sedan såsen i 5 minuter efter avredning.
2. Blanda rumstempererat smör med citronsaft och pressad eller riven vitlök. Smaka av med salt och vitpeppar. Spritsa gärna upp små marängliknande toppar som ställs svalt men inte fryskallt.
3. Skär potatisen i klyftor. Blanda klyftorna med haricots verts, tunna strimlor silverlök, flisad chili, salt och 1-2 matskedar rapsolja. Sprid ut på en långpanna och rosta 20 minuter i 175 graders ugn när de ska serveras.
4. Salta, peppra och bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek till 60 graders kärntemperatur i 175 graders ugn vid serveringstillfället.
5. Sjud broccolibuketterna 2 minuter i lättsaltat vatten. Lägg i savojkålsbladen i 10 sekunder. Slå upp och låt allt rinna av i durkslag. Skär bort den hårda nerven på savojkålen och se till att allt vatten runnit av. Grunda med savojkål på varma tallrikar, fortsätt med sås, oxfilé och toppa med smör och hummerkött. Garnera med bladpersilja och servera potatisblandningen i en skål vid sidan.
Exotisk fruktsalladFör 4 personer
blandade frukter allt efter tillgång, gärna med inslag av exotisk frukt
Till sockerlagen:
4 dl vatten
2 dl socker
lätt krossade frön från 2 stjärnanisfrukter
Att äta till:
iskall vispad grädde
1. Koka upp vatten, socker och de krossade fröna från två stjärnanisfrukter. Se till att sockret löser sig helt. Ställ därefter lagen att kallna. Sila när den är helt kall.
2. Skala och skär frukterna i bitar. Blanda med sockerlagen och ställ svalt.
3. Servera fruktsalladen i skålar med en klick iskall, vispad grädde på toppen.