Om man inte är överförtjust i att knåda degar kan en maskin som utför arbetet vara en bra investering. Vägen till luftigt och gott matbröd går just via ordentlig bearbetning, så att degen verkligen kan jäsa. Använd gärna vetemjöl special, inte för att det är något fel på vanligt, utan den har några extra proteinprocent vilket ger ett luftigare bröd.
Hembakat bröd i portionsstorlek med roligt innehåll passar utmärkt att ta med på allt från äventyrliga utflykter till närmaste solvägg runt hörnet. En smakfull fyllning kan vara kall tandoorikryddad kyckling och curry, där köttet blandas med majonnäs, crème fraiche, curry, rödlök och syrligt äpple. Supergott!
En annan är lax- och skaldjursfyllning gjord på kräftstjärtar, kallrökt lax, färskpressad citron blandad med majonnäs och crème fraiche. Sedan är det bara att fylla kaffetermosen.
Trots att många lovat hålla igen på det nya året hinner nyårsklockorna knappt tystna innan semlorna gör entré. Stora, mandelmassfyllda och toppade med vispad grädde. Ett sätt att hålla koll på kalorierna är att baka egna och framför allt göra dem mindre. Att grädda dem tillsammans i en springform ger ett blickfång på kaffebordet. De små minisemlorna jäser ihop och bildar något som kan liknas vid en butterkaka som sedan bryts loss eller skärs i tårtbitar. (TT)
Örtkryddat brytbröd
Ger 1 brytbröd, 16 bullar i springform
1 paket jäst, 50 g
3 dl fingervarmt vatten
1/2 msk salt
1/2 dl ljus sirap
1 dl kesella
2 msk finhackad färsk timjan
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
cirka 8 dl vetemjöl special
1. Lös jästen i en bunke med fingervarmt vatten. Tillsätt salt, sirap, kesella, timjan, grahamsmjöl och havregryn. Arbeta därefter i vetemjölet i omgångar, gärna i maskin, till dess degen är smidig och släpper från bunken vid bearbetning. Lite vetemjöl kan sparas till utbakningen.
2. Täck bunken med bakduk och ställ att jäsa på dragfri plats i en halvtimme.
3. Arbeta upp degen. Gör en jämntjock korv och dela i 16 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund bulle genom att rulla degen med öppen handflata mot bänken. Placera i en lätt smörad springform.
4. Låt jäsa på dragfri plats under bakduk i ytterligare en halvtimme.
5. Pensla ytan med kallt vatten och grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler.
Till 10 stora kringlor
1 paket jäst, 50 g
5 dl fingervarmt vatten
1 dl rapsolja
1 msk salt (vanligt salt)
12 dl rågsikt
Till pensling:
1 ägg
cirka 1 msk flingsalt/havssalt
1. Smula och lös jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt olja och vanligt salt. Arbeta in drygt en liter rågsikt, mot slutet i mindre omgångar. Ställ för att jäsa under bakduk på dragfri plats i en halvtimme.
2. Tippa ut degen och arbeta den smidig. Ta i mer rågsikt om det behövs. Forma till en rulle som delas i tio lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en smal rulle och forma till en kringla. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i en knapp halvtimme.
3. Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt. Grädda på 225 grader i mitten i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
Kryddig kycklingfyllning
Till 4 personer
300 g kycklingfilé
1 tsk tandoorikrydda
1 tsk curry
1 krm salt
rapsolja
Till röran:
100 g majonnäs
100 g crème fraiche
1 syrligt äpple
1 rödlök
1/2 tsk curry
1/2 tsk torkad chili (om man vill ha hetare röra)
1 tsk vitvinsvinäger
Tillbehör:
blandade blad, tomatklyftor eller andra goda grönsakar
1. Blanda tandoorikrydda och curry på en tallrik. Vänd kycklingfiléerna och tryck till så att det fastnar. Stek i enbart rapsolja, cirka en minut per sida. Efterstek under lock på låg temperatur med en eller två vändningar. Salta lätt. Köttet ska vara genomstekt. Låt det svalna.
2. Blanda majonnäs och crème fraiche i en rymlig skål. Skala och ta bort kärnhuset från äpplet, Skär fruktköttet i mindre bitar och rödlöken i tunna klyftor, blanda ned i majonnäsblandningen.
3. Skär kycklingen i mindre bitar och blanda tillsammans med extra curry, vitvinsvinäger samt torkad chili i majonnäsblandningen. Kyl före servering.
4. Klicka fyllning mellan bröden och toppa med blandade grönsaker som till exempel salladsblad, tomat, gurka eller vad man tycker om.
Lax- och skaldjursfyllning
Till 4 personer
170 g kräftstjärtar utan lag (nettovikt)
200 g kallrökt lax
Till röran:
100 g majonnäs
100 g crème fraiche
1/2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 krm svartpeppar
1. Lägg kräftstjärtarna i en sil och låt dem rinna av helt. Häll ut dem på flerdubbelt hushållspapper och täck med papper. Pressa ut så mycket vätska som möjligt, annars blir den lös och rinnig. Hacka kräftstjärtarna och lax grovt.
2. Tvätta citronen. Riv av en tesked av skalet. Blanda med majonnäs och crème fraiche i en skål. Dela citronen och pressa ut en halv matsked saft i röran. Blanda ned kräft- och laxhack. Smaka av med svartpeppar.
3. Klicka fyllning mellan bröden och toppa med blandade grönsaker som till exempel salladsblad, tomat, gurka eller vad man tycker om.
Semlotårta/minisemlor
Till 16 små semlor gräddade i 26 cm springform
50 g smör
1 1/2 dl mjölk, 3 %
25 g röd jäst (1/2 paket)
1/2 krm salt
3 msk strösocker
1 krm stött kardemumma
1 litet ägg
1/2 krm hjorthornssalt
4 1/2 dl vetemjöl
Till pensling:
1 ägg
Till fyllning och garnering:
125 g mandelmassa + 1/2 dl grädde
1 1/2 dl vispad grädde
florsocker
2 msk hackad mandel
citronmeliss
1. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös den med lite av mjölkblandningen. När jästen är löst tillsätts resten samt salt, socker, kardemumma och ägg.
2. Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta samman med vätskan, tills degen blir blank och smidig. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
3. Arbeta upp degen. Rulla små bullar, cirka 5-6 centimeter i diameter, och låt dem jäsa var för sig på plåt. Smöra en springform med raka kanter och placera semlorna sida vid sida i formen. Pensla med uppvispat ägg och grädda på 225 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna under bakduk.
4. Klipp upp topparna med vass sax. Spara locken. Gröp försiktigt ut för fyllning under varje lock. Blanda mandelmassan och grädde och rör tills den blir smidig. Vispa grädde till garnering. Spritsa eller klicka ut mandelmassan och toppa med spritad grädde och lock. Avsluta med att sikta över florsocker och garnera med hackad mandel och några blad citronmeliss.
Att dricka till
Vare sig det är utflyktsmackor i en skogsbacke eller minisemlor hemma i köket passar kaffe, te eller annan varm dryck bäst.