Lasagne med variation

Lasagne kan uppträda i många skepnader. Skippa köttfärsen och lägg dit fisk i stället!

Vegetarisk lasagne är rik på smak från växtriket men hyggligt snål på fett. Ostsåsen är ersatt av färskost och riven ost.

Vegetarisk lasagne är rik på smak från växtriket men hyggligt snål på fett. Ostsåsen är ersatt av färskost och riven ost.

Foto: Dan Strandqvist

MAT2012-02-02 08:00

Alla, eller åtminstone nästan alla, älskar lasagne. Maträtten inbjuder till en liten extraportion bara för att den är så god. Av den anledningen bör man laga mer än man tänkt sig. Skulle det till äventyrs bli en bit över gör den sig perfekt i matlådan antingen man tar den med sig nästa dag eller sparar den i frysen.

På fisk

Fisklasagnen kan göras på vilken fisk som helst, men här föll valet på filéer av rödspätta. Fisken vänds i vetemjöl och steks någon minut innan den varvas med en ljus fisksås smaksatt med dill, räkor och några droppar vitvinsvinäger samt en traditionell ostsås. Lasagnen blir ljus eftersom det inte ingår tomat. Känns det konstigt kan man spetsa fisksåsen med ett par matskedar chilisås, den starkare varianten av ketchup. Chilisås på tomatgrund, dill och fiskbuljong ger för övrigt kräftsmak - utan att ett enda skaldjur ingår.

Vegetarisk lasagne är precis som namnet antyder en lasagne helt baserad på grönsaker. Vilka man tar är en smaksak, men lök, tomat, paprika och aubergine är en utmärkt grund. Till skillnad från vanlig lasagne har man ingen ostsås utan här varvas grönsaksröran och lasagneplattorna med riven ost och färskost.

Gratäng

Till sist en italiensk pastagratäng som består av köttfärssås och ostsås, precis som i vanlig lasagne, men i stället för lasagneplattor tar man förkokta pastarör. Här behöver man inte lägga lager på lager utan allt blandas i kastrullen och tippas upp i en ugnsfast form och gratineras.

Oavsett vilken lasagne man väljer att göra, ska man komma ihåg att den bör få stå 15 minuter innan den serveras. Då stabiliseras den och ger fina bitar. Direkt från ugnen är all lasagne lös och rinnig.

Vegetarisk lasagne

För 4 personer

färska lasagneplattor

1 aubergine

1/2 stånd blekselleri

1 gul lök

2 paprikor, gärna olika färger

2 morötter

olivolja

500 g passerade tomater

1 påse babyspenat, ca 70 g

2 vitlöksklyftor

1 kruka färsk basilika

1 tsk flingsalt

1 tsk finhackad chili

500 g keso

300 g riven ost

1. Skölj och skär alla grönsaker i bitar, morötterna i extra små bitar. Fräs grönsakerna med olivolja i stor kastrull. Rör hela tiden så värmen fördelas jämnt. Tillsätt de passerade tomaterna och droppa ner ganska rikligt med grovt hackad, färsk babyspenat, riven vitlök och basilika. Salta och tillsätt finhackad chili. Sjud allt utan lock i 10 minuter.

2. Lägg ett lager grönsaksröra i botten på en lätt smord, ugnsfast form. Klicka ut keso och strö över riven ost och avsluta med en färsk lasagneplatta. Lägg tre lager på samma vis och avrunda med grönsaksröra och enbart riven ost.

3. Grädda lasagnen mitt i 175 graders ugn i cirka 30 minuter. Håll koll mot slutet så lasagnen inte blir för mörk - täck i så fall med folie.

Fisklasagne

För 4 personer

färska lasagneplattor

500 g rödspättsfilé

2 msk vetemjöl

salt och peppar

smör och rapsolja

Till skaldjurssåsen:

2 msk smör

2 1/2 msk vetemjöl

4 dl vatten

2 dl grädde

1 tärning fiskbuljong

1/2 msk grönsaksbuljongpulver

3 msk hackad dill

1 tsk vitvinsvinäger

200 g skalade räkor

Till ostsåsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk

3 dl riven ost

1. Dela fisken i större bitar som saltas, peppras och vänds i vetemjöl. Stek bitarna i en halv minut per sida i lika delar smör och rapsolja.

2. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten och grädde till en slät sås. Tillsätt buljong, både tärning och pulver, och låt såsen sjuda i 5 minuter. Smaka av med hackad dill, vinäger, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och vänd ner räkorna.

3. Fräs smör och vetemjöl i en ny kastrull. Späd med mjölk och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med riven ost, peppar och eventuellt lite salt.

4. Smöra en ugnsfast form och grunda med ostsås följt av fisk, skaldjurssås och en lasagneplatta. Lägg tre lager och avsluta med enbart ostsås. Grädda lasagnen mitt i 175 graders ugn i cirka 30 minuter.

Italiensk pastagratäng

För 4 personer

500 g penne eller annan stor rörpasta

Till köttfärssåsen:

500 g köttfärs

1 gul lök

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

500 g passerade tomater

1 dl rödvin eller vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk hackad basilika

1 krm riven muskot

salt och vitpeppar

Till ostsåsen:

5 dl mjölk

1 dl grädde

2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

3 dl riven ost

peppar

1. Fräs hackad lök och köttfärs med olivolja i en rymlig kastrull. När färsen grynat sig tillsätts riven eller pressad vitlök, passerade tomater, rödvin eller vatten samt kalvfond. Krydda med basilika och riven muskot. Sjud såsen i 10 minuter. Salta och peppra.

2. Koka pastan drygt halva tiden som anges på paketet. Låt den rinna av i ett durkslag.

3. Koka upp mjölk och grädde. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Vänd ner riven ost. Peppra men vänta med salt.

4. Blanda köttfärs, pasta och ostsås och slå blandningen i en ugnsfast form. Grädda av cirka 20 minuter i 225 graders ugn. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!