Mackan som blev festmat

Italienarna hann grädda åtskilliga pizzor innan vi svenskar fick till vår första varma smörgås. När trenden väl fått fäste i svenska kök tog det fart. Här är några klassiker i uppfriskad form.

Grekisk varm macka med stekt aubergine, tomat och två sorters ost är en vegetarisk favorit.

Grekisk varm macka med stekt aubergine, tomat och två sorters ost är en vegetarisk favorit.

Foto:

MAT2012-03-22 16:10

Det började på allvar under 1960-talet. Först en skiva vitt bröd, sedan skinka, följt av skivad tomat och ost. Den basala varma mackan var klar att skyffla in i ugnen. God? Nja, inte smakade den som pizza precis, men i en tid då varma mackor var ett måste i varje furupanelad gillestuga var det ingen som vågade säga emot. Att vi trevade oss fram var uppenbart. Få visste vad man höll på med när mat plötsligt skulle serveras på eller i varmt bröd.

Ny matkultur

I dag har vi kommit ikapp, och antagligen också förbi, våra grannländer. Är det något vi svenskar är duktiga på så är det att snabbt ändra matvanor. Nu finns varma mackor i alla tänkbara skepnader, överallt. Inte bara på pizzerior och kaféer, utan även i affärernas frysdiskar, på bensinmackar och i varuhusentréer. Vi kan praktiskt taget alltid köpa en klämgrillsmacka eller något annat som hamnat mellan varma bröd.

Grekiskt

Vill man ta det här med varma mackor på ett mer seriöst sätt är brunchrättsklassikern Ägg Benedict något att titta närmare på. Pocherat ägg, det vill säga ägg som kokas utan skal, bröd, skinka och hollandaisesås är väl ingen hälsokost precis, med kult är det likaväl. Den grekiska vegomackan med ugnsrostad aubergine är desto nyttigare. Och så tungviktaren med det förföriska namnet Parisersmörgås, vars resa är minst sagt oklar. I grunden en biff à la Lindström, färsbiffen med rödbeta och kapris i smeten som skapades 1862 på Hotell Witt i Kalmar. Hur Paris kom in i bilden förblir en gåta.

Våfflad macka

Till sist, i tider när våffeljärnet ändå åker fram kan man fixa lite snabbmat med en vanlig rostfralla. Bröd, ost, skinka ost och bröd igen, med eller utan färska örter, och in i våffeljärnet. Efter en knapp minut har man en kanongod varm våffelmacka att sluka till allt från frukostkaffet till kvällsbiran. Inte mycket till matkultur kanske, men väldigt gott i alla fall.

Ägg Benedict

För 4 personer

Till äggen:

4 färska ägg

1 liter vatten

1 msk 12-procentig ättika

Till såsen:

150 g smör

3 äggulor

1/2 tsk fransk senap

1 tsk vitvinsvinäger

salt

Att äta till:

4 skivor vitt bröd

4 skivor rökt skinka

timjan eller persilja

1. Smält smöret till såsen. Häll över smöret till hällvänligt kärl. Ta inte med den vita bottensatsen.

2. Separera de tre äggen och lägg äggulorna i en rostfri kastrull. Tillsätt senap och vinäger. Vispa kraftigt över mycket låg värme till dess äggulorna blir en fluffig smet. Vispa ner smöret i små omgångar. Salta.

3. Koka upp vatten och ättika till äggen. Se till att vattnet sjuder.

4. Knäck de fyra äggen ett och ett i en kaffekopp. Sänk ner koppen och låt ägget glida ut i vattnet. Sjud äggen i 3 minuter. Ta upp äggen med en hålslev och putsa bort större ojämnheter.

5. Rosta bröden och ta ut runda mackor med en utstickare. Bräck skinkan hastigt i ytterst lite smör. Lägg ihop med bröd i botten, skinka, pocherat ägg och toppa med en klick hollandaisesås. Garnera med timjan eller persilja.

Grekisk varm macka

För 4 personer

4 skivor ljust lantbröd

1 stor aubergine

4 tomater

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 msk hackad färsk timjan

100 g fetaost

salt och svartpeppar

riven ost med bra smältegenskaper

Att äta till:

blandade blad, timjan

1. Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg ut skivorna i ett lager på en plåt med bakplåtspapper. Riv eller pressa vitlöksklyftorna i en skål. Blanda med ett par matskedar olivolja och pensla aubergineskivorna. Spara lite vitlöksolja till bröden. Salta lätt och rosta skivorna några minuter i 200 graders ugn så att de får färg.

2. Pensla bröden med vitlöksolja.

3. Fördela de rostade aubergineskivorna på bröden, fortsätt med smulad fetaost, hackad timjan, svartpeppar och skivad tomat. Toppa med riven ost, gärna smakrik men framför allt med bra smältegenskaper.

4. Sätt in mackorna i 200 graders ugn och gratinera tills det översta ostlagret smält och mackorna fått lite färg. Ta ut och toppa med mer timjan och bjud med blandade blad.

Parisersmörgås

För 4 personer

Till färsbiffarna:

500 g nötfärs

1 liten gul lök

8 skivor inlagd rödbeta

2 msk inlagd kapris

3-4 kvistar färsk timjan

1 ägg

salt och peppar

smör och rapsolja

Till mackorna:

4 tekakor

4 ägg

100 g brieost (ingår inte i det ursprungliga receptet)

4 saltgurkor

Att äta till:

blandad sallad

timjan eller persilja

1. Skala och dela den gula löken i 3-4 delar som läggs i en matberedare med kniven monterad. Lägg även i rödbetor och kapris. Kör hastigt så ingredienserna blir finhackade. Blanda hacket med köttfärs, ägg och finhackad färsk timjan. Salta, peppra och forma 4 stora biffar som steks i lika delar smör och rapsolja. Beräkna stektiden till 2-3 minuter per sida i inte alltför het panna.

2. Värm tekakorna i 200 graders ugn så att de både blir varma och hinner få lite färg. Stek 4 ägg med hel gula.

3. Lägg en färsbiff på varje bröd. På biffarna läggs några tunna skivor brieost och skivad saltgurka. Toppa med stekt ägg, sallad och en timjankvist alternativt hackad persilja. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!