Med Asien på assietten

Indonesisk mat är stark, söt och serveras i en enda röra. Som nasi goreng där fläsk, kyckling, räkor och ris blandas med grönsaker – allt toppat med strimlad pannkaka. Här gillar vi dock var sak för sig och bjuder på en ”sorterad trerätters” med tydliga indonesiska smaker.

Strimlad biff med lök, grönsaker och cashewnötter är kryddad med sambal oelek. Ris är det självklara tillbehöret.

Strimlad biff med lök, grönsaker och cashewnötter är kryddad med sambal oelek. Ris är det självklara tillbehöret.

Foto: Dan Strandqvist / TT

MAT2014-10-30 10:05

Det finns enkla knep för att få maten att smaka indonesiskt. Med en stark chilipasta, söt soja och kraftfullt smaksatt sesamolja skickar vi genast smaklökarna i riktning mot Indonesien. Med en nyvässad kökskniv blir färden en fröjd.

Sambal oelek är kryddan som får den indonesiska maten att lyfta. Chilipastan måste användas med försiktighet för här är det styrka långt bortom kryddor som vitpeppar och liknande. Sambal finns i flera varianter. Vanligast är den röda sambal oelek, men det finns också en stekt variant som kallas sambal brandal. Den senare är mörk och
betydligt fylligare om än inte starkare i smaken. Båda används flitigt i smaksättningen.

Indonesisk soja, eller ketjap manis som är den vanligaste, är en söt soja som dyker upp i snart sagt alla indonesiska
recept. Ordet ”ketjap” betyder kryddsås och att det påminner om ketchup är ingen slump. När den första ketchupen såg dagens ljus i slutet av 1800-talet var det just indonesisk ketjap som stod som förebild, åtminstone vad det gäller namnet.

I europeisk matlagning använder vi i regel neutral olja i matlagning. I Indonesien vill man gärna ha olja med utpräglad smak. Jordnötsolja, och inte minst sesamolja, är smakrik och ger allt den kommer i kontakt med en påtagligt asiatisk smak.

Så långt smaker. När det gäller matens format måste den naturligtvis vara möjlig att äta med pinnar. Det innebär att
den måste delas redan i köket och inte vid bordet, som vi i västerlandet är vana vid.

Strimla, strimla och åter strimla är en asiatisk kocks vardag. På hemmaplan skulle antagligen alla rätter bjudas samtidigt under beteckningen ristaffel. Här blir den uppdelad på tre tallrikar så att vi hinner ta in alla spännande smaker.

Recept
Kycklingspett
För 4 personer

400 g kycklingfilé
Till marinaden:
1 msk sesamolja,
1 tsk vitvinsvinäger,
1 msk konc. kycklingfond,
1 tsk ketjap manis
Till såsen:
2 1/2 dl salta jordnötter,
165 g kokosmjölk,
1 msk ketjap manis, 1 tsk vitvinsvinäger,
1 tsk konc. kycklingfond,
1 dl vatten
1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
Att äta till:
Salladsblad, 1 morot, 2 msk krossade salta jordnötter, persilja, lime

1. Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Blanda
marinaden. Vänd ned i marinaden och ställ svalt i 30 minuter.
2. Kör jordnötterna till nästan slät ”smet” i en matberedare
med kniven monterad. Tillsätt kokosmjölk, ketjap manis,
vinäger och fond. Kör lite till. Tippa över till en kastrull,
späd med vatten och koka upp. Red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 5 minuter.
3. Grilla filéerna en knapp minut per sida i en räfflad grillpanna. Trä upp dem på ett spett och efterstek dem i 175 graders ugn i någon minut. Skala och skär morötterna i tunna band med en potatisskalare. Doppa banden i kokande vatten och servera som garnityr med övriga tillbehör.

Indonesisk biffgryta
För 4 personer

600 g utskuren biffstek
Salt och vitpeppar
2 msk sesamolja
Till såsen:
3 dl vatten
3 msk kokosflingor,
1 msk ketjap manis
1 msk sambal oelek,
1 msk rökt paprikapulver,
1 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Salt
Att äta till:
Ris, 1 dl friterad/stekt lök. 1 dl cashewnötter
Blandad sallad

1. Putsa bort eventuella partier med hårt fett från köttet.
Skär ned köttet i centimeterbreda strimlor som delas
i, som längst, 5 centimeter långa bitar.
2. Hetta upp en stekpanna och bryn köttstrimlorna i enbart
sesamolja under en dryg minut med flera vändningar i pannan. Salta och peppra. Dra pannan med kött åt sidan
och sätt en kastrull på den varma plattan. Koka upp vatten, kokosflingor, ketjap manis, sambal oelek, rökt paprikapulver och fond. Red av blandningen med majsstärkelse löst i vatten. Sjud allt i 4 minuter. Smaka av med salt.
3. Blanda kött och sås, kokaupp. Servera med lättrostade
cashewnötter i torr panna och övriga tillbehör.

Kokosplättar med banan
För 4 personer

1 1/2 dl vetemjöl
2 dl standardmjölk
2 ägg
1 krm salt
smör
Till pensling:
1 dl kokosflingor
3 msk ljust muscovadosocker
Till bananerna:
4 bananer,
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 msk strösocker
3 msk standardmjölk
1 krm malen kanel,
Neutral olja till fritering
Att äta till:
2 dl vispad grädde eller vaniljglass

1. Vispa samman vetemjöl med mjölk, ägg och salt till en
slät smet. Grädda små plättar i en smörad stekpanna.
2. Smält muscovadosocker i en kastrull på låg värme. Blanda i kokosflingor. Pensla de färdiga plättarna med
blandningen.
3. Skala och dela bananerna i 5 centimeter stora bitar. Vispa samman mjöl, ägg, socker, mjölk och kanel till en tjock smet i en bunke. Vänd bananbitarna i blandningen och droppa ned dem i 160-gradig olja. Fritera bananbitarna
någon minut och ta upp med hålslev till hushållspapper så
att det mesta av fettet rinner av. Servera med plättar och
grädde eller vaniljglass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!