Middagen som sätter guldkant på tillvaron

Söndagsmiddag är veckans guldkant. I dag serverar vi en klassisk helgmeny, modell old school. Bjud in dina vänner att umgås på gammaldags manér.

Kalvstek. Mer klassisk söndagsmiddag än så blir det inte.

Kalvstek. Mer klassisk söndagsmiddag än så blir det inte.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

MAT2014-11-15 15:47

Det finns en gräns för hur många gånger man kan försöka hitta på nyskapande rätter och trolla fram spännande recept. Ibland är det betydligt mer behagligt att blicka bakåt och förlita sig på andra generationers beprövade traditioner. Som en söndagsstek till exempel.
Själv är jag uppvuxen med söndagsmiddag vid familjens köksbord klockan fem. Den var något av veckans höjdpunkt. En stund för att samlas  och äta riktig hemlagad mat. Ibland var vi fyra, ibland tio personer runt matbordet. Och alltid en efterrätt, med mammas motivering: ”Det är ju söndag”.
Varför inte återuppliva gamla familjetraditioner? Vi umgås för lite på söndagar, en avspänd och skön avrundning på helgen. Duka med mormors manglade linneduk, laga en stek och bjud på efterrätt. Kanske redan i morgon? (TT)
Mia Gahne

Kalvstek med god sås
4–6 portioner, 90 minuter
Stek tillagad i gryta. En god brunsås hör söndagar till.

cirka 1 kg kalvstek
nymalen svartpeppar
salt
smör
3 morötter, i bitar
1 gul lök, i klyftor
1 liten purjolök, i bitar
2 msk chilisås (av ketchuptyp)
5 kryddnejlikor
3 lagerblad
3 ansjovisfiléer
2 msk vinbärsgelé
2 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
1 msk dijonsenap
några stänk worcestershiresås
1 tsk citronsaft
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
Bind ihop steken med snöre och gnid in med peppar och salt.
Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Tag upp och lägg åt sidan. Fräs morötter, lök och purjo i grytan. Lägg sedan tillbaka köttet. Fyll på med vatten så att det täcker ungefär halvvägs. Tillsätt chilisås, nejlikor, lagerblad, ansjovis och lite av ansjovisspadet. Lägg på lock och låt sjuda på väldigt låg värme tills köttet har 65 grader i innertemperatur (du kan behöver fylla på vatten). Ta upp steken, skrapa loss allt från botten, sila vätskan och häll tillbaka i grytan. Låt koka ihop tills det återstår cirka 3 deciliter. Tillsätt grädde, gelé, soja, senap, worcestershiresås och citronsaft. Blanda smör och mjöl till en boll, lägg ned i såsen och koka 3–5 minuter. Smaka av.
Skiva steken tunt och servera med såsen, lättkokta haricots verts och hasselbackspotatis.

Hasselbackspotatis med parmesan
4 portioner, 1 timme
Piffiga potatisar som vi nästan glömt bort.

1 kg små potatisar, skalade
50 g smör
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 liten knippa persilja, finhackad
1/2 dl ströbröd
1/2 dl riven parmesan

Lägg potatisen i en träslev och skiva tunt, men inte hela vägen. Bred en klick smör på varje, salta och peppra. Placera i långpanna eller ugnsfast form och ställ in i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Ös med smöret då och då.
Blanda persilja, ströbröd och parmesan. Ta ut potatisarna och strö över lite av blandningen. Grädda ytterligare 10–15 minuter eller tills ytan får fin färg.

Äppelpaj med brynt vaniljsmör och honungsgrädde
6–8 portioner, 2 timmar
Så här års passar en fin äppelkaka perfekt.

50 g extrasaltat smör
500 g äpplen
1 vaniljstång, kluven på längden
3 msk mörkt muscovadosocker
1 ägg
1 msk strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk akaciahonung
1 tsk vatten + 1 ägg
Pajdeg:
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl + extra till utbakning
75 g osaltat kylskåpskallt smör, i bitar
1 ägg

Blanda socker, salt och mjöl i en bunke. Tillsätt smör och arbeta med fingertopparna till en smulig massa. Vispa lätt ned ett ägg i bunken tills degen precis håller ihop. Häll upp på mjölat bakbord och knåda till en slät deg. Ställ åt sidan.
Smält smöret, skrapa ned vaniljfröna och lägg i hela stången. Låt sjuda medan du skakar kastrullen i cirka 5 minuter, det ska bli brunt och dofta nötigt, men inte brännas. Lyft upp vaniljstången.
Kavla ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skiva äpplena och lägg dem omlott på degen, men lämna cirka 3,5 centimeter på kanterna. Pensla äpplena med vaniljsmöret och strö över muscovadosocker. Vik in degkanterna runt om.
Vispa ett ägg med vatten och pensla kanten. Strö över strösocker. Grädda i 200 grader, cirka 40 minuter.
Vispa grädden. Tillsätt honung och servera till. Kul twist: Strö lite flingsalt över pajen efter gräddningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!