Recept Varma rotsaksmackor Timjankryddad rotsakspytt Oxfilé med rostade rotsaker och rödvinssås Att dricka till:
För 4 personer
2 morötter
1 palsternacka
1/2 kålrot
1/4 rotselleri
1 rödlök
1 msk grovt hackad, fransk dragon
svartpeppar
300 g riven Västerbottensost
4 stora skivor lantbröd (utgå från ett helt bröd)
1. Skala och riv rotsakerna grovt. Skala och hacka rödlöken ganska fint. Repa bladen från dragonen och hacka dem grovt.
2. För att få rejäla brödskivor utgår vi från ett helt lantbröd som skivas på längden. Skär inte för tunna skivor. Cirka 2 centimeter är lagom tjocklek.
3. Blanda rivna rotsaker med hackad lök, dragon och riven ost. Krydda blandningen varsamt med svartpeppar.
4. Rosta bröden utan fyllning i 200 graders ugn i 3-4 minuter. Ta ut och fördela ost- och rotsaksblandningen på bröden och sätt tillbaka mackorna i ugnen. De är färdiga när osten har smält och fått lite färg.
För 4 personer
1 liten kålrot
1 liten rotselleri
2 palsternackor
2-3 morötter
2-3 fasta potatisar
2 gula lökar
1 msk grovt hackad färsk timjan
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och vitpeppar
Att äta till:
inlagda rödbetor
hel saltgurka
1. Skala och skär rotsakerna i knappt centimeterstora bitar. Skala och hacka de gula lökarna fint. Hacka färsk timjan grovt.
2. Hetta upp en riktigt stor stekpanna, eller stekgryta, och bryn rotsaker och lök med olivolja. Sänk värmen, tillsätt timjan och riv ner vitlöksklyftan. Stek allt under lock i 6-8 minuter. Rör om flera gånger så att pytten inte bränner fast. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Servera med inlagda rödbetor och saltgurka.
För 4 personer
700 g oxfilé
salt och svartpeppar
Till såsen:
1 msk smör
1 liten gul lök
1 dl hackade persiljestjälkar
3 dl vatten
1 dl fylligt rödvin
1 1/2 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Till rotsakerna:
6 normalstora potatisar av fast sort
1 kålrot
3 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
1/2 kruka färsk rosmarin (6-7 kvistar)
flingsalt och svartpeppar
olivolja
1. Fräs hackad gul lök och bitar av persiljestjälkar med smör i en kastrull. Tillsätt vatten, rödvin och koncentrerad kalvfond. Koka upp, red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter.
Färga med soja, smaka av med salt och peppar. Sila skyn före servering.
2. Tvätta potatisarna noga innan de delas i fyra klyftor på längden, gärna med skalet kvar. Skala och dela morötterna i bitar. Skala kålrötterna och skär dem i bitar med 2-3 centimeters sida. Skala palsternackorna och skär dem till långsmala bitar. Skala rödlökarna och skär dem i klyftor.
3. Sprid ut allt i en långpanna eller stor form. Ringla över olivolja och vänd runt. Salta och peppra lätt. Krydda med hackad rosmarin men spara toppskotten till garnering. Sätt in långpannan i 175 graders ugn i 20 minuter för att mjuka upp rotsakerna. Därefter höjs värmen till 225 grader. Efter ytterligare 10 minuter har rotsakerna fått fin färg och är klara att servera. Avsluta med flingsalt och resterande rosmarin.
4. Putsa bort eventuella hinnor och fett från oxfilén och dela köttet i 4 lika stora bitar. Gnid bitarna med salt och peppar och grilla dem över fin glöd, 2-3 minuter per sida. Tjocka köttbitar blir bäst om de får ligga några minuter under folie efter grillningen. Då hinner köttsafterna sätta sig och köttet blir rosa utan att vätska sig. (TT)
Garnet Vineyards Shiraz (3016) för 93 kronor är ett amerikanskt vin på enbart shirazdruvor. Vinet är kryddigt och smakar gott till rostade rotsaker och grillat kött. Till de varma rotsaksmackorna är ljust lageröl eller en kopp te bästa dryckesvalen.