Rotsaker på menyn

Nyskördade rotsaker är grunden till mycket gott. Allt från snabba varma mackor till rostade tillbehör.

Nyskördade rotsaker är grunden till mycket gott. Allt från snabba varma mackor till rostade tillbehör.

Foto: Dan Strandqvist

Mat2014-08-21 06:00

Närodlade rotsaker är inte bara gott utan även ett miljösmart val. Något att tänka på i en tid då våra livsmedel fraktas runt halva jordklotet innan de hamnar på köksbordet. Rotsaker är dessutom hållbara och tåliga vilket gör att svinnet är lågt. När de väl har kommit ur jorden trivs de bäst på mörka, svala platser. En sval matkällare är en idealisk förvaringsplats, men nedre delen av kylskåpet går också bra.

Kombinationen rotsaker, färska örter och olivolja ger ljuvliga smaker. Rosmarin och timjan är favoriterna, men fransk dragon och salvia är också goda till rotsaksrätter.

En enkel rätt som varma mackor blir härligt smakrik med hjälp av rotsaker, lagrad ost och fransk dragon. Bäst blir de på rustikt bröd med en rejäl dos riven ost som täcke.

Pytt i panna i sin vanliga form är en gömma för rester av kött eller charkuterivaror. Men i en uppdaterad version

får rotsakerna huvudrollen. En och annan potatis kan få hänga med - men kålroten, palsternackan och moroten får dominera. Stek pytten långsamt tillsammans med färsk timjan så att rotsakerna hinner mjukna och få den härliga timjanbrytningen.

Rosmarinrostade rotsaker passar perfekt till sensommarens grillade köttbitar. Skär dem ganska grovt och låt bitarna mjukna i medelvarm ugn för att sedan rostas i högre temperatur. Bättre tillbehör än så kan man knappast få. (TT)

Recept Varma rotsaksmackor Timjankryddad rotsakspytt Oxfilé med rostade rotsaker och rödvinssås Att dricka till:

För 4 personer

2 morötter

1 palsternacka

1/2 kålrot

1/4 rotselleri

1 rödlök

1 msk grovt hackad, fransk dragon

svartpeppar

300 g riven Västerbottensost

4 stora skivor lantbröd (utgå från ett helt bröd)

1. Skala och riv rotsakerna grovt. Skala och hacka rödlöken ganska fint. Repa bladen från dragonen och hacka dem grovt.

2. För att få rejäla brödskivor utgår vi från ett helt lantbröd som skivas på längden. Skär inte för tunna skivor. Cirka 2 centimeter är lagom tjocklek.

3. Blanda rivna rotsaker med hackad lök, dragon och riven ost. Krydda blandningen varsamt med svartpeppar.

4. Rosta bröden utan fyllning i 200 graders ugn i 3-4 minuter. Ta ut och fördela ost- och rotsaksblandningen på bröden och sätt tillbaka mackorna i ugnen. De är färdiga när osten har smält och fått lite färg.

För 4 personer

1 liten kålrot

1 liten rotselleri

2 palsternackor

2-3 morötter

2-3 fasta potatisar

2 gula lökar

1 msk grovt hackad färsk timjan

1 vitlöksklyfta

olivolja

salt och vitpeppar

Att äta till:

inlagda rödbetor

hel saltgurka

1. Skala och skär rotsakerna i knappt centimeterstora bitar. Skala och hacka de gula lökarna fint. Hacka färsk timjan grovt.

2. Hetta upp en riktigt stor stekpanna, eller stekgryta, och bryn rotsaker och lök med olivolja. Sänk värmen, tillsätt timjan och riv ner vitlöksklyftan. Stek allt under lock i 6-8 minuter. Rör om flera gånger så att pytten inte bränner fast. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Servera med inlagda rödbetor och saltgurka.

För 4 personer

700 g oxfilé

salt och svartpeppar

Till såsen:

1 msk smör

1 liten gul lök

1 dl hackade persiljestjälkar

3 dl vatten

1 dl fylligt rödvin

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Till rotsakerna:

6 normalstora potatisar av fast sort

1 kålrot

3 morötter

2 palsternackor

2 rödlökar

1/2 kruka färsk rosmarin (6-7 kvistar)

flingsalt och svartpeppar

olivolja

1. Fräs hackad gul lök och bitar av persiljestjälkar med smör i en kastrull. Tillsätt vatten, rödvin och koncentrerad kalvfond. Koka upp, red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter.

Färga med soja, smaka av med salt och peppar. Sila skyn före servering.

2. Tvätta potatisarna noga innan de delas i fyra klyftor på längden, gärna med skalet kvar. Skala och dela morötterna i bitar. Skala kålrötterna och skär dem i bitar med 2-3 centimeters sida. Skala palsternackorna och skär dem till långsmala bitar. Skala rödlökarna och skär dem i klyftor.

3. Sprid ut allt i en långpanna eller stor form. Ringla över olivolja och vänd runt. Salta och peppra lätt. Krydda med hackad rosmarin men spara toppskotten till garnering. Sätt in långpannan i 175 graders ugn i 20 minuter för att mjuka upp rotsakerna. Därefter höjs värmen till 225 grader. Efter ytterligare 10 minuter har rotsakerna fått fin färg och är klara att servera. Avsluta med flingsalt och resterande rosmarin.

4. Putsa bort eventuella hinnor och fett från oxfilén och dela köttet i 4 lika stora bitar. Gnid bitarna med salt och peppar och grilla dem över fin glöd, 2-3 minuter per sida. Tjocka köttbitar blir bäst om de får ligga några minuter under folie efter grillningen. Då hinner köttsafterna sätta sig och köttet blir rosa utan att vätska sig. (TT)

Garnet Vineyards Shiraz (3016) för 93 kronor är ett amerikanskt vin på enbart shirazdruvor. Vinet är kryddigt och smakar gott till rostade rotsaker och grillat kött. Till de varma rotsaksmackorna är ljust lageröl eller en kopp te bästa dryckesvalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om