Det blir tveklös extrapoäng på både utflykten och mingelfesten om man dukar upp tunnbrödrullar med exempelvis teriyakimarinerad lax, wasabi (japansk pepparrot) och späda grönsaker. Eller varför inte vintergrillad kyckling med tomatsalsa och mozzarella, eller kanske tacokryddad champinjonfärs med lime- och chilisalsa. Lite mer jobb än bara klämma ut något skumt ur en tub, men merarbetet lönar sig. Glöm inte färska blad och kryddor som ger rullarna rätt utseende och smak som verkligen gör skillnad.
Tunna lagerMjukt tunnbröd finns i flera former. Här ger de rektangulära bröden mest för pengarna, eftersom de kan utnyttjas till hundra procent. Fyllningen måste skivas tunt och den fyllning som går via spisen måste förberedas och ges tid att kallna för bästa hållbarhet. Jobba med tunna lager fyllning, speciellt av kött och fisk, så att tunnbrödrullarna inte spricker sönder av för mycket stoppning redan i köket.
Vardag och festTunnbrödrullar kan serveras både på utflykt eller till fest. Traditionellt rullade och lindade med plast- eller aluminiumfolie är de som klippta och skurna för att hänga med ut. I två till tre centimeter tjocka skivor toppade med färska örter, och försedda med små partypinnar för bekvämt ätande, är de minst lika uppskattade som mingelmat när man vill inleda festen med att äta något på stående fot.
På utflykten kompletteras tunnbrödrullarna med exempelvis apelsiner, russin och en bit choklad som ger extra energi för att klara några timmar till i skidbacken eller i skidspåret. På festen hemma kan man bygga på "pinntänkandet" med ostbitar och oliver, köttbullar och saltgurka eller varför inte räkor och tunna klyftor rödlök?
Tunnbrödrullar med teriyakimarinerad lax, wasabi och späda grönsaker
4 stycken
4 skivor mjuk tunnbröd
400 g färsk lax
smör och rapsolja
Till marinaden:
3 msk kinesisk soja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk veg. buljongpulver
1 tsk strösocker
1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
Att äta till:
wasabi
1 påse blandade blad
1. Blanda soja, vitvinsvinäger, vegetariskt buljongpulver och strösocker i en kastrull. Låt blandningen koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Låt såsen/marinaden koka sakta i 5 minuter.
2. Se till att laxen är helt skinn- och benfri. Skär så tunna skivor det går. Använd lutande kniv för att skivorna ska bli så stora som möjligt. Lägg ut skivorna på tallrik och pensla med avsvalnad marinad. Låt stå en stund.
3. Stek laxskivorna hastigt i lika delar smör och rapsolja. En halv minut per sida räcker mer än väl.
4. Lägg ut laxen på tunnbröden och toppa med mycket små klickar wasabi. Täck med blandade blad och rulla varsamt ihop tunnbröden. Linda in dem i aluminiumfolie eller plastfilm.
Tunnbrödrullar med grillad kyckling, tomat och mozzarella
4 stycken
4 skivor mjukt tunnbröd
400 g kycklingfilé
Till marinaden:
1 msk rapsolja
1 msk chilisås på tomatgrund
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
Att äta till:
4 stora tomater
250 g mozzarella (2 påsar)
1 påse blandade blad
1. Skålla tomaterna i kokande vatten. Dra av skinnet och skeda bort kärnorna. Hacka det rena tomatköttet grovt.
2. Blanda marinaden av rapsolja, chilisås på tomatgrund och soja. Skär kycklingfiléerna i tunna skivor med starkt lutande kniv. Pensla skivorna med marinaden, salta och peppra extra och låt köttet ligga några minuter.
3. Hetta upp en grill- eller stekpanna. Grilla alternativt stek kycklingköttet någon minut eller så pass att det är helt genomstekt.
4. Lägg kycklingskivorna på mjukt tunnbröd, täck med tunna skivor mozzarella, bitar av tomatkött och till sist blandade blad. Rulla ihop dem varsamt och packa in i aluminiumfolie eller plastfilm.
Tunnbrödrullar med tacokryddad champinjonfärs, lime- och chilisalsa
4 stycken
4 skivor mjukt tunnbröd
300 g färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 chili (röd eller grön spansk peppar)
1 tsk mald spiskummin
salt
2 msk rapsolja
Till chilisalsan:
2 msk tomatpuré
2 msk vatten eller buljong
1 jalapeño
1 lime
Att äta till:
1 påse blandade blad
1. Hacka den gula löken fint och pressa eller riv vitlöksklyftan. Hacka champinjonerna fint, här kan en matberedare med kniven monterad underlätta. Hacka chilin men ta inte med frön och mellanväggar.
2. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och tippa i svamp- och lökhack. Vänd runt någon minut och krydda med chili och spiskummin. Fortsätt att steka under omrörning någon minut. Smaka av med salt.
3. Blanda tomatpuré med vatten eller buljong. Smaksätt med finhackad jalapeño eller annan chili och det rivna skalet samt juicen från en tvättad limefrukt. Salta lätt vid behov.
4. Fördela svampfärsen på mjukt tunnbröd och toppa med lime- och chilisalsa. Rulla ihop varsamt och packa in rullarna i aluminiumfolie eller plastfilm. (TT Spektra)