Semlor på nytt sätt

Semmeltårta, muffinssemlor eller garanterat glutenfria marängsemlor med bär. Även semlan kan varieras.

Muffinssemlor går snabbt att baka när semmelsuget slår till.

Muffinssemlor går snabbt att baka när semmelsuget slår till.

Foto: Dan Strandqvist

MAT2012-02-17 11:19

Några vill ha stora semlor, andra små. Här gör vi alla till lags och bakar en semmeltårta där man tar så mycket mat vill. Alternativet är muffinssemlor som är hur enkla som helst att lyckas med. Och så en semla för alla som är glutenintoleranta.

Den 12 februari 1771 kunde ha blivit dagen då semlorna försvann från svenska bord. Kung Adolf Fredrik hade just avslutat sin måltid bestående av ostron, hummer, surkål och hetvägg, som semlor hette på den tiden. Knappt hann han svälja sista tuggan innan han ramlade ihop stendöd. Skalden Johan Gabriel Oxenstierna var snabb att lägga skulden på hetväggen som han menade borde förbjudas sedan den begått ett kungamord.

Mandelmassa

Nu blev det inte så, utan den runda och fyllda vetebullen hade kommit för att stanna. I början av 1800-talet uppgraderades fyllningen med mandelmassa. Hundra år senare kom en Gotlandskonditor på den briljanta idén att spritsa vispad grädde under locket och sedan har det rullat på i allt snabbare takt.

Semlor var tänkta att ätas före fastan. Meningen var att man skulle vara proppmätt när fastan inföll, vilket till och med reglerades i lag, den så kallade fastelagen. Tre dagars frosseri, först fläsksöndagen, därefter blå måndagen och till sist fettisdagen följdes av den drygt månadslånga fastan då man fick leva på sparlåga.

Baka egna

Så långt historien bakom semlorna. Numera finns semlor i butikerna från det att julmaten plockats bort och ända fram till påsk. Antagligen en god affär för en och annan bagare och butiksägare, men som tradition löper den risk att bli urvattnad.

Att baka egna semlor är ett trevligt nöje. Med en stor semla på längden får alla ta så mycket de vill, är man sugen på semlor och inte kan vänta är muffinssemlorna ett snabbt alternativ, och tål man inte gluten är marängsemlorna ett självklart val. Baka och njut.

Semla på längden

Ger 1 lång semla för 8 personer

50 g smör

1 1/2 dl mjölk, 3 procent

1/2 pkt röd jäst (25 g)

1/2 krm salt

4 msk strösocker

1 krm stött kardemumma

1 ägg

1/2 krm hjorthornssalt

5 dl vetemjöl

Till pensling:

1 ägg

Till fyllning och garnering:

250 g mandelmassa + 2 msk grädde

3 dl vispad grädde

florsocker

1. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Slå i mjölk och värm till 37-gradig degvätska. Smula jästen i en bunke och lös den i lite degvätska. Därefter tillsätts resterande degvätska, salt, socker, kardemumma och ägg.

2. Blanda mjöl och hjorthornssalt. Arbeta samman degvätska och mjölblandning till en slät deg som får jäsa under duk i 30 minuter.

3. Arbeta upp degen och forma en limpa som läggs på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs 30 minuter till.

4. Pensla med uppvispat ägg och grädda jättesemlan på låg fals i 225 graders ugn i cirka 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

5. Skär av ett lock, gröp ur och fyll med mandelmassa blandat med 2 msk grädde. Spritsa vispad grädde över fyllningen, lägg på locket och sikta över florsocker.

Muffinssemlor

12 stycken

200 g smör

3 dl mjölk

3 dl strösocker

3 ägg

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1/2 tsk kardemumma

Till fyllning och garnering

150 g mandelmassa + 2 msk grädde

2 1/2 dl vispad grädde

florsocker

12 stora muffinsformar

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mjölk och vispa ner det i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och vänd ner det med stor sked i smeten.

2. Fördela smeten i muffinsformar. Tänk på att muffins blir större när de gräddas så fyll inte ända upp. Grädda muffinsen i 20-25 minuter mitt i 175 graders ugn.

3. Låt muffinsen svalna. Skär av "sneda" lock och gröp ur lite för att ge plats åt mandelmassan. Blanda mandelmassa och grädde till en smidig fyllning som fördelas i muffinsen. Vispa grädden ganska fast och spritsa den över fyllningen. Sätt tillbaka locken lite på sniskan och avsluta med att sikta florsocker över. Muffinssemlor är godast kylda.

Marängsemlor

4 semlor

3 äggvitor

1 1/2 strösocker

8 droppar färskpressad citron (gör det lättare att få fast marängmassa)

Till fyllning och garnering:

2 dl vispad grädde

färska eller frysta bär

spritspåse med stjäntyll är bra att ha till hands

1. Se till att alla redskap och händer är helt torra. Separera äggen och var noga med att ingen äggula följer med vitorna. Torrt och ingen gula är en förutsättning för att äggvitorna ska kunna vispas hårt. Vispa äggvitor och citronsaft till fast skum.

2. Vänd ner strösockret med försiktiga rörelser.

3. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg marängmassan i en spritspåse och spritsa runda kakor med ungefär 8 centimeters diameter. Spritsa därefter en kant och till sist ett lock. Det senare är i praktiken en stor marängtopp. Grädda av marängskalen en knapp timme på låg fals i 100 graders ugn. Låt marängsemlorna svalna.

4. Vispa grädden och blanda den med färska eller tinade frysta bär. Fördela grädden i semlorna och lägg på locken. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!