Snabbt och lätt med kyckling

Vi äter allt mer kyckling. På tio år har konsumtionen ökat med hundra procent.

Kyckling blir bäst om man vågar krydda den ordentligt. Foto: Dan Strandqvist

Kyckling blir bäst om man vågar krydda den ordentligt. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

MAT2013-01-24 06:29

Gott, bekvämt och lättlagat är egenskaper som lockar oss. Och så det faktum att kyckling numera säljs styckad och klar för pannor och grytor.

Kyckling med apelsinsås

För 4 personer

600 g kycklingfilé (4 st.)

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl vatten

2 dl rödvin (eller 2 dl vatten och 1 msk rödvinsvinäger)

3 msk konc. apelsinjuice

1 1/2 msk konc. kycklingfond

1 msk kinesisk soja

1 1/2 msk majsstärkelse + 2–3 msk vatten

Att äta till:

ugnsrostade potatisklyftor

färsk broccoli

tomat

1 apelsin

bladpersilja

1. Skala och skär potatisarna i fyra klyftor på längden. Sprid ut klyftorna på ugnsfast fat och ringla över lite rapsolja. Krydda lätt med salt och peppar. Stek potatisarna 20 minuter i 175 graders ugn, samma tid och temperatur som kycklingen.

2. Krydda kycklingfiléerna med salt och vitpeppar. Stek dem ett par minuter på vardera sidan i lika delar smör och rapsolja. Lägg över kycklingfiléerna till ugnsfast fat och sätt in i 175 graders ugn. Beräkna stektiden till cirka 20 minuter. Kärntemperaturen ska vara 70 grader.

3. Koka upp vatten, rödvin samt koncentrerad apelsinjuice och kycklingfond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

4. Dela broccolin i buketter. Ge dem ett uppkok i lätt-saltat vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de serveras. Skala apelsinen med kniv och skär loss ”skinnfria” klyftor till garnering, tillsammans med bladpersilja. Servera med tomat.

Kycklingwok med cashewnötter

För 4 personer

600 g benfritt kycklingkött

1 stor gul lök

färsk broccoli

2-3 späda morötter

100 g färska champinjoner

100 g sugar snaps (alt. sockerärter)

100 g cashewnötter

2 dl sweet chilisås

1 dl vatten

1 tsk konc. kycklingfond

1 tsk sambal oelek

salt

rapsolja

Att äta till:

basmatiris

ruccolasallad

minimorötter till garnering

1. Strimla kycklingköttet med en dryg centimeters sida. Lägg över den i skål och tvätta händer och redskap noga.

2. Skala och hacka den gula löken grovt. Skär ner broccolin i små buketter utan att ta med den hårda stjälken. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Skiva champinjonerna.

3. Woka köttet i het pannamed enbart rapsolja. Efter en dryg minut tillsätts hackad lök, broccoli-buketter, morotsskivor, sugar snaps och champinjoner. Woka samman under omrörning i 2–3 minuter.

4. Tillsätt cashewnötter, sweet chilisås, vatten, kycklingfond och sambal oelek. Låt allt koka upp och koka en halv minut. Smaka av med salt. Servera med basmatiris, ruccolasallad och gärna minimorötter.

Curryvänd kyckling med stark mangoraja

För 4 personer

600 g kycklingfilé

1 tsk curry

1 krm salt

1/2 krm vitpeppar

1 1/2 dl veteströbröd

rapsolja till stekning

Till såsen:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

4 msk mango chutney, valfri styrka

2 tsk curry

1 msk sambal oelek

1/2 krm salt

Att äta till:

pommes frites

ärtor

ruccolasallad

körbärstomater

1. Blanda gärna såsen en stund i förväg. Den smakar bäst om den får dra en stund före servering. Såsen serveras rumstempererad. Gör man såsen i riktigt god tid ska den stå i kylen till en halvtimme före servering.

2. Skär kycklingfiléerna i tunna skivor. Blanda curry,salt och vitpeppar med veteströbröd på en tallrik. Vänd kycklingskivorna i blandningen och stek dem sedan i enbart rapsolja.

3. Fritera pommes frites i fräsch olja som hettats upp till 170 grader. Välj kvalitetspommes eller strimla fast potatis själv. Servera med ärtor som fått ett uppkok i vatten smaksatt med både salt och socker. Sallad, körsbärstomater och gärnaen färsk ört på toppen, mest för utseendets skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!