Man lär sig med tiden. Som att svensk sommar inte alltid bjuder på perfekt väder. Planera gärna för sill och grill, men ha en plan B i beredskap om vädret spelar ett spratt. Går det fel, eller rätt, hur man nu väljer att tolka det, kan den alternativa maten stanna kvar i kylen till morgondagen.
Finlir
Är man vädersäkrad kan man laga mat med mer finlir. Det kan ta sig uttryck i små rulader av kallrökt lax fyllda med gröna sparristoppar, hårdkokt ägg och dill serverade på smörstekt toast med en klick pepparrotshollandaise. Galet gott och vackert som vore det ett konstverk. Skönheten till trots går förrätten snabbt att rulla ihop.
Fixa filén
Kycklingfilé har blivit lite av vardagsmat. Det har fått till följd att vi sällan ger köttet rättvisa med rätt tillagning och inte minst riktiga tillbehör. Eftersom kycklingfilé säljs utan skinn lakas mycket av smaken ur redan vid tillagningen. Vänd köttet i vetemjöl före stekning och mycket av smaken stannar kvar. Så här års är det späda primörgrönsaker som gäller till kycklingköttet och en ljus och krämig gräddsås till.
Sommartårta
Enklast är ofta bäst och jordgubbar med vispad grädde eller vaniljglass är alltid en vinnare. Men vad vore en sommarfest utan en gräddig jordgubbstårta?
Recept
Laxrulad med sparris och pepparrotshollandaise
För 4 personer
400 g kallrökt lax
1 bunt grön sparris
2 hårdkokta ägg
8 skivor vitt matbröd
dill
smör och rapsolja
1 burk hollandaisesås
1-2 msk färskriven pepparrot
salt, peppar och strösocker
Att äta till:
blandade salladsblad
citron
dill
1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten, koka upp och sjud 8 1/2 minuter. Spola äggen med kallt vatten som avbryter kokningen och förhindrar att äggulorna missfärgas.
2. Skala och riv pepparroten. Blanda raspet med färdig hollandaisesås. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Ta bort nedersta delen på sparrisen. Ge topparna ett uppkok i saltat och sockrat vatten. Beräkna en matsked salt och lika mycket socker till en liter vatten.
4. Ta ut runda brödbitar med utstickare eller glas. Stek bröden i lika delar smör och rapsolja så de får vacker färg och krispig yta.
5. Skiva och lägg ut laxen på arbetsbänken. Lägg på sparris, hårdkokt ägg i klyftor och dill. Rulla ihop.
Placera rullarna på nystekta bröd och toppa med en klick pepparrotshollandaise och dill. Bjud med blandade blad, mer dill och citron.
Smörstekt kycklingfilé med primörgrönsaker och gräddsås
För 4 personer
600 g kycklingfilé
4 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
smör och olja
Till såsen:
3 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 tsk grönsaksbuljongpulver
2-3 kvistar färsk timjan
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
salt och vitpeppar
Att äta till:
kokt färskpotatis
4 späda morötter, gärna med blasten kvar
4 salladslökar
8 gröna sparrisar
rädisor
späda salladsblad
färsk timjan
1. Dela kycklingfiléerna i två delar på längden. Salta, peppra och vänd köttet i vetemjöl. Stek köttet i lika delar smör och rapsolja i inte alltför het panna. Köttet ska hinna få fin färg utan att bli bränt och absolut vara helt genomstekt. Beräkna att det tar 10 minuter med flera vändningar.
2. Koka upp vatten och grädde i en kastrull. Tillsätt koncentrerad kycklingfond, lite grönsaksbuljong i pulverform och några kvistar färsk timjan. Red av såsen med majsstärkelse löst i vatten och låt den sjuda minst 5 minuter. Smaka av med kinesisk soja, salt och vitpeppar. Sila före servering.
3. Skrubba och koka färskpotatis i lättsaltat vatten. Låt späda morötter, salladslökar och grön sparris få ett uppkok och lite till.
4. Lägg upp och garnera med salladsblad, rädisor och färsk timjan.
Midsommartårta
10-12 bitar
Till tårtbottnar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Till vaniljkrämen:
1 dl standardmjölk
2 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 tsk vetemjöl
1 äggula
25 g smör
Till smaksättning:
jordgubbssylt
1 liter jordgubbar
4 dl vispad grädde
1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver. Rör försiktigt ned blandningen i den pösiga äggsmeten. Häll den i smord och bröad form med raka kanter. Grädda cirka 30 minuter i 175 graders ugn. När tårtbottnen släpper från kanterna är den färdiggräddad. Stjälp upp och låt kallna.
2. Vispa samman alla ingredienser (utom smöret) till vaniljkrämen i en rostfri kastrull. Värm utan att koka och rör hela tiden tills det blir en ganska tjock kräm. Blanka av med smöret. Låt krämen svalna.
3. Skölj jordgubbarna. De bästa bären sparas till garnering medan övriga mosas och blandas med jordgubbssylt.
4. Dela den kalla tårtbottnen i tre delar. På första delen läggs sylt och bär, på den andra vaniljkräm.
Vispa grädden ganska hårt. Täck tårtans kanter och ovansida med ett tunt lager grädde. Dekorera ovansidan med jordgubbar och dekorspritsa grädde runt om och på kanterna. Kyl tårtan före servering. (TT Spektra)