Svensk påsk på spanska

Fira påsk i litet format. Bjud på påsktapas med spännande smaker. Snyggt, smarrigt och spanskinspirerat.

Rucolashots med pepparrotsvisp och forellrom serveras i små glas. Smakrikt och smått. Bild: Leif R Jansson/Scanpix

Rucolashots med pepparrotsvisp och forellrom serveras i små glas. Smakrikt och smått. Bild: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

MAT2009-04-24 13:39

Små, naggande goda munsbitar i minitappning känns festligt utan att vara flådigt. Sparsmakat utan att vara snålt. Svenskt på spanska, liksom.

Finessen med smårätter är dessutom att de funkar vid alla tidpunkter. Man kan lika gärna bjuda på påskfrukost som lunch, middag eller vickning. Reglera antalet rätter efter klockslag och hungerfaktor.

Servera gärna som en stående mingelvänlig buffé. Tapas, eller "pinchos" som det också heter, är en garanterad "conversation piece", det vill säga alla kommer att prata om vad som bjuds och plötsligt att festen i full gång.

Skaka loss på spansksvenska och öppna ditt hem med trivsamt småprat och väl valt småplock. Perfekt påskmys för alla smaker.

RECEPT

Rucolashots med pepparrotsvisp och forellrom
cirka 10-15 små glas, 20 minuter

1/2 huvud rotselleri

5 dl grönsaksbuljong

1 dl vitt vin

1 paket rucola

3 msk olivolja

flingsalt

svartpeppar

1 tub pepparrotsvisp

1 burk forellrom

Skala rotsellerin, skär i tärningar och koka med buljongen och vinet i cirka tio minuter eller tills den mjuknar. Blanda i rucola och olivolja. Kör med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om du vill ha en tunnare soppa.

Häll upp i snapsglas eller liknande, toppa med pepparrotsvisp och forellrom.

Saffransmarinerad västerbotten med rostade hasselnötter
Räcker till många, 3 timmar

1 kuvert saffran

1 nypa salt

2 msk hasselnöts- eller kallpressad rapsolja

1 tsk citronsaft

2 tsk flytande honung

1 västerbottenost

svartpeppar

100 g hasselnötter

3 salladslökar

Stöt saffran med saltet i en mortel, lös upp i oljan så gott det går. Tillsätt citronsaft och honung. Skär osten i små kuber. Blanda med saffransoljan, salt och peppar. Låt ligga och dra i kylskåpet i minst tre timmar, gärna över natten.

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Gnugga av skalen med kökshandduk. Grovhacka om du vill.

Blanda ostkuberna med strimlad salladslök och hasselnötter. Servera på skedar, i små glas eller skålar. Blir bara godare ju längre osten får dra.

Lammkorvspett med pesto och rostad paprika
cirka 16 minispett, 30 minuter

1 gul paprika

4 lammkorvar

olivolja

färsk timjan

1 dl röd pesto

16 oliver

Rosta paprikan i 250 grader under grillelementet i ugnen så att den blir nästan svart runt om. Vänd då och då. Lägg i plastpåse, knyt om och låt ligga i 20 minuter. Dra bort skalet och kärna ur. Skär i munsbitar.

Stek korvarna ganska hårt i olivolja med repad timjan. Skär i lagom munsbitar. Bred på pesto och trä upp på tandpetare, toppa med en paprikabit och en oliv.

Ägghalvor med krämig gubbröra
10 stycken, 20 minuter

2 löskokta ägg

2 kokta potatisar

1 stor knippa gräslök

125 g ansjovis

1 stor knippa dill

1/2 dl majonnäs

1 rå äggula

nymalen svartpeppar

5 hårdkokta ägg

Tärna de löskokta äggen så gott det går. Tärna potatisen lika smått. Finhacka gräslöken och ansjovisen. Blanda alltsammans med finhackad dill, majonnäs, äggula och svartpeppar.

Dela de hårdkokta äggen i halvor. Peta ur gulan och toppa med en klick sillröra. Garnera med dill.

Wasabifyllda laxsnurror
cirka 10 stycken, 20 minuter

1 dl rucola

200 g philadelphiaost

1 tsk citronsaft + rivet skal av 1 citron

2 tsk wasabi

150 g rökt lax

1/2 dl sesamfrön, gärna både ljusa och svarta

Mixa rucolablad med philadelphiaost, citronsaft, rivet citronskal och wasabi. Lägg ut tunna skivor lax lite omlott på plastfolie. Bre på den mixade röran. Forma en tajt rulle med hjälp av plastfoliet. Lägg rullen i frysen i 10 minuter. Rulla i rostade sesamfrön och skiva i centimetertjocka skivor.

Mia Gahne

mia.gahne@ttspektra.se

(TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!