Recepten är för 4 personer
MEXKÄK
Chicken mole, tortillabröd, panerad flundra, sallad, chili rostad majs, melon, guacamole, koriander, syrad silver lök och pico de gallo
Chicken mole
8 tomater, klyftade
8 vitlökar, skalade
2 gula lökar, skalade och klyftade
1 dl mandel
1 msk sesamfrön
1 rökt torkad chili
1 dl olivolja
1 dl kycklingbuljong
1 msk spiskummin
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen nejlika
2 msk hackad koriander
2 lime juice och zest
1 grillad kyckling, plockad så vi bara har kycklingkött
Rosta tomater, lök, vitlök, mandel och sesamfrön i ugnen på en plåt med lite olivolja. 200 grader i ca 10-15 minuter, alltihopa ska bli fint "bränt". Fräs samtidigt på den rökta chilin i en större kastrull med olivolja. Mixa sen alltihop i en matberedare så allt blir lite chunky. Häll sen tillbaka allt i kastrullen, i med resten av ingredienserna och vänd ner kycklingbitarna. Låt det hela stå och småputtra och smaka av med salt och svartpeppar.
Pico de gallo
6 tomater urkärnade och tärnade
1 gul lök, finhackad
1 msk hackad koriander
2 lime, juice och zest
2 röda chili, strimlad
Salt
Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt. Och låt gärna det hela stå och dra en stund, man vill hitta den fina balansen mellan syrligt, hett och salt.
?
Panerad flundra
600g färsk flundrafilé, skurna i avlånga bitar
2 dl mjöl
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
4 ägg
2 dl panko
Rapsolja
Salt
Blanda mjöl och kryddorna. Vänd flundran i mjöl, ägg och sen panko.
Upprepa till all fisk är panerad. Stek den panerade fisken i rikligt med rapsolja i en panna så den nästan blir friterad.
Guacamole
6 avokados, skalade och tärnade
3 lime, zest och juice
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tomat, urkärnad och tärnad
2 chilis, strimlad
1 msk hackad färsk koriander
Salt
Blanda alla ingredienser och blanda det i en mortel så det hela blir lite chunky. Smaka av med salt.
?
Syrad silver lök
2 silverlökar, skalade och skivade i ringar
2 lime, zest och juice
1 msk socker
1 tsk salt
½ dl olivolja
Blanda och låt det stå och dra.
Melon
500g tärnad blandad melon
1 chili, strimlad
2 msk vit balsamvinäger
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Tortillabröd
5 dl vetemjöl?
2 tsk bakpulver?
1 tsk salt?
2 rapsolja
1 dl varm mjölk, 37 grader
Blanda samman de torra ingredienserna. Häll långsamt över den varma mjölken. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord i cirka två minuter, lägg tillbaka i bunken och täck med kökshandduk. Låt vila i 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar och rullar till små bollar. Lägg på ett fat, täck och låt vila i tio minuter till. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd Stek dem i en torr stekpanna cirka 30 sekunder på varje sida och låt dem sedan mjukna ett par minuter?under en kökshandduk.?
Övriga tillbehör
Sallad
Chili rostad majs