Blinier i våffeljärn
Ca 8 laggar
2 ägg
3 dl mjölk, 3 %
1/4 paket jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 msk smält smör
Till serveringen:
1 dl gräddfil + 1 dl crème fraiche
100 g löjrom
1 hackad röd lök
Grön sparris, sallad, tomat, gurka och groddar
1. Separera äggen. Värm mjölken till fingertemperatur, cirka 37 grader. Lös jästen i mjölken. Blanda bovete- och vetemjöl och sikta blandningen i mjölken. Tillsätt äggulorna och blanda väl. Ställ smeten att jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 30 minuter.
2. Smält smöret och vispa äggvitorna till hårt skum. När smöret svalnat blandas det med smeten. Avsluta med att vända ner de vispade äggvitorna.
3. Grädda våfflor i medelvarmt järn. Lägg dem en och en så de inte mjuknar.
4. Blanda gräddfil och crème fraiche. Bjud grädden till liksom löjrom och hackad röd lök.
Örtkryddade förrättsvåfflor
Ca 10 laggar
3 ägg
1 dl grönsaksbuljong
1 kryddmått salt
1 kryddmått lökpulver
3 dl vetemjöl
125 g smält smör eller margarin
2 dl gräddmjölk
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad, färsk timjan
Till serveringen:
150 g skalade räkor
1 citron
2 dl gräddfil eller crème fraiche
1. Vispa ägg, grönsaksbuljong, salt, lökpulver och mjöl till en jämn smet.
2. Smält smör eller margarin i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa i gräddmjölken och avsluta med finhackade örtkryddor.
3. Grädda våfflor som läggs på galler, sida vid sida, för att inte bli alltför mjuka. Serveras med räkor, citron och lite gräddfil eller crème fraiche.
Vardagsvåfflor med ägg
Ca 10 laggar
3 ägg
1 dl vatten
2 tsk strösocker
1 kryddmått salt
3 dl vetemjöl
125 g smält smör eller margarin
2 dl gräddmjölk
1. Vispa samman ägg, vatten, strösocker, salt och mjöl till en jämn smet.
2. Smält smör eller margarin i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i gräddmjölken.
3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med fett och slå lite smet i mitten på laggen. Grädda och lägg upp de färdiga våfflorna på galler, sida vid sida, för att de inte ska bli alltför mjuka. Våfflorna bjuds med vispad grädde, sylt och, i mån av tillgång, lite färska bär.
Frasvåfflor
Ca 8 laggar
2 msk smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
3 dl vispad grädde
1. Smält smör eller margarin och låt det svalna helt. Blanda mjöl och vatten till jämn smet. Blir det klumpar måste smeten silas.
2. Vispa grädden hårt.
3. Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet varför den måste vändas ned i mjölsmeten, inte vispas på vanligt sätt.
4. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna på samma sätt som i receptet ovan. Färska bär eller sylt och grädde är bästa tillbehören när våfflorna väl kommer på bordet.
Frasvåfflor med bakpulver
Ca 8-10 laggar
3 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/2 dl vatten
50 g smör
3 dl grädde
1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i skål.
2. Vispa grädden hårt.
3. Knäck ned ett ägg i mjölblandningen och tillsätt kallt vatten. Rör allt till en jämn smet. Avsluta med att vända ned grädden.
4. Sätt in smeten 20 minuter i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan gräddningen.
5. Hetta upp våffeljärnet, pensla med lite fett och grädda våfflorna.
Örtkryddade våfflor med kallrökt lax och grönsaker
För 4 personer
Till våfflorna:
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl standardmjölk
1 ägg
1 krm vegetarisk grönsaksbuljong i pulverform
2 msk finhackad dill
50 g smör
Att äta till:
150 g kallrökt lax i tunna skivor
4-8 primörmorötter
4 små selleriskott
4 gröna sparrisar
blandade blad
1 citron
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk finhackad dill
salt och peppar
1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, ägget, grönsaksbuljong, hackad dill och smöret. Rör samman.
2. Små primörmorötter sköljs och skalas vid behov. Morötter och sparris sjuds någon minut i saltat vatten. Blanda crème fraiche med majonnäs och hackad dill. Salta och peppra lätt.
3. Grädda våfflorna och låt de svalna i ett lager på galler.
4. Beräkna en fin våffla per person. Toppa dem med blandade blad, skivad kallrökt lax, lättkokt sparris och primörmorot, selleriskott, örtsås, dill och citronklyfta.
Osötade frasvåfflor med rostbiff
För 4 personer
Till våfflorna:
2 dl standardmjölk
knappt 10 g jäst (ca 1/5 paket)
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 krm vegetarisk grönsaksbuljong i pulverform
50 g smör
Att äta till:
8 skivor rostbiff
1 liten rödlök
1 avokado
4 fefferoni
blandade blad
4 msk kryddig tacosås
1. Värm mjölken till fingervarm temperatur. Smula jästen i en skål och lös upp den i hälften av den fingervarma mjölken. Arbeta i vetemjöl och ställ smeten att jäsa i 30 minuter.
2. Smält smöret och låg det svalna. Blanda ner smöret i smeten tillsammans med grönsaksbuljongpulver och havregryn. Grädda våfflorna och låt de svalna i ett lager på galler.
3. Toppa våfflorna med blandade blad, rostbiff, rödlök skuren i klyftor, avokado skuren i klyftor utan kärna och skal samt kryddig tacosås. Toppa med fefferoni.
Våfflor med jäst kan gräddas i förväg eftersom de behåller sin frasighet ganska länge förutsatt att de läggs på galler och inte travas på varandra.
Chokladvåfflor med nötter och exotisk frukt
För 4 personer
Till våfflorna:
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 tsk vanillinsocker
1 msk strösocker
2 1/2 dl standardmjölk
1 ägg
50 g smör
Att äta till:
2 dl vispgrädde
100 g makadamianötter
50 g mörk choklad
2-3 msk florsocker
1 nektarin
citronmeliss
1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, kakao, vanillin- och strösocker, ägg och smör. Rör samman.
2. Vispa grädden, Krossa makadamianötterna grovt och skär nektarinen i kärnfria klyftor.
3. Grädda våfflor och låt de svalan i ett lager på galler. Dela våfflorna i hjärtan eller bitar. Lägg upp dem på tallrikar och riv över mörk choklad. Fördel nötkrosset runt och sikta över florsocker. Sprita eller klicka vispad grädde vid sidan och toppa med toppskott från citronmeliss.