För elfte året i rad firas Kanelbullens dag den 4 oktober. Den instiftades av Hembakningsrådet 1999 för att lyfta fram ett av våra mest traditionella bakverk. Men kanelbullen tål minsann att firas året om. Särskilt på hösten.
Höstmys är lika med bullmys. Det kan tyckas omständligt att baka sina egna bullar, men det är sååå värt det. Barnen blir glada, köket doftar himmelskt och man blir så nöjd så nöjd av att få känna sig som en tvättäkta bullmamma/pappa. För en gångs skull.
Visst kan man handla hem kanelbullar från vartenda kondis i trakten, men det är ändå något alldeles särskilt med hembakade bullar. Känslan kan helt enkelt inte köpas för kronor och ören.
Men bara för att kanelbullens traditioner sitter djupt rotade i vår folkhemssjäl innebär det inte att de inte tål att uppdateras en smula. Lite kul är det att variera fyllningen och skapa en alldeles egen familjebulle. Känn efter själv vad du tror skulle vara gott. Eller har du trädgården full med fallfrukt? Koka mos och lägg det i bullarna.
Kanelen tycker jag dock måste ingå i själva konceptet kanelbulle. Annars är resten upp till hemmabagarens fantasi.
Grundrecept på kanelbullar
Cirka 40 stycken
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl standardmjölk
800 g vetemjöl
1 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det blir fingerljummet. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Väg upp mjölet. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta väl, 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bakbord. Bred på önskad fyllning, se recept, eller en sorts fyllning på varje.
Rulla ihop. Skär i skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
Kanel- och ingefärsfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen
Magisk kombination av smaker och lite sting från ingefäran. Balla bullar, helt enkelt!
150 g mjukt smör
1 dl hackad syltad ingefära
1/2 dl socker
1 msk kanel
Bred på smöret på den utkavlade degplattan. Strö över hackad ingefära, socker och kanel. Rulla ihop, skär i skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla med ägg och grädda enligt grundreceptet.
Kanel-, mandel- och pistaschfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen
Här får kanelen sällskap av mandelmassa och pistaschnötter. Lite färg, smak och krisp på samma gång.
50 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1 1/2 dl hackade pistaschnötter
grön karamellfärg + ev lite gul
2 tsk kanel
Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt hackade pistaschnötter (spara några till dekoration), karamellfärg och kanel. Arbeta ihop till en jämn röra.
Bred ut fyllningen på den utkavlade degplattan, skär i skivor, låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla med ägg, byt ut pärlsockret mot hackade pistaschnötter. Grädda enligt grundreceptet.
Kanel-, apelsin och mörk chokladfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen
Jag är en sucker för kombinationen choklad och apelsin. Så varför inte lägga det i bullarna? Så gott, så gott!
150 g rumsvarmt smör
1 msk kanel
1/2 dl socker
50 g mörk choklad
1 apelsin, rivet skal
Bred ut smöret på den utkavlade degplattan. Strö över kanel och socker. Hacka chokladen och strö över tillsammans med rivet apelsinskal.
Rulla ihop, skär i skivor, lägg i bullformar. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla med ägg och grädda enligt grundreceptet.
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se